Luettelo Yhdysvaltain puolueista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amerikan yhdysvalloista on siellä käytetyn enemmistövaalitavan johdosta tullut kaksipuoluejärjestelmä. Vaikka liittovaltion tasolla päättäjiä on vain kahdella puolueella, on Yhdysvalloissa myös pienpuolueita, niin kutsuttuja ”kolmansia puolueita”. Luettelo Yhdysvaltain puolueista sisältää merkittävimmät yhdysvaltalaispuolueet.

Jotta puolueiden merkittävyyttä voisi arvioida, luettelossa on ilmoitettu myös mm. tietoja puolueiden äänestäjämääristä. Tiedot ovat suuntaa antavia, ja niiden ajankohta on otettava huomioon.

Liittovaltiotasolla edustetut puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa luettelossa ovat Yhdysvaltain kongressissa edustetut puolueet. Luettelon tiedot ovat 115. kongressista, joka kokoontuu vuodesta 2017 lähtien.

Puolueen nimi Englanniksi Perustettu Kongressiedustajia[1] Senaattoreita
US Democratic Party Logo.svg Yhdysvaltain demokraattinen puolue Democratic Party 1828[2] 194 46
Logo-GOP.png Yhdysvaltain republikaaninen puolue Republican Party 1854 241 52

Aktiivisia ja kannatettuja liittovaltiotason puolueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueet, jotka olleet presidentinvaaleissa kolmen osavaltion[3] äänestyslipukkeilla tai saaneet 30 000 ääntä edustajainhuoneen vaaleissa
Puolueen nimi Englanniksi Perustettu Presidenttiehdokas (2016) äänestyslipukkeilla[4] Ääniä edustajainhuoneen vaaleissa (2016)[5]
Amerikan deltapuolue American Delta Party 2016 20 osavaltiossa[6]
US Democratic Party Logo.svg Yhdysvaltain demokraattinen puolue Democratic Party 1828[2] 51 osavaltiossa 61 417 454
Itsenäinen amerikkalainen puolue Independent American Party 1998 1 osavaltiossa 32 366
Kieltolakipuolue Prohibition Party 1869 3 osavaltiossa
Laillista marihuanaa nyt -puolue Legal Marijuana Now Party 1998 2 osavaltiossa 57 911
Libertarianpartylogofixed.png Libertaaripuolue Libertarian Party 1971 51 osavaltiossa 1 660 923
Perustuslakipuolue Constitution Party 1992 24 osavaltiossa 76 089
Logo-GOP.png Yhdysvaltain republikaaninen puolue Republican Party 1854 51 osavaltiossa 62 772 225
Sosialistinen työväenpuolue Socialist Workers Party 1938 7 osavaltiossa
Sosialistinen vapautuspuolue Party for Socialism and Liberation 2004 8 osavaltiossa
Green party.png Vihreä puolue Green Party of the United States 2001 45 osavaltiossa 501 135
Workers World Party 1959 3 osavaltiossa

Osavaltiolliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsenäiset osavaltiolliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavilla liittovaltiollisiin puolueisiin kuulumattomilla puolueilla on edustusta osavaltionsa lainsäädäntöelimessä.

Puolueen nimi Englanniksi Perustettu Edustus osavaltiotasolla
New Yorkin itsenäisyyspuolue Independence Party of New York 1991 1 edustaja New Yorkin valtionkokouksessa
Vermontin edistyspuolue Vermont Progressive Party 1999 7 edustajaa Vermontin edustajainhuoneessa[7]
2 senaattoria Vermontin senaatissa[8]

Liittovaltiollisten puolueiden tytärpuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltiolliset puolueet rakentuvat osavaltiollisista tytärpuolueista.

