James Dean

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James Dean
Elokuvan Eedenistä itään trailerissa (1955)
Elokuvan Eedenistä itään trailerissa (1955)
Syntymäaika 8. helmikuuta, 1931
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Marion, Indiana
Aktiivisena 1951–1955
Kuolinaika 30. syyskuuta 1955 (24 vuotta)
Kuolinpaikka Yhdysvaltain lippu Cholame, Kalifornia
Oikea nimi James Byron Dean
Muut nimet Jimmy Dean
Allekirjoitus Firma de James Dean.svg
Aiheesta muualla
IMDb

James Byron Dean (8. helmikuuta 193130. syyskuuta 1955) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänen maineensa perustuu kolmeen lyhyessä ajassa kuvattuun Hollywood-elokuvaan ja traagiseen kuolemaan auto-onnettomuudessa vain 24-vuotiaana. Dean oli ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi elokuvista Eedenistä itään (1955) ja Jättiläinen (1956). Dean on ainoa näyttelijä, joka on ollut kuolemansa jälkeen ehdolla kahdesti.

1950-luvun nuorille James Dean antoi roolimallin Jim Starkina elokuvassa Nuori kapinallinen (1955). Varhainen poismeno teki hänestä jälkimaailman ikinuoren palvonnan kohteen ja valkokankaan kuolemattoman ikonin.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porsche 550 Spyder, jollaisen James Dean osti vuonna 1955 toisena Porschenaan. Dean antoi sille nimen Little Bastard ('pikkupaskiainen'). Kuvasta poiketen Deanin auton numero oli 130.

James Dean, hänen isänsä Winton Dean, ammatiltaan hammasteknikko, ja äitinsä Mildred Dean (o.s. Wilson), asuivat Indianan osavaltiossa Marionissa, kunnes isä sai siirron Los Angelesiin Kaliforniaan Deanin ollessa viisivuotias. Perhe asui siellä neljä vuotta, kunnes Mildred sairastui ja kuoli. Dean oli ollut erityisen läheinen äitinsä kanssa, ja vetäytyi kuoreensa tämän kuoleman jälkeen. Eräs Deanin perhetuttu on sanonut epäilevänsä, ettei Dean koskaan kunnolla selvinnyt äitinsä poismenosta.[1] Deanin on väitetty käyttäneen tapausta Eedenistä itään -elokuvan äiti-poika-suhdetta käsitteleviä kohtauksia näytellessään. Äidin kuoleman jälkeen hän palasi tätinsä ja setänsä omistamalle maatilalle Indianaan. Hänen tätinsä ja setänsä, Ortense ja Marcus Winslow, kohtelivat Deania kuin omaa lastaan, ja tämä kutsuikin heitä äidiksi ja isäksi.[1] Perheeseen kuului myös kaksi Winslowien omaa lasta, Deania jonkin verran vanhempi Joan, sekä Deanin perheeseen tulon jälkeen syntynyt Marcus "Markie" Junior, jonka kanssa Dean oli hyvin läheinen.[1] Deania kuvailtiin hiljaiseksi, ujoksi ja kiltiksi lapseksi.[1] Hän harrasti maalaamista, piirtämistä ja muovailua, ja esiintyi nuoresta asti koulun ja kveekarikirkon näytelmissä.[1]

Valmistuttuaan high schoolista Dean palasi Kaliforniaan ja jatkoi opiskelua Santa Monica Junior Collegessa ja Kalifornian yliopistossa. Dean aloitti näyttelemisen James Whitmoren ryhmässä. Hän esiintyi tv-mainoksissa, lavalla sekä statistina elokuvissa. Talvella 1951 Dean muutti New Yorkiin luomaan uraa vakavana näyttelijänä. Hän näytteli yksittäisissä jaksoissa televisiosarjoissa jo ennen kuin hänet hyväksyttiin Actors Studioon, kuuluisaan teatterikouluun, jossa opiskelivat myös Marlon Brando, Julie Harris, Arthur Kennedy ja Mildred Dunnock. Dean sai pienen roolin Broadway-näytelmässä See the Jaguar vuonna 1952. Näytelmä itsessään sai huonon vastaanoton, ja se esitettiin yleisölle vain viisi kertaa,[2] mutta Deanin roolisuoritusta kehuttiin.[2] Dean sai hyvin vastaanotetun suorituksensa avulla pieniä rooleja televisiosarjoissa.[2] Hänen luultavasti merkittävin näytelmänsä oli The Immoralist, jossa hän näytteli homoseksuaalia palvelijaa, johon näytelmän päähenkilö rakastuu.[2] Dean sai paljon positiivista palautetta roolistaan, ja näytelmä poiki hänelle roolin Eedenistä itään -elokuvassa.[2] Tämän johdosta Dean lopetti The Immoralistissa kahden viikon kuluttua, ja matkusti Kaliforniaan elokuvan ohjaajan ja tuottajan, Elia Kazanin kanssa.[2] Deanin kiinnostus Actors Studiota kohtaan loppui pian. Saatuaan osan Jim Starkina elokuvassa Nuori kapinallinen (1955), Dean muutti Hollywoodiin.

