Orson Welles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orson Welles
Orson Welles vuonna 1937.
Orson Welles vuonna 1937.
Henkilötiedot
Koko nimi George Orson Welles
Syntynyt6. toukokuuta 1915
Kenosha, Wisconsin
Kuollut10. lokakuuta 1985 (70 vuotta)
Hollywood, Kalifornia
Ammatti ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä
Puoliso Virginia Nicolson (1934–1940)
Rita Hayworth (1943–1948)
Paola Mori (1955–1985)
Näyttelijä
Aktiivisena 1931–1985
Merkittävät roolit Citizen Kane (1941)
Palkinnot

1945 Oscar käsikirjoituksesta

Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie

George Orson Welles (6. toukokuuta 1915 Kenosha, Wisconsin10. lokakuuta 1985 Hollywood, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja.

Welles esitti itse pääosaa useissa elokuvissaan, samaten kirjoitti käsikirjoituksen. Uransa aikana hän sai elokuvistaan yhden Oscar-palkinnon (Citizen Kane) ja oli ehdolla neljä kertaa. Vuonna 1971 hän sai kunnia-Oscarin elämäntyöstään ja vuonna 1975 hänelle myönnettiin Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wellesin äiti oli konserttipianisti ja isä keksijä. Orsonia pidettiin ihmelapsena, joka soitti pianoa ja viulua, piirsi, maalasi, kirjoitti runoja ja teki taikatemppuja. Vanhemmat erosivat Orsonin ollessa neljävuotias, ja äiti kuoli pojan ollessa yhdeksänvuotias. Isä kuoli vuonna 1930. Saatuaan koulun loppuun Orson ei jatkanut yliopistoon vaan opiskeli jonkun aikaa Chicagon taideinstituutissa ennen kuin lähti vuodeksi Irlantiin.[1]

Näyttämölle ja radioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Welles debytoi näyttämöllä Dublinissa Irlannissa vuonna 1931, ja vuonna 1934 hän oli edennyt radiotuottajaksi Yhdysvaltoihin. Welles herätti huomiota 1937 Shakespearen Julius Caesar -tuotannolla, joka esitettiin sijoitettuna fasistiseen Italiaan.[2] Pian tämän jälkeen hän perusti yhdessä John Housemanin kanssa Mercury Theatre -yhtiön.[3]

Heinäkuussa 1938 Welles ja Mercury Theatre aloittivat viikoittaiset radiokuunnelmat, jotka perustuivat klassisiin tai suosittuihin kirjoihin.[4] Heidän 30. lokakuuta lähettämänsä kuunnelma Maailmojen sota, joka perustui H. G. Wellsin samannimiseen tieteisromaaniin, teki Orson Wellesista kuuluisan. Kuunnelma alkoi tavallisen tanssimusiikkiohjelman tapaan, mutta sen keskeytti uutislähetys, jossa kerrottiin marsilaisten laskeutuneen Grover's Milliin New Jerseyyn. Tällainen leikittely oli täysin uutta, ja uutisoitiin että maassa oli syntynyt pakokauhu, kun tuhannet kuulijat pitivät uutislähetystä totena ja uskoivat marsilaisten todella hyökänneen Yhdysvaltoihin. Myöhemmin on selvinnyt että pakokauhu-uutiset olivat liioiteltuja.[1] Ohjelman jälkeen elokuvayhtiö RKO tarjosi Wellesille sopimusta kolmen elokuvan ohjaamisesta, ja aiheet Welles saisi valita itse.

Citizen Kane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orson Welles Citizen Kanessa.

