Tor Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tor Johnson elokuvassa Plan 9 from Outer Space

Karl Erik Tore Johansson (19. lokakuuta 1903 Brännkyrka, Ruotsi – 12. toukokuuta 1971 San Fernando, Kalifornia, Yhdysvallat) oli ruotsalaissyntyinen ammattipainija ja monissa B-luokan elokuvissa esiintynyt elokuvanäyttelijä. Hänet tunnettiin paremmin taiteilijanimellä Tor Johnson. Ammattilaispainijana hän esiintyi nimillä Tor Johnson ja Super Swedish Angel.

Tor Johnsonin vanhemmat olivat kivityömies Karl Johan Johansson ja Lovisa Kristina Pettersson. Hänen ollessaan 2-vuotias perhe muutti Tukholmaan, jossa he asuivat eri osoitteissa Hornstullin alueella. Tor oli jonkin aikaa vankilassa varkaudesta tuomittuna ennekuin hän lähti Yhdysvaltoihin vuonna 1920. Hän lienee vielä palannut Ruotsiin mutta lopullisesti hän siirtyi Yhdysvaltoihin maaliskuussa 1923 yhdessä morsiamensa Greta Maria Alfrida Johanssonin (s. 1898) kanssa.

Tor Johnson esiintyi Yhdysvalloissa ammattipainijana. Hän alkoi saada 1930-luvulla myös pieniä rooleja halpatuotantoelokuvissa muutettuaan Kaliforniaan. Hän esiintyi pääasiassa voimamiehen tai painonnostajan rooleissa. Vuonna 1934 Johnson oli mukana 50 painijan joukossa Los Angelesissa pidetyissä kaksi kuukautta kestäneissä Kalifornian painimestaruuskilpailuissa. Vuonna 1947 hän kävi Ruotsissa ammattipainijana esiintyen tällöin King-Kong-taitelijanimellä. Johnson pituus oli 1.91 metriä ja paino enimmillään noin 200 kiloa. Hänellä oli alunperin vaaleat hiukset mutta hän ajeli itsensä kaljuksi vaikuttaakseen pelottavammalta painijana ja elokuvissa.

Tor Johnson tutustui 1950-luvulla elokuvaohjaaja Ed Woodiin ja hän esiintyi sitten useissa Woodin ohjaamissa elokuvissa, joista tunnetuin oli 1959 valmistunut Plan 9 from Outer Space (Suunnitelma 9 ulkoavaruudesta). Hän vieraili myös Groucho Marxin juontamassa You Bet Your Life-visailuohjelmassa. Tor Johnsonin viimeinen merkittävä elokuvarooli oli vuonna 1961 valmistuneessa Coleman Francisin ohjaamassa elokuvassa The Beast of Yucca Flats. Elokuvauransa jälkeen hän esiintyi vielä 1960-luvulla televisiossa ja tv-mainoksissa.

Tor Johnson kuoli 1971 sydänsairauteen San Fernando Valleyn sairaalassa. Hänet on haudattu Newhallin Eternal Valley Memorial Parkin hautausmaalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Tor Johnson & sv:Tor Johnson