Budjetti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Budjetti tarkoittaa talousarviota eli tulo- ja menoarviota, erityisesti valtion tai kunnan talousarviota. Budjettikausi eli varainhoitokausi on yleensä vuoden pituinen, mutta se ei aina vastaa kalenterivuotta. Myös yksityishenkilöt, kotitaloudet ja yritykset voivat tehdä budjetteja. Rahan varaamista tiettyihin tarkoituksiin kutsutaan budjetoinniksi.

Kansantaloustieteessä budjettirajoite on tulojen tai varallisuuden asettama rajoite kulustusmenoille tai muulle rahankäytölle.

Sanan alkuperästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termi "budjetti" juontuu ranskan kielen sanasta bougette ja se tarkoitti alun perin salkkua (eng. purse), jossa Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri toi valtion varainhoitoa koskevan suunnitelmansa parlamenttiin.

Jakovara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa budjettineuvotteluiden yhteydessä jakovaralla tarkoitetaan julkisen talouden liikkumavaraa.[1] Sillä viitataan budjetin osaan, joka ei ole sidottu aikaisemmin sovittuihin tai muutoin pakollisiksi katsottuihin menoihin.

Termiä jakovara käytetään myös työmarkkinaneuvotteluissa.[2] Tällöin tarkoitetaan sitä, kuinka suuret palkankorotukset ovat mahdollisia palkansaajien tai työnantajien näkökulmasta ilman että talouden kehitys vaarantuu.

Valtion talouden alijäämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion talouden alijäämällä tarkoitetaan rahoituksen puutteellista kattavuutta. Valtion budjetin alijäämä ei saa ylittää kolmea prosenttia BKT:sta

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Budjettialijäämä, budjettiylijäämä