Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies
(Speaker of the United States House of Representatives)
Tunnus
Tunnus
Speaker Paul Ryan official photo (cropped 2).jpg
Nykyinen
Nimittäjä Yhdysvaltain edustajainhuone
Perustettu 4. maaliskuuta 1789
Ensimmäinen Frederick Muhlenberg
Palkka 223 500 dollaria vuodessa
Kotisivut Speaker.gov

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies (engl. Speaker of the United States House of Representatives) on Yhdysvaltojen kongressin alahuoneen eli edustainhuoneen puheenjohtaja. Virka perustettiin vuonna 1798 Yhdysvaltojen perustuslain 1. artiklan, 2. osan julistuksella "Edustajanhuone valitkoon itselleen puhemiehen..."[1] Perustuslaki ei edellytä, että puhemies valitaan kongressin edustajista, mutta tähän mennessä jokainen virkaa kantanut on ollut edustajainhuoneen jäsen.[2]

Puhemies on Yhdysvaltain hallinnon kolmanneksi ylin virka presidentin ja varapresidentin jälkeen. Tämän jälkeen tulee senaatin varapuheenjohtaja President pro tempore. Edustajainhuoneen puhemies ei ole puolueeton, vaan edustaa yleensä edustajainhuoneen enemmistöpuoluetta ja toimii virassaan osana puolueen toimintaa. Puhemies ei yleensä jaa puheenvuoroja eikä johda keskustelua, vaan delegoi sen alaisilleen. Hän ei myöskään yleensä osallistu keskusteluihin ja äänestää harvoin. Edustajainhuoneen ja enemmistöpuolueen johtamisen lisäksi puhemies vastaa erilaisista edustajainhuoneen hallinnollisista tehtävistä sekä edustaa vaalipiiriään.

Yhdysvaltain nykyinen puhemies on tehtävään 29. lokakuuta 2015 valittu Wisconsinin osavaltion kongressiedustaja Paul Ryan, joka on tehtävässään 54. viran perustamisen jälkeen[3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Constitution of the United States: A Transcription National Archives. 4.11.2015. Viitattu 16.11.2016.
  2. Office of the Clerk, U.S. House of Representatives: Office of the Clerk of the U.S. House of Representatives -Member FAQs clerk.house.gov. Yhdysvaltain hallinto. Viitattu 16.11.2016.
  3. Deirdre Walsh, CNN Senior Congressional Producer: Paul Ryan elected House speaker CNN. 29.10.2015. Viitattu 16.11.2016.