Deanin suurimpia esikuvia olivat näyttelijät Marlon Brando ja Montgomery Clift, jotka olivat ensimmäisiä metodinäyttelijöitä amerikkalaisessa elokuvassa, ja jäljitteli heitä suurelta osin näyttelijänä. Hänen tiedetään myös soitelleen lukuisia kertoja molemmille.[3][4] Brando ei koskaan vastannut Deanin lukuisiin puheluihin tai vastaajaviesteihin.[3] Cliftille Dean soitti usein vain kuullakseen tämän äänen.[4]

Dean juhlisti elokuvan Eedenistä itään menestystä ostamalla itselleen ensimmäisen Porschensa, 356 Speedsterin.[5] Hän aloitti Nuoren kapinallisen kuvaukset heti tämän jälkeen. Kuvausten loputtua hän teki elokuvan Jättiläinen. Se jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen. Vähän yli vuodessa, kolmen pääosan jälkeen, James Deanista tuli ihailtu.

Deanin on väitetty olleen biseksuaali.[6][7][8][9][10] On myös väitetty, että Deanin suhteet naisten kanssa olivat vain julkisuustemppuja, ja Dean todellisuudessa homoseksuaali.[6][11][9][12] Hänen seksuaalista suuntautumistaan spekuloidaan edelleen, ja se on yleinen aihe Deanista kertovissa elämäkerroissa. Niissä mainitaan lähes poikkeuksetta useita suhteita sekä miehiin, että naisiin. Dean seurusteli muun muassa näyttelijä Pier Angelin (Anna Maria Pierangeli) kanssa, ja hänellä oli rakkaussuhde parhaaseen ystäväänsä William "Billy" Bastiin,[7] jonka kanssa hän myös asui kahteen otteeseen.[13][14]

Jotkut näytelmä- ja elokuvaohjaajat, sekä näyttelijät, kokivat Deanin hankalaksi työtoveriksi.[15] Tämä johtui luultavasti siitä, että Deanin tyyli näytellä ei ollut tuohon aikaan yleinen, eikä Dean suostunut muuttamaan sitä.[15] Hän ei myöskään koskaan toistanut ottoa täysin samalla tavalla, vaan yritti jotakin uutta joka kerta.[15]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtateiden 46 ja 41 risteys nimettiin James Deanin muistoksi 2002.[16] Deanin Porsche tuli kuvassa oikealta, kun Turnupseedin Ford kääntyi risteyksessä vasemmalle hänen eteensä.

Jättiläisen kuvausten loputtua James Dean keskittyi uuteen harrastukseensa autourheiluun. Perjantaina 30. syyskuuta 1955 hän lähti ajamaan 28-vuotiaan mekaanikkonsa Rolf Wütherichin kanssa avomallisella hopeanvärisellä Porsche 550 Spyder -urheiluautollaan kohti Salinasia tarkoituksenaan osallistua kaupungin lentokentällä pidettäviin kisoihin.[17] Perässä ajoivat Bill Hickman ja valokuvaaja Sanford Roth myös Deanin omistamalla Ford Country Squire -farmariautolla, joka hinasi Spyderia varten tarkoitettua traileria. Dean halusi kuitenkin ajaa itse, jotta saisi tuntumaa hiljattain ostamaansa autoon.[18][19] Perillä Rothin oli määrä tehdä kilpa-ajosta innostuneesta elokuvatähdestä kuvareportaasi. Dean oli tuolloin ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi suorituksistaan elokuvissa Eedenistä itään ja Jättiläinen.

