Esivaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esivaali on vaali, jossa valitaan jonkin ryhmän yhteinen ehdokas toiseen vaaliin. Tyypillisimpiä ovat useissa maissa puolueiden ennen presidentinvaaleja järjestemät esivaalit, joissa ehdolla olevat tavoittelevat puolueensa presidenttiehdokkuutta. Esivaalissa äänioikeutettuja ovat yleensä tällöin vain puolueen tai ryhmän jäsenet, mutta se voi olla myös kaikille lopullisen vaalin äänioikeutetuille avoin. Esivaalissa eniten ääniä saanut henkilö valitaan tavallisesti puolueensa ehdokkaaksi.

Yhdysvalloissa republikaanit ja demokraatit järjestävät alkuvuodesta esivaalit, joissa eniten ääniä saanut nimitetään puolueen presidenttiehdokkaaksi marraskuun presidentinvaalissa.

Suomessa puolueet järjestävät esivaaleja muun muassa presidentinvaaleja varten, jos puolueessa on useampi halukas. Jos ehdokkaita ilmoittautuu vain yksi, tämä valitaan suoraan ehdokkaaksi ilman esivaalia. Vuoden 1994 presidentinvaalien alla keskusta, kokoomus ja SDP järjestivät ehdokkaastaan esivaalin, jossa saivat äänestää kaikki Suomen äänioikeutetut.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neittaanmäki, Petri: Presidentin valintatapaa kehitettävä Neuttaanmäki.fi. 4.7.1996. Viitattu 19.11.2014.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.