Osavaltio Demokraattinen puolue[9] Perustuslakipuolue[10] Vihreä puolue[11]
Alabama Alabama Democratic Party Constitution Party of Alabama Alabama Green Party
Alaska Alaska Democratic Party Constitution Party of Alaska Green Party of Alaska
Arizona Arizona Democratic Party Constitution Party of Arizona Arizona Green Party
Arkansas Arkansas Democratic Party Constitution Party of Arkansas Green Party of Arkansas
Colorado Colorado Democratic Party American Constitution Party of Colorado[12] Green Party of Colorado
Connecticut Connecticut Democratic Party Constitution Party of Connecticut Green Party of Connecticut
Delaware Delaware Democratic Party Constitution Party of Delaware Green Party of Delaware
Etelä-Carolina South Carolina Democratic Party Constitution Party of South Carolina South Carolina Green Party
Etelä-Dakota South Dakota Democratic Party Constitution Party of South Dakota
Florida Florida Democratic Party Constitution Party of Florida Green Party of Florida
Georgia Democratic Party of Georgia Constitution Party of Georgia Georgia Green Party
Havaiji Democratic Party of Hawaii Constitution Party of Hawaii Green Party of Hawai’i
Idaho Idaho Democratic Party Constitution Party of Idaho Idaho Green Party
Illinois Democratic Party of Illinois Constitution Party of Illinois Illinois Green Party
Indiana Indiana Democratic Party Constitution Party of Indiana Indiana Greens
Iowa Iowa Democratic Party Constitution Party of Iowa Iowa Green Party
Kalifornia California Democratic Party Constitution Party of California Green Party of California
Kansas Kansas Democratic Party Constitution Party of Kansas Kansas Green Party
Kentucky Kentucky Democratic Party Constitution Party of Kentucky
Louisiana Louisiana Democratic Party Constitution Party of Louisiana Green Party of Louisiana
Länsi-Virginia West Virginia State Democratic Party Constitution Party of West Virginia Green Party of West Virginia
Maine Maine Democratic Party Constitution Party of Maine Maine Green Independent Party
Maryland Maryland Democratic Party Marylanders for Constitutional Governance[13] Maryland Green Party
Massachusetts Massachusetts Democratic Party Constitution Party of Massachusetts Green-Rainbow Party of Massachusetts
Michigan Michigan Democratic Party US Taxpayers Party of Michigan[14] Green Party of Michigan
Minnesota Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party Constitution Party of Minnesota Green Party of Minnesota
Mississippi Democratic Party of the State of Mississippi Constitution Party of Mississippi Green Party of Mississippi
Missouri Missouri Democratic Party Constitution Party of Missouri Progressive Party of Missouri
Montana Montana Democratic Party Constitution Party of Montana
Nebraska Nebraska Democratic Party The Nebraska Party[15] Nebraska Green Party
Nevada Nevada State Democratic Party Independent American Party of Nevada[16][17] Green Party of Nevada
New Hampshire New Hampshire Democratic Party Constitution Party of New Hampshire
New Jersey New Jersey State Democratic Committee Constitution Party of New Jersey Green Party of New Jersey
New Mexico Democratic Party of New Mexico Constitution Party of New Mexico New Mexico Green Party
New York New York State Democratic Party Constitution Party of New York Green Party of New York State
Ohio Ohio Democratic Party Constitution Party of Ohio Green Party of Ohio
Oklahoma Oklahoma Democratic Party Constitution Party of Oklahoma Green Party of Oklahoma
Oregon Democratic Party of Oregon Constitution Party of Oregon Pacific Green Party of Oregon
Pohjois-Carolina North Carolina Democratic Party Constitution Party of North Carolina North Carolina Green Party
Pohjois-Dakota North Dakota Democratic-NPL Party Constitution Party of North Dakota
Pennsylvania Pennsylvania Democratic Party Constitution Party of Pennsylvania Green Party of Pennsylvania
Rhode Island Rhode Island Democratic Party Constitution Party of Rhode Island Green Party of Rhode Island
Tennessee Tennessee Democratic Party[18] Constitution Party of Tennessee Green Party of Tennessee
Texas Texas Democratic Party Constitution Party of Texas Green Party of Texas
Utah Utah Democratic Party Constitution Party of Utah Green Party of Utah
Vermont Vermont Democratic Party Constitution Party of Vermont Vermont Green Party
Virginia Democratic Party of Virginia Constitution Party of Virginia Green Party of Virginia
Washington Washington State Democratic Party Constitution Party of Washington Green Party of Washington State
Wisconsin Democratic Party of Wisconsin Constitution Party of Wisconsin Wisconsin Green Party
Wyoming Wyoming Democratic Party Constitution Party of Wyoming Wyoming Green Party
Columbian piirikunta District of Columbia Democratic State Committee (DCDSC) Constitution Party of District of Columbia D.C. Statehood Green Party

Historialliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat puolueet ovat aiemmin olleet edustettuina Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa.[1]

