Skandaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo merkittävää häpeää tai pahennusta aiheuttavasta tapauksesta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: skandaali.

Skandaali on laajalti raportoitu tapaus, johon liittyy syytöksiä väärinkäytöksistä, häpeällisyyttä tai moraalisia rikkomuksia. Sanan alkuperä on muinaiskreikan skandalon (σκάνδαλον, ”ansa viholliselle”, ”kompastuskivi”).

Skandaali voi perustua todellisuuteen, vääriin syytöksiin tai samanaikaisesti molempiin. Yleensä skandaali on asia, joka on pyritty salaamaan, mutta joka tulee kuitenkin julkisuuteen.

Usein joku skandaaliin liittyvässä toiminnassa mukana ollut taho paljastaa jutun. Välillä vääriin syytöksiin liittyneet skandaalit aiheuttavat viattomien jahtia. Joskus yritys peittää skandaali johtaa entistä suurempaan skandaaliin, kun peittely epäonnistuu.

Erilaisia skandaalityyppejä ovat poliittiset skandaalit, seksiskandaalit, akateemiset skandaalit, talouselämän skandaalit sekä urheiluskandaalit (kuten doping-skandaalit sekä sopupelitapaukset).

Tunnettuja skandaaleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dahlgren, Susanne & Kivistö, Sari & Paasonen, Susanna (toim.): Skandaali! Suomalaisen taiteen ja politiikan mediakohut. Helsinki: Helsinki-kirjat, 2011. ISBN 978-952-5874-44-0.