Yhdysvaltain korkein oikeus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seal of the United States Supreme Court.svg

Yhdysvaltain korkein oikeus on Yhdysvaltain liittovaltion korkein oikeusaste. Korkeimman oikeuden nimestä käytetään lyhenteitä SCOTUS (Supreme Court of the United States) ja USSC (United States Supreme Court).

Korkeimman oikeuden jäsenet lokakuusta 2010 helmikuuhun 2016.
Korkeimman oikeuden rakennus Washingtonissa.

Korkein oikeus ratkaisee sellaiset alempien tuomioistuinten päätöksistä tehdyt valitukset, joihin se on myöntänyt valitusluvan ja joilla on suurehkoa kansallista tai perustuslaillista merkitystä. Korkein oikeus tekee tuomioistuimia sitovia ennakkopäätöksiä ja voi tutkia lakien perustuslainmukaisuutta. Koska perustuslain vaikutus koko yhteiskuntaan on hyvin vahva, korkeimmalla oikeudella on näin myös poliittista valtaa: esimerkiksi vuoden 1810 Fletcher vastaan Peck -ennakkotapauksen jälkeen korkein oikeus on voinut kumota osavaltioiden lainsäädäntöä siltä osin kuin sitä voidaan pitää perustuslain vastaisena.[1]

Korkeimman oikeuden jäsenet nimittää Yhdysvaltain presidentti eliniäksi; nimittäminen edellyttää myös senaatin hyväksyntää. Elinikäisyys on merkityksellistä maassa, jossa yleensä lähes koko muu korkein virkamieskunta vaihtuu vallan siirtyessä puolueelta toiselle presidentin valinnan myötä.

Korkein oikeus muodostuu yhdeksästä tuomarista, joista yksi toimii sen puheenjohtajana. Nykyinen puheenjohtaja on presidentti George W. Bushin vuonna 2005 tehtävään nimittämä John Roberts.

Korkeimman oikeuden jäsen Antonin Scalia kuoli yllättäen helmikuussa 2016. Scalia kuului oikeuden konservatiivisiin jäseniin. Hänen kuolemansa saattaa halvaannuttaa oikeuden toiminnan, sillä tuomareita on nyt tasan kahdeksan, ja äänten mennessä tasan jää voimaan alemman oikeusasteen päätös. Loppukaudeksi ei välttämättä saada valituksi uutta,[2] sillä vaikka presidentti Barack Obama nimittäisi tuomarin, senaatin on vahvistettava nimitys, eikä republikaanienemmistöinen senaatti välttämättä hyväksy Obaman nimitystä, sillä demokraattituomari kallistaisi korkeimman oikeuden enemmistön liberaalien kannalle.[3] Tuomioistuimen toimikausi päättyy kesäkuussa 2016, ja sitä ennen sen käsiteltäväksi on tulossa aborttiin, maahanmuuttoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kiistoja, joiden lopputulokseen tuomioistuimen koostumus vaikuttaa.[2]

Tuomarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Katajisto, 2001: English-Finnish Glossary of United States Justice Terms FAST Area Studies Website. Department of Translation Studies, University of Tampere, Finland. Viitattu 11.11.2009. (englanniksi)
  2. a b Tuomo Toivola: Scalian kuolema voi vaikuttaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksiin Yle uutiset. 14.2.2016. Viitattu 14.2.2016.
  3. Laura Saarikoski: USA:n korkeimman oikeuden tuomarin kuolema muuttaa oikeuden tasapainoa hs.fi. 15.2.2016. Viitattu 15.2.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gutgold, Nichola D.: The Rhetoric of Supreme Court Women: From Obstacles to Options. Lanham: Lexington Books, 2012. ISBN 978-0-7391-7250-6.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yhdysvaltain korkein oikeus.
Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.