Yhdysvaltain ulkoministeri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
United States Secretary of State
Yhdysvaltain ulkoministeri
Tunnus
Tunnus
Rex Tillerson official portrait.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Harry S. Truman Building
Perustettu 27. heinäkuuta 1789
Ensimmäinen Thomas Jefferson
Kotisivut Secretary of State

Yhdysvaltain ulkoministeri (engl. United States Secretary of State) on Yhdysvaltain ulkoministeriön johtaja, päävastuunaan kansainväliset suhteet. Ministeri kuuluu presidentin hallintoon.

Ulkoministeri on presidentin pääasiallinen neuvonantaja Yhdysvaltain ulkopolitiikan linjassa ja toteutuksessa. Viime vuosinamilloin? ministeri on saanut päävastuun Yhdysvaltain toiminnasta ulkomailla joitain sotilasasioita lukuun ottamatta.lähde?

Yhdysvaltain 69. ulkoministeri on ExxonMobil-öljy-yhtiön entinen johtaja Rex Tillerson, joka vannoi virkavalansa varapresidentti Mike Pencelle 1. helmikuuta 2017.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10. tammikuuta 1781 toinen siirtomaiden kongressi perusti ulkoministerin viran (Secretary of Foreign Affairs). George Washington perusti viran uudelleen heinäkuussa 1789. Kongressi antoi osastolle joitain kotimaan asioiden velvollisuuksia, kuten kirjeenvaihtoa, paperien arkistointia ja säilyttämistä ja julkaisua, ja vaihtoi sen nimen "valtioministeriksi" (Secretary of State). Tasavallan alkuvuosina virka oli usein ponnahduslauta presidenttiyteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nicole Gaouette: Tillerson sworn in as secretary of state CNN. 1.2. 2017. Viitattu 6.2.2017.