Puolue Englanniksi[19] Edustajainhuoneessa Seuraaja
Hallinnon kannattajat[20] Pro-Administration Party 1789–1795 Yhdysvaltain federalistinen puolue
Hallinnon vastustajat[21] Anti-Administration Party 1789–1795 Yhdysvaltain demokraattis-republikaaninen puolue
Yhdysvaltain federalistinen puolue Federalist Party 1795–1825 Kansallisrepublikaaninen puolue
Yhdysvaltain demokraattis-republikaaninen puolue Democratic-Republican Party[22] 1795–1825 Yhdysvaltain demokraattinen puolue[23]
Kansallisrepublikaaninen puolue National Republican Party[24] 1825–1837 Yhdysvaltain Whig-puolue
Vapaamuurarien vastustajat Anti-Masonic Party 1829–1841 Yhdysvaltain Whig-puolue
Mitätöijät Nullifier Party 1831–1839 Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Yhdysvaltain Whig-puolue Whig Party 1837–1855 Yhdysvaltain republikaaninen puolue
Konservatiivipuolue Conservative Party 1839–1841
Konservatiivipuolue Conservative Party 1867–1871
Laki ja järjestys -puolue Law and Order Party of Rhode Island 1843–1845
Amerikkalainen puolue American Party[25] 1845–1851
1855–1861
Orjuuden vastustajat Free Soil Party 1849–1855 Yhdysvaltain republikaaninen puolue
Unionistit Unionist Party 1851–1853
1861-1867
Dixiekraatit States' Rights Democratic Party 1851–1853
Oppositiopuolue Opposition Party 1855–1857 Yhdysvaltain republikaaninen puolue
Oppositiopuolue[26] Opposition Party 1859–1861
Perustuslaillinen liittovaltio Constitutional Union Party 1861–1863 Kansallinen liittovaltio -puolue[27]
Ehdottomat unionistit Unconditional Union Party 1863–1867
Virginian konservatiivipuolue Conservative Party of Virginia 1867–1871
Greenback-puolue Greenback Labor Party[28] 1879–1889 Kansanpuolue
Uusjakopuolue Readjuster Party 1881–1885 Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Työväenpuolue[29] Union Labor Party 1887–1889
Työväenpuolue[30] Labor Party 1889–1891
Kansanpuolue (”populistit”) People's Party 1891–1903
Hopeapuolue Silver Party 1893–1901
Amerikan sosialistipuolue Socialist Party of America 1911–1913
1915–1919
1921–1929
Sosiaalidemokraatit[31]
Sosialistipuolue[32]
Demokraattinen sosialistinen järjestelykomitea[33]
Edistyspuolue Progressive Party 1913–1919 Edistyspuolue[34]
Kieltolakipuolue Prohibition Party 1915–1921
Maanviljelijäin–työväenpuolue Farmer–Labor Party 1919–1921
1923-1945
Amerikan työväenpuolue American Labor Party 1925–1927
1939–1951

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Party Divisions of the House of Representatives Office of the Historian. Viitattu 9.10.2018. (englanniksi)
  2. a b Edeltäjä, demokraattinen republikaanipuolue, perustettiin v. 1792
  3. mukaan lukien Washington DC
  4. The Green Papers: 2016 General Election. Presidential Candidate Ballot Access by State The Green Papers. 19.7.2018. Viitattu 9.10.2018.
  5. Statistics of the 2016 Presidential and Congressional Election 22.2.2017. Yhdysvaltain edustajainhuoneen rekisterinpitäjän virasto. Viitattu 9.10.2018. (englanniksi)
  6. Yhdessä pienpuolue Reformipuolueen (Reform Party) kanssa
  7. Legislators. All Representatives State of Vermont. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  8. Legislators. All Senators State of Vermont. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  9. White, Deborah: Link Directory to 50 State Democratic Parties About.com. Viitattu 17.11.2010. (englanniksi)
  10. State Parties 2017. The Constitution Party. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  11. Directory of all state Green Party contacts Yhdysvaltain vihreä puolue. Viitattu 19.10.2008. (englanniksi)
  12. TRACER - Committee Detail Colorado Secretary of State. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  13. Marylanders for Constitutional Governance Marylanders for Constitutional Governance. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  14. The History of the US Taxpayers Party US Taxpayers Party of Michigan. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  15. Nebraska Political Parties Vote Smart. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  16. About Us Independent American Party. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  17. Nevada Political Parties Vote Smart. Viitattu 10.10.2018. (englanniksi)
  18. http://www.tndp.org/
  19. Pyritty ilmoittamaan virallinen nimi
  20. Epävirallinen ryhmittymä
  21. Epävirallinen ryhmittymä
  22. ”Demokraattis–republikaaninen” on historioitsijoiden käyttämä termi, mutta aikalaisnimitys oli republikaanipuolue (Republican Party).
  23. Puolue hajosi, enemmistö siirtyi demokraatteihin ja vähemmistö kansallisrepublikaaniseen puolueeseen.
  24. Aluksi puolueesta käytettiin nimityksiä adamslaiset ja Anti-Jacksons.
  25. Aluksi Native American Party, tunnettu yleisesti Know Nothing -liikkeenä
  26. ”Kolmas puolue” eteläisissä osavaltioissa
  27. National Union Party, Yhdysvaltain republikaanisen puolueen väliaikainen nimi
  28. Aiempi nimi (National) Independent Party
  29. Wisconsinilainen puolue
  30. Arkansas'lainen puolue
  31. Enemmistö
  32. Vähemmistö
  33. Vähemmistö
  34. Samannimiset puolueet perustettiin vuosina 1924 ja 1948

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]