Wellesin esikoisohjaus Citizen Kane (1941) kuuluu elokuvahistorian tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin. Welles näytteli itse pääosan elokuvassa, joka kertoo sanomalehtikeisari Charles Foster Kanen noususta ja tuhosta. Roolissaan Welles vanhenee 20-vuotiaasta pojasta kuolinvuoteellaan makaavaksi vanhukseksi. Elokuvan muissa rooleissa on Mercury Theatren näyttelijäkuntaa.[1] Citizen Kane merkitsi visuaalista vallankumousta elokuvanteossa. Aikaisemmissa elokuvissa näyttelijät olivat yleensä lausuneet repliikkejään teatterimaisesti paikallaan seisovan kameran edessä. Welles käytti ensimmäistä kertaa täysimittaisesti monia keinoja, jotka nykyään ovat vakiintuneet osaksi normaalia elokuvakieltä: syvätarkkoja kuvia, suuria lähikuvia, poikkeuksellisia kuvakulmia ja pitkiä kamera-ajoja.[5] Näyttelijät lörpöttelivät ja puhuivat toistensa päälle – tyyliin vaikutti Wellesin kokemus radiokuunnelmien ohjaajana.

Citizen Kanen myötä Welles joutui jälleen julkisuuden pyöritykseen. Juorutoimittaja Louella Parsons vakuutti lehtikeisari William Randolph Hearstille, että Kanen hahmo perustui Hearstiin, kuten aivan ilmeisesti olikin tarkoitus. Niinpä Hearstin mediaimperiumi boikotoi elokuvaa, ja taloudelliset vaikutukset olivat elokuvayhtiölle tuhoisat.[6] Wellesin kerrotaan sanoneen ironisesti, että todellisuus on tarua ihmeellisempi.

Citizen Kane sai hyvät arvostelut mutta taloudellisesti se ei menestynyt. Elokuvayhtiön mielestä sitä oli hankala markkinoida, koska siitä puuttui miellyttävä päähenkilö. Se oli kuitenkin yhdeksän Oscarin ehdokkaana, ja sai niistä yhden, käsikirjoituksesta.[1]

Muu tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph Cotten ja Dolores Costello Mahtavissa Ambersoneissa.

Wellsin seuraava filmi RKO:lle oli Mahtavat Ambersonit (The Magnificent Ambersons, 1942), edeltäjäänsä perinteisempi elokuva mahtisuvun hiipumisesta, joka perustui Booth Tarkingtonin Pulitzer-palkittuun romaaniin. Filmiyhtiö toivoi saavansa siitä takaisin Citizen Kanen tappioissa menettämiään rahoja. Saatuaan valmiiksi raakakopion Mahtavista Ambersoneista Welles lähti Etelä-Amerikkaan tekemään dokumenttielokuvaa. RKO otti elokuvan lopputuotannon haltuunsa, leikkasi siitä pois yli 50 minuuttia ja lisäsi onnellisen lopun. Yhtiö pelkäsi elokuvalle käyvän kuten edelliselle ja pelasi varman päälle tekemällä siitä lyhyemmän ja sovinnaisemman. Leikatut kohtaukset, mukaan lukien Wellesin loppukohtaus, ovat kadonneet.[7] Katkera Welles kommentoi, että RKO leikkasi pois "elokuvan ytimen" ja että uuden loppukohtauksen kuvasi jäljestä päätellen "studion vahtimestari".

Welles ohjasi vielä joitakin elokuvia ennen kuin lähti Hollywoodista 1948.[3] Seuraavana vuonna hän teki merkittävän sivuosaroolin Carol Reedin Kolmannessa miehessä (The Third Man), jossa hän Harry Limen roolissa piti kuuluisan "käkikellopuheen", kohtauksen, jonka hän itse kirjoitti. Wellesin roolia elokuvassa pidetään yhtenä elokuvanhistorian hienoimmista sivuosarooleista.kenen mukaan?

