Kolmiulotteinen mallinnus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kolmiulotteinen mallinnus tai 3D-mallinnus tarkoittaa tietokoneavusteista kolmiulotteista suunnittelua tietokoneen kuvaruudulla. Tuloksena syntyvää mallia käytetään taideteosten, talojen, laitteiden tai niiden osien valmistamiseen tai esimerkiksi virtuaalisena ympäristönä kolmiulotteista grafiikkaa sisältävissä tietokonepeleissä tai elokuvissa. Mallinnukseen on lukuisia kaupallisia sekä vapaan lähkekoodin ohjelmia.

Konkreettisen tuotteen mallinnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmiulotteinen malli toimii tuotteen tai teoksen hahmottamisen apuna tai itse tuotteen valmistuspohjana. Usein kolmiulotteista tietokonemallia käytetään NC-työstökoneiden ohjaamiseen ja siten virtuaalimallista voidaan luoda konkreettinen kappale esimerkiksi prototyyppiä tai tuotantoa varten. Uusin tekniikka kolmiulotteiseen mallintamisessa mahdollistaa ns. kolmiulotteisen tulostuksen (3D-tulostus), jossa malli rakentuu tulostimen avulla esimerkiksi muovista. 3D-tulostimia, jotka tulostavat myös mm. metalleja, lasia, sokeria, betonia on jo markkinoilla ja suhteellisen edullisia tulostimia voi tehdä myös DIY-konseptilla omaan käyttöön.

Virtuaalimallinnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmiulotteista mallinnusta tarvitaan esimerkiksi peleissä ja elokuvissa, joiden kuvamaailma tapahtuu kolmiulotteisessa ympäristössä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]