Yhdysvaltain edustajainhuone

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdysvaltain edustajainhuone
Logo
Logo
Obama Health Care Speech to Joint Session of Congress.jpg
Tyyppi Alahuone
Puhemies John Boehner
Edustajia 435
113USHouseStructure.svg
Puolueet

     Republikaanit (234)

     Demokraatit (201)
Viimeisimmät vaalit 6. marraskuuta 2012
www.house.gov Kotisivut

Yhdysvaltain edustajainhuone (engl. United States House of Representatives) on Yhdysvaltojen kaksikamarisen parlamentin eli Yhdysvaltain kongressin osa, jota pidetään usein "alahuoneena".

Edustajainhuoneessa on kaikkiaan 435 äänivaltaista edustajaa. Edustajainhuoneeseen valitaan joka toinen vuosi edustajat jokaisesta osavaltiosta siten, että edustajien määrä suhteutetaan osavaltion asukaslukuun. Jokaiselle osavaltiolle on kuitenkin taattu vähintään yksi edustajanpaikka. Vuoden 2012 edustajainhuoneen vaaleissa republikaanit saivat 234 paikkaa ja demokraatit 201 paikkaa.[1] Seuraavat vaalit järjestetään marraskuussa 2014.

Kahden vuoden välein valittava edustajainhuone on tarkoitettu välittämään kuvaa kansalaisten senhetkisistä mielipiteistä, kun taas hitaammin muuttuva senaatti on tarkoitettu pohdiskelevammaksi kamariksi. Edustajainhuoneella on esitysoikeus kaikkien niiden lakien osalta, joilla pyritään hankkimaan rahaa tai saattamaan alulle virkasyyteprosessi. Lakialoitteen on saatava kummankin kamarin hyväksyntä, ennen kuin se etenee presidentin vahvistettavaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. House Election Results 2012 Huffington Post. Viitattu 19.10.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.