Erikoistehoste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erikoistehoste on illuusio tai temppu, joilla luodaan erilaisia tapahtumia tarinassa tai virtuaalisessa ympäristössä.[1] Erikoistehosteita käytetään esimerkiksi elokuvissa, televisiossa, teatterissa, yleisötapahtumissa, peleissä ja simulaatioissa.

Elokuvissa ja teatterissa erikoistehosteilla toteutetaan usein sellaisia asioita, joiden "oikea" toteuttaminen maksaisi liikaa, olisi liian vaarallista tai olisi yksinkertaisesti mahdotonta. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi rakennusten räjähtäminen, laivan uppoaminen, tulivuoren purkaus, meteoriitin iskeytyminen Maahan tai aseiden suuliekit ja luotien osumat. Yleisötilaisuuksissa kuten rock-yhtyeiden esiintymisissä erikoistehosteet toimivat useimmiten audiovisuaalisena lisänä ilman että niillä pyrittäisiin simuloimaan minkäänlaista realistista tapahtumaa.

Erikoistehosteet (SFX) tehdään kuvausten aikana tekniikoilla kuten miniatyyrit, matte-maalaukset ja kameratoiminnot.[2] Tälle vastakohtana ovat visuaaliset efektit (VFX), joka viittaa jälkituotannossa tekemiseen.[2]

Fyysiset tehosteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fyysiset tehosteet ovat sellaisia, joita luodaan fyysisesti ympäristöön ja voidaan siten nähdä paljaalla silmällä ja esimerkiksi kuvata normaalilla elokuvakameralla. Fyysiset tehosteet voidaan karkeasti jakaa neljään perusryhmään; säätehosteet (esimerkiksi tuuli, usva ja sade), pyrotekniset tehosteet (esimerkiksi räjähdykset ja tulipalot), mekaaniset tehosteet (esimerkiksi vaijerilennätykset ja hydrauliikka) ja erikoisrekvisiitta (esimerkiksi hajoavat esineet). Joskus myös erikoismaskeeraus lasketaan erikoistehosteeksi.

Fyysiset tehosteet elokuvatuotannoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvatuotannossa erikoistehosteilla tarkoitetaan aina fyysisiä tehosteita (visuaalisista tehosteista puhuttaessa käytetään termiä visuaaliset tehosteet). Elokuvan erikoistehosteryhmä on vastuussa elokuvien fyysisistä tehosteista. Ryhmä kostuu yleensä erikoistehosteiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavasta erikoistehostekoordinaattorista sekä hänen ryhmässään toimivista erikoistehoste-esimiehistä, -teknikoista ja -assistenteista. Edellä mainitut erikoistehosteryhmän työtehtäviä kuvaavat termit olivat olleet käytössä muissa maissa pitkään ennen kuin ne otettiin käyttöön Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2003 elokuvan Etulinjan edessä tuotannossa. Terminologia on sittemmin vakiintunut standardiksi myös suomalaisissa elokuvissa. Tätä ennen erikoistehosteista vastaava henkilö mainittiin elokuvan lopputeksteissä yleensä pelkällä erikoistehosteet -nimikkeellä tai esimerkiksi nimikkeellä pyrotekniikka riippuen kyseisen elokuvan yksittäisistä tehostetarpeista. Erikoistehosteiden monimuotoisuuden ja tehosteryhmien kokojen kasvaessa myös Suomessa otettiin kansainväliset nimikkeet käyttöön työtehtävien ja vastuun selkeyttämiseksi.

Erikoistehosteryhmä tekee usein tiivistä yhteistyötä stunt-ryhmän kanssa.

Erikoistehosteiden suunnittelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoistehosteita tuottavia yrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Levonen, Ilja: Erikoistehosteet mobiilipeliin (s. 6.) 2014. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö. Viitattu 30.11.2014.
  2. a b CGI in Star Trek ex-astris-scientia.org. Viitattu 26.9.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • teemanumero elokuvien lavastuksesta ja erikoistehosteista, Filmihullu 2/1996.
  • Heikkinen, Esa: Tehostemestarin käsikirja 1. Työturvallisuuskeskus, 2007.
  • Bode, Lisa: Making Believe : Screen Performance and Special Effects in Popular Cinema. Rutgers University Press, 2017. ISBN 978-0-8135-7997-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]