Jamie Hyneman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jamie Hyneman
Jamie Hyneman vuonna 2016.
Jamie Hyneman vuonna 2016.
Henkilötiedot
Koko nimi James Franklin Hyneman
Syntynyt25. syyskuuta 1956 (ikä 67)
Marshall, Michigan, Yhdysvallat
Ammatti juontaja, näyttelijä, erikoistehostemies, M5 Industries -yhtiön perustaja ja omistaja
Puoliso Eileen Walsh
Näyttelijä
Taiteilijanimet ”Jamie”
Merkittävät roolit Myytinmurtajat
Aiheesta muualla
www.m5industries.com
IMDb

James Franklin ”Jamie” Hyneman (s. 25. syyskuuta 1956 Marshall, Michigan, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen erikoistehosteasiantuntija, skeptikko[1] ja televisiosarja Myytinmurtajien toinen juontaja. Hän on myös Myytinmurtajien jaksoissa käytetyn erikoistehosteisiin erikoistuneen M5 Industries -yrityksen perustaja.

Myytinmurtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hynemanin tunnistettavia piirteitä ovat musta baretti, valkoinen kauluspaita sekä yleensä punaiset Conversen All-Starit. Nämä piirteet sekä Hynemanin mursuviikset ja honottava ääni ovat usein hänen juontajaparinsa Adam Savagen leikkimielisen vitsailun kohteena. Hän on harkitseva ja rauhallinen ja suunnittelee asiat hyvin ennen toteutusta. Hän on päinvastainen kuin impulsiivinen juontajaparinsa. Hyneman saattaa jo osia hankkiessaan ruveta kokoamaan niistä myytissä esitettyä asiaa tai esinettä, joka vielä kaiken lisäksi toimii.

Kunniatohtori ja työelämäprofessori

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) nimesi 2017 14 uutta tekniikan ja kauppatieteiden kunniatohtoria, ja yksi heistä oli Hyneman.[2] Hynemanin ja yliopiston välillä ei ollut ennestään mitään sidettä, vaan Hynemania kosiskeltiin yliopistoon. Vararehtori Jaana Sandströmin mukaan Hyneman sopii erittäin hyvin yliopiston trailblazer-strategiaan, ja häntä kuvattiin yrittäjämäisesti toimivaksi rohkeaksi uudisraivaajaksi. Yliopisto kehuu Hynemanin edistäneen merkittävästi tekniikan koulutusalan kiinnostavuutta tieteen ja teknologian popularisoijana. Tohtoripromootio järjestettiin Lappeenrannassa 16. kesäkuuta 2017.[3][4][5][6] Jamie Hyneman aloitti 15.11.2021 Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa osa-aikaisena työelämäprofessorina. [7]

Hyneman on myös Twenten yliopiston kunniatohtori.[8]

Cameorooli televisiosarjassa CSI

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyneman on tehnyt cameoroolin CSI:n jaksossa ”The Theory of Everything” juontajaparinsa Adam Savagen kanssa.

Hynemanin työhistoria on värikäs. Hänellä on esimerkiksi tutkinto venäjän kielestä ja kirjallisuudesta, ja hän puhuu täysin sujuvaa venäjää. Hän on toiminut sukeltajana, selviytymisasiantuntijana, veneen kapteenina, kielitieteilijänä, rankkurina, eläinkaupan omistajana, betonirakenteiden tarkastajana, koneistajana ja kokkina. Hän on tehnyt myös robotteja ja muita laitteita suurten yritysten televisiomainoksiin.

Kuuluisia rakennelmia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Hyneman rakensi 7 Up -koneen, jota käytettiin 7 Up -mainoksessa. Laite on telaketjuin varustettu juoma-automaatti, joka ampuu 0,33 litran juomatölkkejä. Hyneman kutsuu sitä ”Elämän ja kuoleman koneeksi”.
  • Hyneman on tehnyt kuuluisan radio-ohjattavan kengän Niken mainokseen.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyneman on naimisissa Eileen Walshin kanssa.

  1. media.libsyn.com/media/skepticality/042_skepticality.mp3
  2. Petri Kivimäki: Yliopisto innoissaan TV-tähti Jamie Hynemanin vierailusta Ylen uutist. 13.6.2017. Viitattu 13.6.2017.
  3. Jaakko Mäntymaa: Tv:stä tuttu myytinmurtaja suomalaisyliopiston kunniatohtoriksi Yle uutiset. 13.2.2017. Viitattu 29.5.2017.
  4. LUT:n kunniatohtoreiksi tieteentekijöitä, liike-elämän vaikuttajia sekä Myytinmurtaja Jamie Hyneman 13.2.2017. Lappeenranta University of Technology. Arkistoitu 15.2.2017. Viitattu 29.5.2017. (suomeksi), (englanniksi)
  5. Petri Kivimäki: TV:n myytinmurtaja Jamie Hyneman vahvisti vierailunsa Suomeen 1.6.2017. Yle. Viitattu 1.6.2017.
  6. Katso kuvat: Jamie Hyneman nimitettiin kunniatohtoriksi Lappeenrannassa – Myytinmurtajan baretti vaihtui tohtorinhattuun Ilta-Sanomat. 16.6.2017. Viitattu 16.6.2017.
  7. Myytinmurtaja Jamie Hyneman työelämäprofessoriksi LUT-yliopistoon – saattaa vierailla Suomessa myös robottina Yle Uutiset. 15.11.2021. Viitattu 15.11.2021.
  8. UT awards honorary doctorates to MythBusters, two leading scientists and a business pioneer 29.6.2011. University of Twente. Viitattu 29.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]