Bonanza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista TV-sarjaa. Bonanza oli myös Riihimäellä toiminut motelli ja bordelli.
Bonanza
Tyyli Draama
Kestoaika 60 minuuttia
Luoja(t) David Dortort
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat NBC
Suomi Yle TV2
Suomi SuomiTV
Esitetty 12. syyskuuta 1959 – 16. tammikuuta 1973
Tuotantokausia 14
Jaksoja 430
Tunnuskappale "Bonanza"
Tuotanto
Tuottaja(t) Fred Hamilton, Robert Blees, Richard Collins
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t)
Aiheesta muualla
IMDb
Bonanzan päähenkilöt 1962: ylhäältä alas Ben, Hoss, Little Joe ja Adam Cartwright.

Bonanza on yhdysvaltalainen televisiosarja, joka sijoittuu Virginia Cityn kaupunkiin Nevadassa. Sarjaa kuvattiin kaiken kaikkiaan 430 jaksoa vuosina 19591973.

Sarjan erikoisena tunnusmerkkinä on alkutekstien alussa palava Nevadan kartta. Sarjassa seurataan Ponderosa-tilan omistajien, Cartwrightien perheen elämää Comstockin kultaryntäyksen jälkimainingeissa. Perheen pää Ben Cartwright (Lorne Greene) on jäänyt kolme kertaa leskeksi: ensimmäinen vaimo kuoli synnytykseen, toinen intiaanin jousella ampumana ja kolmas onnettomuudessa. Veljekset ovat siis velipuolia.

Vanhin veljeksistä, Adam, poistui sarjasta kuudennen tuotantokauden jälkeen, Adam Cartwright esiintyi yhteensä 200 jaksossa.. Syynä oli Adamia esittäneen Pernell Robertsin vastenmielisyys sarjaa kohtaan, lisäksi hän katsoi olevansa näyttelijänä muita sarjan vakituisia näyttelijöitä huomattavasti korkeammalla tasolla ja halusi esiintyä teatterinäyttämöillä ja elokuvissa. Näihin aikoihin Bonanzan näyttelijöiden sopimukset neuvoteltiin uudestaan niin hyviksi että se teki muista Bonanzan tähdistä miljonäärejä. Tämäkään ei saanut Robertsia jäämään, hän valitsi mieluummin vapauden kuin miljonäärin elämän. Adamin poistumista sarjasta ei juuri selitetty, hän vain jäi pois ja joskus mainittiin mm. merille lähdöstä. Sarja jatkui kahdella veljeksellä.

Hossia esittänyt Dan Blocker kuoli sappikivileikkauksen komplikaatioihin 13.5.1972. Nopeasti huomattiin, että sarja ei toimi ilman häntä. Alun perin Hossille suunniteltu leskeksi jääminen siirrettiin kohtaamaan nuorinta veljeksistä (Michael Landon), ja tämän tyly kohtalo karkotti entisestään katsojia. Sarja katsottiin tämän jälkeen parhaaksi lopettaa.

Sarjan luoja ja tuottaja oli David Dortort. Sarjan tunnusmusiikin loivat Jay Livingston ja Ray Evans. Sarjan muusta musiikista vastasi David Rose, joka teki musiikin myös Michael Landonin 1970-luvulla tuottamaan televisiosarjaan Pieni talo preerialla.

Sarjan nimi Bonanza [bəˈnanzə] tarkoittaa englannin kielessä suurta ja äkillistä määrää jotain arvokasta, kuvaannollisesti kultakaivosta.[1]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Lorne Greene  Ben Cartwright, kolmesti leskeksi jäänyt perheen pää ja Ponderosan tilan omistaja  
 Pernell Roberts  Adam Cartwright, perheen vanhin poika (1959–1965)  
 Dan Blocker  Eric "Hoss" Cartwright, hieman yksinkertainen mutta rehellinen mies (1959–1972)  
 Michael Landon  Joseph "Little Joe" Cartwright, perheen nuorin poika  
 Mitch Vogel  Jamie Hunter Cartwright, perheen adoptoima poika (1970–1973)  
 Victor Sen Yung  Hop Sing, Cartwrightien palkkaama kiinalainen kokki  
  1. bonanza Oxford Dictionaries. Arkistoitu 19.8.2014. Viitattu 15.8.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]