Kolmiulotteinen mallinnus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kolmiulotteinen mallinnus tai 3D-mallinnus tarkoittaa yleensä tietokoneavusteista tuotekehitystä virtuaalisessa ympäristössä tietokoneen kuvaruudulle. Mallia käytetään konkreettisten kappaleiden valmistamiseen tai esimerkiksi virtuaalisen ympäristön oliona kolmiulotteisen grafiikan tietokonepeleissä. Mallinnukseen on lukuisia kaupallisia tai avoimia ohjelmia, kuten Maya ja Autocad sekä vapaan lähkekoodin ohjelma Blender (Luettelo 3D-grafiikkaohjelmista).

Konkreettisen tuotteen mallinnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmiulotteinen malli toimii tuotteen tai teoksen hahmottamisen apuna tai itse tuotteen valmistuspohjana. Usein kolmiulotteista tietokonemallia käytetään NC-työstökoneiden ohjaamiseen ja siten virtuaalimallista voidaan luoda konkreettinen kappale esimerkiksi prototyyppiä tai tuotantoa varten. Uusin tekniikka kolmiulotteiseen mallintamisessa mahdollistaa ns. kolmiulotteisen tulostuksen (3D-tulostus), jossa malli rakentuu tulostimen avulla esimerkiksi muovista. 3D-tulostimia, jotka tulostavat myös mm. metalleja, lasia, sokeria, betonia on jo markkinoilla ja suhteellisen edullisia tulostimia voi tehdä myös DIY-konseptilla omaan käyttöön (katso esimerkki RepRap).

Virtuaalimallinnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmiulotteista mallinnusta tarvitaan esimerkiksi peleissä, joiden kuvamaailma tapahtuu kolmiulotteisessa ympäristössä (Worms 3D).


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]