Maila Nurmi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maila Nurmi elokuvassa Plan 9 from Outer Space
Maila Nurmi vuonna 2001

Maila Nurmi (aik. Maila Elizabeth Syrjäniemi, 21. joulukuuta 1921 tai 11. joulukuuta 1922 Petsamo, Suomi10. tammikuuta 2008 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat)[1][2] oli suomalaissyntyinen, yhdysvaltalainen televisiopersoona. Hän tuli tunnetuksi erityisesti taiteilijanimellä Vampira.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maila Elizabeth Syrjäniemi syntyi Petsamossa, mutta muutti jo kahden vuoden ikäisenä perheensä kanssa Yhdysvaltoihin. Hän kasvoi Ashtabulassa Ohion osavaltiossa, sen suurimmassa amerikansuomalaisten yhteisössä. Vuonna 1939 perhe muutti länsirannikolle Oregoniin.

Maila valmistui lukiosta Oregonin Astoriassa ja muutti sitten Los Angelesiin. Hän työskenteli mallina Alberto Vargasille, Bernard of Hollywoodille ja Man Raylle ja sai jalansijaa myös elokuva-alalla. Hänellä oli kreditoimaton rooli Victor Savillen elokuvassa Talven henkäys (1947). Broadwaylla Nurmi herätti paljon huomiota esiinnyttyään kauhuteemaisessa keskiyön show’ssa Spook Scandals, jossa hän huusi, pyörtyi, makasi arkussa ja vaani viettelevästi hautausmaata. Hän toimi myös muun muassa showtyttönä Earl Carrollin teatterissa sekä strippari Lili St. Cyrin taustatanssijana.

Nurmi työskenteli Yhdysvalloissa tanssijana, näyttelijänä, mallina ja taiteilijana. Vuonna 1953 Nurmi esiintyi Los Angelesin seurapiirien naamiaistansseissa ja voitti asullaan ensimmäisen palkinnon. Nurmi oli pukeutunut Morticiaksi, Charles Addamsin sarjakuvan hahmoksi. Nurmi oli toivonut, että Addams huomaisi hänet juhlissa ja saisi siitä kimmokkeen siirtää sarjansa kuvaruudulle, mutta Vampiran huomasivatkin televisiotuottajat.[3]

Vuonna 1954 alkanut ohjelma The Vampira Show muodostui menestykseksi. Nurmi oli Emmy-ehdokkaana 1954. Vampira sai joukoittain ihailijoita ja nousi Hollywoodin seurapiirien kermaan: hän oli muun muassa James Deanin läheinen ystävä.

Kurvikkaasta Vampirasta tuli goottilaisen femme fatale -hahmon perustyyppi. Innoitusta hahmoon Nurmi sai Terry and the Pirates -sarjakuvan Dragon Ladysta, Walt Disneyn Lumikki-elokuvan Pahasta kuningattaresta, Theda Baralta, Auringonlaskun kadun Norma Desmondilta sekä 1950-luvun fetissilehti Bizarren domina- ja bondagekuvastosta.[4]

The Vampira Show jäi lyhytikäiseksi. Myöhemmin Nurmi näytteli muutamissa elokuvissa, kuten Ed Woodin ohjaamassa b-elokuvassa Plan 9 from Outer Space (1959), jota on aika ajoin sanottu maailman huonoimmaksi elokuvaksi. Kevin Sean Michaels on tehnyt Nurmesta haastatteludokumentin Vampira: The Movie (2006).[5][6]

Nurmi oli naimisissa kolme kertaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maila Nurmi HS.fi. 10.01.2008. Viitattu 29.6.2015.
  2. Maila Nurmi Obituary on Legacy.com Legacy.com. Viitattu 29.6.2015.
  3. Baddeley, Gavin: Goth chic: Johdatus pimeän puolen estetiikkaan, s. 127. (Goth Chic: A Connoisseur’s guide to dark culture, 2002.) Suomentanut Ike Vil. Helsinki: Like, 2005. ISBN 952-471-503-1.
  4. Baddeley 2005, s. 124–125.
  5. Helsingin Sanomat, 4.4.2008 s. C10. Artikkelin verkkoversio
  6. Vampira: The Movie Internet Movie Databasessa (IMDb.com) (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.