B-elokuva

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roger Corman oli tunnettu b-elokuvien ohjaaja. Pieni kauhukauppa vuodelta 1960 (päähenkilöt kuvassa) tehtiin 30 000 dollarilla ja kuvattiin erittäin nopeasti. Myöhemmin se on saavuttanut kulttimainetta.

B-elokuva (tai b-luokan elokuva) oli alun perin Yhdysvalloissa double billselvennä -elokuvanäytösten jälkimmäinen elokuva. A-elokuva oli yleensä tunnetumpi ja arvostetumpi. Käsitettä alettiin käyttää 1930-luvulla, jolloin laman taltuttamassa Yhdysvalloissa elokuvastudiot aloittivat double bill -näytöksetselvennä houkutellakseen yleisöä taas elokuviin. Tuplanäytökset loppuivat 1950-luvulla, jolloin a-elokuvissa yleistyivät väri ja laajakuva, ja siten vaatimattomat b-elokuvat eivät enää kiinnostaneet yleisöä.

Nykyään b-elokuva-käsitettä käytetään niin pienen budjetin elokuvien (ei kuitenkaan taide-elokuvien) kuin huonojen elokuvienkin yhteydessä. Tyypillisiä b-elokuvia ovat esimerkiksi kaapelitelevisiokanaville valmistetut toimintaelokuvat. Nimitystä b-elokuva on käytetty myös elokuvista, joita ei esitetä teattereissa, vaan jotka menevät suoraan videolevitykseen tai niitä esitetään heti valmistuttuaan televisiossa.

B-elokuvien ohjaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valikoituja b-elokuvien näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hokkanen, Jouni & Virolainen, Nalle: Roskaelokuvat. Täydennetty laitos. Ilmestyi ensi kerran vuonna 1990. Helsinki: Johnny Kniga, 2011. ISBN 978-951-0-38140-3.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.