Nelikko lähti Los Angelesista matkaan 13.30, mutta 15.30 iltapäivällä Bakersfieldin lähellä poliisipartio pysäytti heidät ja sakotti ylinopeudesta[20] - Dean oli ajanut 65 mailia 55 nopeusrajoitusalueella ja vetoauto oli ylittänyt 45 mailin ajoneuvokohtaisen rajoituksen. Matkalla Dean ohitteli uhkarohkeasti perjantairuuhkan vastaantulijoista välittämättä, ja Bill Hickman neuvoi häntä keventämään kaasujalkaa.

Myöhemmin jätettyään Hickmanin ajaman Fordin kauas taakseen Dean pysähtyi ja tankkasi Blackwell's Cornerissa Lost Hillsissä. Vähän ennen iltahämärää Dean saavutti Polinon harjanteen valtatiellä 466 (nykyään 46), jonka jälkeen alkoi pitkä loiva, välillä kumpuileva suora alas länteen kohti auringonlaskua. Lähestyessään Cholamen taajamaa hän ohitti vielä erään auton, jonka oli väistettävä pientareelle.[21] Kohta ohituksen jälkeen vastakkaisesta suunnasta tullut 1950-mallinen Ford Custom Tudor coupé yllättäen kääntyi vasemmalle hänen autonsa eteen tarkoituksenaan jatkaa pohjoiseen Fresnoon valtatietä 41 pitkin. Dean tuskin oli havainnut risteystä, sillä sitä ei ollut merkitty kunnolla.[22] Hän yritti välttää onnettomuuden väistämällä oikealta, mutta osui Fordin vasempaan etukulmaan. Törmäyksen voimasta Porsche lensi ulos tieltä ja pysähtyi puhelintolppaan pellon laidan piikkilanka-aidalle. Ford kiepsahti ympäri 180 astetta jääden länteen vievälle kaistalle poikittain. Deanin matkatoveri Wütherich lensi autosta tielle ja loukkaantui vakavasti, mutta selviytyi. (Myöhemmin talvella 1965 Wütherich sijoittui kartanlukija-mekaanikkona toiseksi Timo Mäkisen voittamassa Monte Carlo-rallissa[23]). Dean jumittui jaloistaan romuttuneeseen Porscheensa niska murtuneena[24] pää matkustajan puolelle retkahtaneena. Hän oli kuolemassa, kun Hickman ja Roth tulivat onnettomuuspaikalle 5–10 minuuttia myöhemmin.[25] Ohikulkumatkalla ollut sairaanhoitaja Annabele Coombes havaitsi vielä heikon pulssin.[26] Myöhemmin Hickman sanoi todistaneensa Deanin päästävän viimeisen henkäyksensä.[27] Heidät vietiin ambulanssilla Paso Roblesin War Memorial Hospital -sairaalaan, jossa James Dean todettiin kuolleeksi kello 17.59.

James Deanin muistomerkki Cholamessa

Eteen kääntynyttä Fordia ohjannut 23-vuotias opiskelija Donald Turnupseed sai vain lieviä vammoja. Hän liftasi paikalta Tulareen, jonne oli ollut matkalla vanhempiensa luokse. Paikallinen oikeus vapautti hänet kaikesta vastuusta, koska katsoi, että elokuvatähti oli ajanut ylinopeutta. Turnupseedin elämä ei silti koskaan palannut entiselleen, sillä tapahtuneen painolasti, fanaattiset Deanin ihailijat ja jatko-oikeuskäsittelyt piinasivat häntä koko loppuelämän.

Vasta paljon myöhemmin on voitu tietokonesimuloinnilla osoittaa, että Dean ei onnettomuushetkellä ylittänyt 60 mailin nopeutta.[28][29] On mahdollista, että auringonlaskun viimeiset säteet tai alkava hämärä peittivät erittäin matalan hopeanvärisen Porschen näkyvistä.[30] Toinen teoria on, että Turnupseed luuli olevansa etuajo-oikeutettu, koska Y-risteyksessä, jossa hän kääntyi valtatielle 41 kohti Fresnoa, tie jatkui lähestulkoon suoraan. Nykyään risteys on turvallisempi kuin vuonna 1955, sillä valtatietä on levennetty ja risteystä selkeytetty.

