Visuaalinen tehoste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Visuaalinen tehoste (kutsutaan myös joskus nimellä visuaalinen erikoistehoste tai optinen tehoste) on elokuvan jälkityöstövaiheessa (jälkituotannossa), nykyisin yleensä tietokoneella toteutettu erikoistehoste. Kyseessä saattaa olla kokonaan tietokoneella luotu kuvamateriaali tai kameralla kuvattu materiaali, joka tietokoneella käsitellään tai yhdistetään muihin kuviin (kompositointi). Aiemmin monet visuaaliset tehosteet toteutettiin joko kamerassa tai optisen printterin avulla.lähde?

Visuaalinen tehoste (VFX) viittaa jälkituotannossa tekemiseen, jolle vastakohtana ovat "erikoistehosteet" (SFX), jotka tehdään kuvausten aikana tekniikoilla kuten miniatyyrit, matte-maalaukset ja kameratoiminnot.[1]

Nykyisin tehosteet tehdään pääasiassa digitaalisesti ja niihin liitetään tietokoneella tuotettua CGI-grafiikkaa. Yritykset myös kokeilevat uutta tekniikkaa kuten virtuaalitodellisuutta.[2] Tehostetekniikkaa voidaan käyttää elokuvien lisäksi videopeleissä.[2]

Suoratoiston myötä kysynnän on sanottu kasvaneen räjähdysmäisesti.[2]

Visuaaliset tehosteet elokuvatuotannoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvatuotannossa erikoistehosteryhmä ei nykyään enää ole vastuussa visuaalisista tehosteista vaan visuaalisia tehosteita tehnyt ryhmä mainitaan erikseen visuaaliset tehosteet otsikon alla. Ryhmän vastuuhenkilöä kutsutaan nimellä Visual effects supervisor. Suomenkielistä vastinetta termille ei tällä hetkellä ole käytössä.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visuaalisia tehosteita tuottavia yrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CGI in Star Trek ex-astris-scientia.org. Viitattu 26.9.2017.
  2. a b c Debra Kaufman: Global VFX: State of the Industry 2019 vfxvoice.com. 20.3.2019. Viitattu 19.10.2021. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.