Henkilövaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henkilövaali on vaalitapa, jossa äänestäjät äänestävät suoraan yksittäisten ehdokkaiden välillä. Tämän vastakohtana on listavaali, jossa äänestäjät äänestävät useampia ehdokkaita käsittävien listojen välillä.

Suomen valtiollisessa ja kunnallisessa politiikassa ei ole käytössä enempää puhdas henkilövaali kuin puhdas listavaalikaan, vaan näiden yhdistelmä, henkilökohtainen listavaali. Henkilökohtaisessa listavaalissa äänestäjä osallistuu samalla äänellä sekä listavaaliin että äänestämällään listalla esiintyvien ehdokkaiden väliseen henkilövaaliin.

Vaalitavan listaosuus jakaa edustajapaikat eri puoluelistoille niiden saamien äänimäärien suhteessa. Tämä voidaan toteuttaa monella eri tavalla, jossa Suomessa on käytössä (sekä kunnallis-, eduskunta- että europarlamenttivaaleissa) d'Hondtin menetelmä. Sen mukaisesti kunkin listan ensimmäiseksi vertausluvuksi tulee tämän saama äänimäärä (näissä vaaleissa ehdokkaalle annettu ääni lasketaan suoran sen listan hyväksi, jolla hän esiintyy), toiseksi puolet siitä, kolmanneksi kolmannes, neljänneksi neljännes, jne., ja paikat jaetaan listojen kesken suurimmasta vertausluvusta alkaen.

Vaalitavan henkilöosuus jakaa listan mahdollisesti saamat paikat joidenkin kyseisellä listalla esiintyvien ehdokkaiden saamiksi paikoiksi. Tämä voidaan toteuttaa hyvinkin monella eri tavalla, joista Suomessa on edellä mainittujen vaalien yhteydessä käytössä ns. yhden siirtokelvottoman äänen menetelmä (Single Non-Transferable Vote, SNTV). Sen mukaisesti äänestäjä antaa äänensä vain yhdelle ehdokkaalle, ja jaossa olevat N paikkaa menevät niille N:lle ehdokkaalle, jotka saavat eniten ääniä.

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.