Vuonna 1977 Cholamen postitoimistoa vastapäätä pystytettiin japanilaisen liikemiehen lahjoittama muistomerkki,[31] jonka muistolaatassa on lainaus Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssistä: "What is essential is invisible to the eye".[32]

Jälkisanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Deanin hauta Fairmontissa.

Joe Hyams kuvailee kirjoittamassaan elämäkertakirjassa James Deania näin:

Ei ole yksinkertaista selitystä sille, miksi hänestä on tullut niin merkittävä niin monelle ihmiselle nykyään. Ehkä siitä syystä, että hänellä oli näytellessään näkemyksellinen kyky ilmaista toiveita ja pelkoja, jotka ovat osa jokaisen nuoren ihmisen elämää. Jollain ihmeellisellä tavalla hän onnistui dramatisoimaan ne kysymykset, jotka jokainen nuori ihminen jokaisessa sukupolvessa joutuu selvittämään.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Alkuperäinen nimi Rooli Huomioita
1951 Paljain pistimin Fixed Bayonets! Doggie (ei lopputeksteissä)
1952 Laivaston monnit Sailor Beware Toinen nyrkkeilyvastustaja (ei lopputeksteissä)
Ei rikkautta vaan rakkautta Has Anybody Seen My Gal? Nuori juoma-automaatilla (ei lopputeksteissä)
1953 Tie voittoon Trouble Along the Way Avustaja (ei lopputeksteissä)
1955 Eedenistä itään East of Eden Cal Trask Jussi-palkinto – Paras ulkomaalainen näyttelijä
Oscar-ehdokkuus – Paras miespääosa
BAFTA-ehdokkuus – Paras ulkomaalainen näyttelijä
Nuori kapinallinen Rebel Without a Cause Jim Stark BAFTA-ehdokkuus – Paras ulkomaalainen näyttelijä
1956 Jättiläinen Giant Jett Rink Oscar-ehdokkuus – Paras miespääosa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alexander, Paul: James Dean – särkynyt legenda. (Alkuteos: Boulevard of broken dreams.) Suomentanut Juhani Lindholm. Helsinki: Otava, 1995. ISBN 951-1-13491-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Alexander & Lindholm 1995, s. 35-39.
 2. a b c d e f Alexander & Lindholm 1995, s. 116-117, 132-139.
 3. a b Alexander & Lindholm 1995
 4. a b Bosworth, Patricia; Kirstilä, Pentti; Monty - Montgomery Cliftin elämä (1991)
 5. Who killed James Dean: Death Drive, haettu 8.10.2008
 6. a b http://www.guardian.co.uk/film/2005/may/14/film
 7. a b Bast, William: Surviving James Dean. Barricade Books 2006. s. 133 ja 183-232.
 8. John Gilmore, Live Fast – Die Young: Remembering the Short Life of James Dean. New York: Thunder's Mouth Press 1998.
 9. a b Alexander, Paul, Boulevard of Broken Dreams: The Life, Times, and Legend of James Dean. New York: Viking 1994.
 10. William Bast: Surviving James Dean. Barricade 2006. s. 53-54 ja 135.
 11. See Lawrence Frascella and Al Weisel, Live Fast, Die Young – The Wild Ride of Making Rebel Without a Cause
 12. William Bast: Surviving James Dean. 2006. s. 197.
 13. William Bast: Surviving James Dean. Barricade 2006.
 14. Alexander & Lindholm 1995.
 15. a b c Alexander & Lindholm 1995, s. 176-179.
 16. Senate Concurrent Resolution No. 52, haettu 8.10.2008 "Resolved by the Senate of the State of California, the Assembly thereof concurring, That the Legislature hereby designates the junction of State Highway Routes 41 and 46 near Cholame in the County of San Luis Obispo as the James Dean Memorial Junction;"
 17. James Dean Memorial Junction: History, haettu 8.10.2008 "James Dean had wrapped up shooting for the Warner Bros. film Giant and was set to compete in an automobile race held at the Salinas Airport. Dean originally intended to pull his new silver Porsche Spyder on a trailer behind his 1955 Ford station wagon."
 18. Daily Titan newspaper (Doug Burns 15.3.1978): Site of James Dean's Death Gets Tribute 22 Years later "Dean originally intended to pull his new 1955 silver Porsche Spyder on a trailer behind his 1955 Ford station wagon. However, at the last minute he decided to drive the sports car to put some pre-race mileage on it."
