Tasauspaikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tasauspaikat (tansk. tillægsmandat, ruots. utjämningsmandat , norj. utjevningsmandat, isl. jöfnunarsæti, saks. Ausgleichsmandat) ovat vaalimekanismi, jota käytetään eräiden maiden parlamenttivaaleissa.

Tasauspaikat ovat lisäjäsenten paikkoja, jotka valitaan täydentämään kunkin vaalipiirin suoraan valitsemia jäseniä. Näiden lisäpaikkojen tarkoituksena on varmistaa, että kunkin puolueen osuus kokonaispaikoista on suunnilleen verrannollinen puolueen kokonaisääniosuuksiin valtakunnallisella tasolla.

Tästä seuraa, että vaalitapa on suhteellinen: jokaisen puolueen osuus kaikista edustajanpaikoista on mahdollisimman lähellä sen osuutta kaikista äänistä.

Jos esimerkiksi maa on jaettu yhden edustajan vaalipiireihin, ilman tasauspaikkoja tai muuta tasausjärjestelmää isoin puolue voi saada kaikki edustajanpaikat, vaikka sen ääniosuus olisi hyvin pieni, kunhan muiden puolueiden ääniosuudet joka vaalipiirissä ovat vieläkin pienempiä.

Tanska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1915 Tanskasta tuli yksi ensimmäisistä maista, joka otti käyttöön vaalipaikat kansankäräjävaaleissaan. Sen jälkeen kaikissa Tanskan kansankäräjävaaleissa huomattava osa paikoista on ollut tasauspaikkoja. Parlamentin paikat koostuvat tällä hetkellä 135 vaalipiiripaikasta, 40 tasauspaikasta sekä neljästä Pohjois-Atlantin paikasta, jotka valitaan erikseen suhteellisella vaalitavalla Färsaarilla ja Grönlannissa. Tasoituspaikat täydentävät normaaleja paikkoja, jotka jaetaan suhteellisilla äänillä kussakin vaalipiirissä. Kaikille puolueille, jotka saavat vähintään kaksi prosenttia kansallisista äänistä, myönnetään niin monta tasoituspaikkaa kuin tarvitaan suhteellisen edustuksen saavuttamiseksi kansallisella tasolla. [1]

Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan vuoden 2023 vaaliuudistus poisti liittopäivien tasauspaikat.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tillægsmandater Den Store Danske Encyklopædi. 2.2.2009. Gyldendal. (tanskaksi)
  2. Germany passes law to shrink its XXL parliament Deutsche Welle. 17.3.2023.