Plan 9 from Outer Space

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Plan 9 from Outer Space
Ohjaaja Ed Wood
Käsikirjoittaja Ed Wood
Tuottaja Ed Wood
Säveltäjä Bruce Campbell
Kuvaaja William C. Thompson
Leikkaaja Ed Wood
Pukusuunnittelija Richard Chaney
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö American International Pictures
Levittäjä Distributors Corporation of America
Netflix
Vudu
Ensi-ilta
Kesto 79 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 60 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Plan 9 from Outer Space

Plan 9 from Outer Space on vuonna 1959 ensi-iltansa saanut tieteiselokuva, jonka käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti ”kaikkien aikojen huonoimmaksi elokuvaohjaajaksi” kutsuttu Ed Wood. Elokuvan pääosissa nähdään Gregory Walcott, Mona McKinnon, Bela Lugosi, Maila Nurmi ja Tor Johnson. Suomessa Plan 9 from Outer Space on julkaistu toisinaan nimellä Haudanryöstäjät ulkoavaruudesta,[2] vaikka myös elokuvan alkuperäinen englanninkielinen nimi on Suomessa laajassa käytössä. Elokuva on tullut kuuluisaksi siitä, että sitä on kutsuttu epävirallisesti ”maailman huonoimmaksi elokuvaksi”.

Plan 9 from Outer Spacen juoni sijoittuu vuoteen 1968 eli elokuvan ilmestyessä kymmenen vuoden päähän lähitulevaisuuteen. Tarinassa avaruusolennot saapuvat Maahan ja herättävät henkiin hautausmaalle haudattuja ruumiita zombeina. Muukalaisten pyrkimyksenä on estää ihmiskuntaa keksimästä pommia, jonka räjäytys voisi tuhota koko maailmankaikkeuden. Elokuvassa seurataan matkustajakoneen lentokapteenin ja Yhdysvaltain maavoimien upseerien tehtävää nujertaa avaruusolennot ja pelastaa ihmiskunta epäkuolleilta.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plan 9 from Outer Space tehtiin erittäin pienellä budjetilla ja sen tuotannon rahoitti suurimmaksi osaksi paikallinen baptistinen seurakunta, jonka pappien protestoinnin seurauksena ohjaaja Ed Wood joutui hylkäämään elokuvalle alun perin suunnitellun nimen Grave Robbers from Outer Space.

Koska Woodin mielestä elokuvan kuvaamisessa ei ollut tarpeellista tehdä uusintaottoja, Plan 9 from Outer Space on täynnä selkeitä pikkuvirheitä, kuten keskellä päivää tehdyt yökohtaukset sekä näyttelijöiden väärin lausumat vuorosanat ja vastaavanlaiset epäonnistumiset elokuvan kohtauksissa. Elokuvassa on pahvista tehtyjen hautakivien ja paperista valmistettujen lentävien lautasien kaltaisia heikkolaatuisia erikoistehosteita. Elokuvan kohtauksen, jossa yhdysvaltalaiset taistelevat lentäviä lautasia vastaan, kuvamateriaalista suurimman osan Wood lainasi Yhdysvaltain maavoimien ylläpitämästä arkistosta. Plan 9 from Outer Spacessa on myös kosolti kömpelönä pidettyä dialogia, josta on sittemmin julkaistu elokuvan ystäville tarkoitettu äänilevy.

Wood värväsi elokuvassa esiintymään joukon yhdysvaltalaisen B-elokuvan näyttelijöitä, mukaan lukien ruotsalainen vapaapainija Tor Johnson ja suomalaissyntyinen televisiojuontaja Maila Nurmi eli Vampira. Elokuvan kertojana nähdään epätarkoista ennustuksista tunnettu, kiistelty televisioennustaja Jeron Criswell King. Wood sai myös avoimen homoseksuaalisuutensa takia Yhdysvaltain kulttuuripiireissä skandaaleja aiheuttaneen John ”Bunny” Breckinridgen esiintymään elokuvassa avaruusolentojen johtajana. Pienenä yksityiskohtana Plan 9 from Outer Space on yksi Woodin kolmesta elokuvasta, jossa näyttelijä Paul Marco esittää Kelton-nimistä pelokasta konstaapelia. Tor Johnsonin kuoleman jälkeen Yhdysvalloissa hänen kasvoistaan tehtiin suosittu halloween-naamio, jonka ilme perustui Johnsonin roolihahmoon Plan 9 from Outer Spacessa, zombiksi muuttuneeseen tarkastaja Daniel Clayhyn.

Plan 9 from Outer Spacessa nähtiin parhaiten kreivi Draculan esittäjänä tunnetun legendaarisen kauhunäyttelijän Bela Lugosin uran viimeinen rooli. Ed Wood oli Lugosin fanaattinen ihailija ja sai hänet esiintymään elokuvissaan, koska Lugosi oli addiktoitunut morfiiniin ja turhautunut työmahdollisuuksiensa hiipumiseen. Elokuvan kuvaukset aloitettiin vuonna 1956, mutta samana vuonna Lugosi kuoli ja rahoitusongelmien takia Wood sai elokuvan valmiiksi vasta vuonna 1958. Lugosin roolista Wood sai vain muutaman lyhyen kohtauksen ilman ääntä, mutta kunnianosoitukseksi edesmenneelle Lugosille hän päätti esittää kohtauksia useita kertoja elokuvan aikana. Wood myös palkkasi Lugosin tilalle vaimonsa Kathlen O’Haran kiropraktikon Tom Masonin, joka kuitenkin oli eripituinen kuin Lugosi eikä edes muistuttanut häntä. Kaikissa Masonin kohtauksissa hänet nähdään kasvot peitettyinä, ja hänen nimensä ei esiinny elokuvan lopputeksteissä.

Vaikka ilmestyessään Plan 9 from Outer Space menestyi erittäin huonosti, se on nykyisin Ed Woodin uran tunnetuin elokuva. Kaksi vuotta Woodin kuoleman jälkeen eli vuonna 1980 edesmenneelle Woodille myönnettiin Golden Turkey -palkinto "maailman huonoimpana elokuvaohjaajana", minkä jälkeen myös Plan 9 from Outer Space alkoi saavuttaa suosiota monissa elokuvaharrastajien piireissä. Nykyaikana Plan 9 from Outer Space on noussut camp-tyylisen ohjauksensa, epäloogisen juonensa ja lukuisien pikkuvirheidensä takia kulttielokuvaksi, jonka suosion takia vuonna 2006 Legend Films julkaisi alun perin mustavalkoisen elokuvan pohjalta tehdyn väritetyn version. Suomessa Oulun Ylioppilasteatteri on tehnyt elokuvasta humoristisen näytelmän nimeltä Suunnitelma 9 ulkoavaruudesta.[3]

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gregory Walcott  Jeff Trent  
 Mona McKinnon  Paula Trent  
 Bela Lugosi  Vampyyri  
 Maila Nurmi  Vampyyrin vaimo  
 Tor Johnson  Tarkastaja Daniel Clay  
 Tom Keene  Eversti Tom Edwards  
 Duke Moore  Luutnantti John Harper  
 Dudley Manlove  Eros  
 Joanna Lee  Tanna  
 John Brekinridge  Avaruusolentojen johtaja  
 Edward Reynolds  Haudankaivaja  
 Tom Mason  Vampyyri (Bela Lugosin sijaisnäyttelijä)  
 Paul Marco  Konstaapeli Kelton  
 Conrad Brooks  Konstaapeli Jamie  
 Carl Anthony  Konstaapeli Larry  

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Plan 9 from Outer Space.