Roy Rogers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roy Rogers vuonna 1989

Leonard Franklin Slye (5. marraskuuta, 19116. heinäkuuta, 1998), tuli kuuluisaksi laulajana ja lännenelokuvien näyttelijänä taiteilijanimellä Roy Rogers.

Hän ja hänen toinen vaimonsa Dale Evans (oikealta nimeltään Frances Smith), palominonsa Trigger ja hänen saksanpaimenkoiransa Bullet esiintyivät yli sadassa western-elokuvassa ja televisio-ohjelmassa The Roy Rogers Show, jota esitettiin yhdeksän vuotta radiossa ennen kuin se siirtyi televisioon vuosiksi 1951 – 1964.

Mukana oli tavallisesti kaksi hänen kumppaniaan: Pat Brady (ajoi jeeppiä nimeltä "Nellybelle") ja marmattava jäärä Gabby Hayes. Royn lempinimi oli Karjapaimenten kuningas ("King of the Cowboys"). Dalen lempinimi oli Villin lännen kuningatar ("Queen of the West"). Monille amerikkalaisille Roy Rogers oli amerikkalaisuuden ruumiillistuma.

Trigger-hevosen kuoltua Roy Rogers antoi täyttää tuon uskollisen kumppaninsa ja sijoitti ratsunsa karjatilansa päärakennuksen olohuoneeseen.

Rogersin synnyinpaikka oli Cincinnati, Ohio, missä hänen perheensä asui asuntolaivassa. Myöhemmin he muuttivat Ohio-jokea ylös Portsmouthiin.

Rogers muutti Kaliforniaan 18-vuotiaana aloittaakseen laulajan uransa. Neljän vuoden vähäisen suosion jälkeen hän perusti western-musiikkia esittävän ryhmän The Sons of the Pioneers vuonna 1934. Ryhmä menestyi ja sen suosittuja lauluja olivat mm. "Red River Valley", "Cool Water" ja "Tumbling Tumbleweeds."

Ensimmäisen elokuvaosansa jälkeen (1935) Rogers esiintyi tasaiseen tahtiin villin lännen elokuvissa. Vuonna 1938 kun Gene Autry sanoi irti elokuvasopimuksensa, Roy sai pääosan elokuvassa "Under Western Stars" ja tähti oli syntynyt. Roysta tuli kassamagneetti. Vuonna 1945 Dale Evans esiintyi yhdessä Royn kanssa. 1946, sen jälkeen kun ensimmäinen vaimo Arline menehtyi lapsivuoteeseen, Roy ja Dale menivät naimisiin.

Rogers oli monen lapsen ja aikuisenkin idoli elokuvien, televisio-ohjelmien ja sarjakuvien kautta. Useimmat hänen elokuvissaan oli filmattu väreissä aikana, jolloin lähes kaikki muut B-elokuvat olivat mustavalkoisia. Myynnissä oli Roy Rogers -nukkeja, seikkailuromaaneja ja useita muita markkinatuotteita. Monen suomalaisen pikkupojankin leikkivarusteisiin kuuluivat Royn suosituksi tekemä hapsutakki ja leikkirevolverit (kts. kuva yllä). Elokuvia esitettiin usein viikonloppuisin suosituissa päivänäytöksissä sodan jälkeen.

Suomalaisessa 50-luvun Sarjakuvalehdessä Royn kirjoitusasu oli Roi Rogers. Tätä sunnuntaisarjakuvaa piirsi Mike Arens, joka piirsi myöhemmin myös Disneyn sanomalehtisarjakuvia.

The Sons of the Pioneers pysyi suosiossa koko 1950-luvun. Vaikka Rogers ei ollut enää sen jäsen, he esiintyivät usein yhdessä elokuvissa ja televiossa.

Roy Rogers kuoli 1998 sydänvaivoihin.

Roy Rogers ja Trigger -sarjakuvalehti ilmestyi Suomessa 1959 – 1961.