Pahan kosketusta (Touch of Evil, 1958) lukuun ottamatta Welles ohjasi loput elokuvansa Euroopassa.[1] The Other Side of the Wind, jota Welles teki 1970-luvun alussa, jäi kesken. Sen esityskuntoon saattamiseksi käynnistettiin vuonna 2015 joukkorahoituskampanja.[8]

Wellesin keskeneräiset muistelmat löytyivät Michiganin yliopistosta laatikoista, jotka sisältävät Wellesin materiaalia. Laatikot on aikoinaan toimittanut yliopistolle Wellesin elämänkumppani Oja Kodar. Muistelmat eivät ole siinä kunnossa, että niitä voisi julkaista mutta tutkijoiden aineistona ne ovat hyödyllisiä.[8]

Charlie Chaplin sai Orson Wellesiltä idean elokuvaansa Ritari Siniparta (1947). Myöhemmin Welles väitti itseään elokuvan käsikirjoittajaksi, vaikka Wellesin osuus jäi vihjeen antamiseen. Siitä että Welles olisi kirjoittanut käsikirjoituksen ei ole myöskään mainintaa Chaplinin ja Wellesin välisessä kirjallisessa sopimuksessa.[9]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wellesillä ja Vampirana tunnetulla suomalaissyntyisellä näyttelijällä Maila Nurmella oli Nurmen veljentyttären kirjoittaman elämäkerran mukaan lyhyt suhde, josta syntyi vuonna 1944 lapsi, jonka Nurmi antoi adoptoitavaksi.[10][11]

Welles kuoli sydänkohtaukseen Hollywoodissa vuonna 1985.[12]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Welles Pahan kosketuksen trailerissa 1958.

Ohjaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Barson, Michael: Orson Welles 2.5.2019. Encyclopædia Britannica. Viitattu 7.5.2019 (englanniksi).
 2. Pierce, Art: Orson Welles, The Mercury Theatre, and The Campbell Playhouse Mercury Theatre History. Viitattu 7.5.2019 (englanniksi).
 3. a b Orson Welles Allmoviessa (englanniksi)
 4. Haendige, Jerry: Series: "Mercury Theater" Cbs Sustaining Producer, Director & Star: Orson Welles Jerry Haendiges Vintage Radio Logs, Otr Site. 11.5.2001. Viitattu 7.5.2019 (englanniksi).
 5. Pomoni, Christina: The Filmmaking Innovations of Orson Welles Citizen Kane 24.3.2010. Entertainment 360. Arkistoitu 1.7.2014. Viitattu 29.6.2014 (englanniksi).
 6. William Randolph Hearst stops Citizen Kane ads 13.11.2009. History Channel, A&E Television Networks, LLC. Viitattu 29.6.2014 (englanniksi).
 7. Magnificent Andersons: Notes Turner Classic Movies. Arkistoitu 3.9.2014. Viitattu 29.6.2014 (englanniksi).
 8. a b Pertti Avola: Orson Wellesin muistelmat löytyivät. Helsingin Sanomat, 22.5.2015. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 23.5.2015.
 9. Robinson, David: Filming Monsieur Verdoux Charliechaplin.com. Viitattu 7.5.2019 (englanniksi).
 10. Erika Åkman: Nuori Maila Nurmi menetti neitsyytensä lipevälle ohjaajanerolle ja tuli raskaaksi – totuus maailmankuuluista vanhemmista selvisi pojalle vasta 75-vuotiaana Ilta-Sanomat. 18.3.2022. Viitattu 31.12.2023.
 11. Kuule näitä naisia | Sai lapsen Orson Wellesin kanssa, vietteli Elviksen ja nousi Hollywoodin juorukuningattareksi – Maila Nurmen tarinan kaikkia käänteitä on vaikea uskoa Helsingin Sanomat. 27.2.2021. Viitattu 31.12.2023.
 12. Obituary – Orson Welles is Dead at 70; Innovator of Film and Stage The New York Times – On This Day. 11.10.1985. Viitattu 7.5.2019 (englanniksi).
 13. Legendaarisen ohjaajan 43 vuotta kateissa ollut elokuva löytyi Ilta–sanomat. 8.8.2013. Viitattu 7.5.2019.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Koski, Markku: ”Orson Welles ja televisio”. Filmihullu 3/2016.
 • Welles-teemanumero, Filmihullu 2/2003.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]