 19. Who killed James Dean: The Little Bastard, haettu 8.10.2008 "James Dean only had his 550 Spyder a few days before he would drive it to his death. Car customizer of Batman and The Munsters fame, George Barris, eventually bought the wrecked body and tried unsuccessfully to fix it before he lost interest in the futile attempt and began loaning it out for traffic safety displays."
 20. James Dean.com: Timeline - James Deans Last Day, haettu 8.10.2008
 21. Who killed James Dean: Turnupseed, haettu 8.10.2008 "At the top of the pass Highway 466 uncoiled to a straight shot below. There were two dips where the car sank and rose. Dean passed a car in his lane at a high speed and an oncoming car skipped to the shoulder to avoid being hit."
 22. Who killed James Dean: Turnupseed, haettu 8.10.2008 "The Y intersection the eastbound highway spit off to the northwest did not have a signal and there was dry pastureland in all directions."
 23. Martin Pfundner: Alpine Trials & Rallies: 1910-1973
 24. Who killed James Dean: 9-30-55 Part II, haettu 8.10.2008 "The jury found the deceased, James Dean, came to his death by accident and that there was no indication that James Dean met death through any criminal act of another, and that he died of a fractured neck and other injuries received."
 25. Who killed James Dean: Wagon vs. Spyder, haettu 8.10.2008 "Hickman estimated they came upon the wreck five minutes after the collision; Roth estimated ten minutes. They caught up with Dean at Blackwell's Corner but Dean was reportedly there only fifteen minutes, total. It would seem they could not have been more than ten minutes behind Dean at that point if they were able to meet and visit briefly before hitting the road again."
 26. Who killed James Dean: Jimmy's Angel. haettu 9.10.2008 "Annabele Coombes viewed the man in the mangled Porsche racer. He had a broken neck. She pressed her forefinger to his wrist and realized there was a very faint pulse. James Dean was dying. "
 27. Who killed James Dean: 9-30-55 Part II, haettu 8.10.2008 " Ambulance driver Paul Moreno placed his sunglases under Dean's nose and saw no breath fogging the lense. Hickman later said Dean died in his arms and heard the breath leaving his body."
 28. Tentative Times: The James Dean Monument at Cholame, California, haettu 7.10.2008 "A jury later ruled that the accident was Dean's fault because of speed. But recently a highly qualified accident investigation business recreated the accident with computer modeling. My husband saw the show about a year ago on the Discovery Channel. He told me that he remembers that the computer simulation proved absolutely that Dean was traveling at only 57 miles per hour."
 29. Exponent: Multimedia Archive - James Dean Accident Reconstruction, haettu 7.10.2008 "Thirty-five years after the death of actor James Dean, Exponent was asked by the NBC Series "What Happened?" to reconstruct the automobile accident. Exponent found that Dean’s vehicle was traveling 55-60 mph at the time of the accident (not over 70 mph as reported by the police) and was killed when an oncoming driver turned left in front of him."
 30. James Dean Memorial Junction: History, haettu 8.10.2008 "According to the report, Turnupseed said he never saw the other car. Police later concluded that the color of Dean's car and the twilight dusk camouflaged the Porsche. Turnupseed's Ford and Dean's Porsche hit almost head-on."
 31. Daily Titan newspaper (Doug Burns 15.3.1978): Site of James Dean's Death Gets Tribute 22 Years later "The alteration in Cholame’s skyline is a stylized sculpture built in the memory of Dean by a wealthy Tokyo businessman, Seita Ohnishi."
 32. Daily Titan newspaper (Doug Burns 15.3.1978): Site of James Dean's Death Gets Tribute 22 Years later "Also set into the sculpture is a plaque with the quote, “What is essential is invisible to the eye,” taken from Antoine de Saint-Exupery’s The Little Prince."

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Angelis, Michael De: Gay Fandom anf Crossover Stardom: James Dean, Mel Gibson, and Keanu Reeves. Durham: Duke University Press, 2001. ISBN 0-8223-2728-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Dean.