Western

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Western eli lännenelokuva, -kirjallisuus, -sarjakuva jne. on klassinen elokuvan, kirjallisuuden, sarjakuvan ja osin myös musiikin genre, joka esittää romantisoituja tarinoita Yhdysvaltain villistä lännestä eli lähinnä nykyisten Yhdysvaltain läntisen puolen rauhattomista ja väkivaltaisista seuduista 1800-luvun jälkipuoliskolla. Usein tarinoiden taustalla on lännen asuttaminen, rautateiden rakentaminen ja sivistyneen maailman hidas tunkeutuminen käymättömille ja kesyttömille korpimaille. Erityisesti 1960-luvun lännenelokuvat tavoittelivat usein realistisuutta kuvaamalla 1800-luvun länttä kaunistelematta sen tapahtumia.

Westernin perinteisiä hahmoja ovat seriffit, cowboyt, intiaanit, junarosvot, pankkiryöstäjät, korttihuijarit ja revolverisankarit. Kuuluisia lännenelokuvien ohjaajia ovat muun muassa John Ford ja Howard Hawks.

Termiä ”italowestern” tai ”spagettiwestern” käytetään italialaisten elokuvastudioiden tuottamista lännenelokuvista. Kuuluisimpia spagettiwesterneitä ovat Sergio Leonen ohjaamat ja Clint Eastwoodin tähdittämät elokuvat. Suurin osa spagettiwesterneistä kuvattiin Espanjan aavikoilla.

Western on myös yksi lännenratsastuksen laji.

Elokuvanäyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunokirjallisuutta ja sarjakuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvia

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta westernit.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.