Chuck Norris

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chuck Norris
Chuck Norris vuonna 2011
Chuck Norris vuonna 2011
Syntymäaika 10. maaliskuuta 1940 (ikä 77)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Ryan, Oklahoma
Aktiivisena 1969–2005, 2012
Oikea nimi Carlos Ray Norris Jr.
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit James Braddock
(Suoraa toimintaa)
Walker, Texas Ranger
(Walker, Texasista)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot
  • BMI Film & TV Awards

1997 Walker, Texasista
1998 Walker, Texasista
1999 Walker, Texasista

Ehdokkuudet
  • TV Guide Award (1999)

Carlos Ray ”Chuck” Norris Jr. (s. 10. maaliskuuta 1940 Ryan, Oklahoma, Yhdysvallat), on yhdysvaltalainen taistelulajien taitaja ja näyttelijä. Hänellä on 9. danin musta vyö Tang Soo Dossa[1], 8. danin musta vyö taekwondossa sekä kolmannen asteen musta vyö brasilialaisessa jujutsussa.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norris on kotoisin Oklahoman osavaltion Ryanin kaupungista. Hänellä on kaksi nuorempaa veljeä, joista toinen on elokuvatuottaja Aaron Norris. Norrisin vanhemmista kumpikin on puoliksi cherokee-intiaani, puoliksi irlantilainen.[2]

Norrisin vanhemmat erosivat hänen ollessaan 16-vuotias, minkä jälkeen hän muutti äitinsä ja veljiensä kanssa Kaliforniaan. Siellä hän valmistui lukiosta ja avioitui pian tyttöystävänsä Diane Holechekin kanssa. Tämän jälkeen Norris liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin sotilaspoliisiksi ja hänet lähetettiin Etelä-Koreaan. Siellä hän sai lempinimekseen Chuck ja alkoi harjoitella Tang soo doa. Norris kertoo elämäkerrassaan, että hänellä on Tang soo dosta ja taekwondosta musta vyö, jotka Norris sai ollessaan Etelä-Koreassa. Sittemmin vuonna 1997 Norrisille myönnettiin 8. danin musta vyö taekwondossa.[3] Näiden ohella hän harjoitteli judoa. Myöhemmin hän on kehittänyt uuden Chun kuk do -taistelulajin. Norris on harjoitellut myös Shintō-ryū-karatea ja brasilialaista jujutsua, josta hänellä on myös musta vyö.[4]selvennä

Karateura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norris palasi Yhdysvaltoihin vuonna 1962. Hän avasi Torranceen karatekoulun, jonka oppilaina ovat olleet monet kuuluisuudet kuten Steve McQueenin poika Chad McQueen. Vuonna 1963 syntyi hänen poikansa Mike, tytär Dina syntyi vuonna 1964 ja toinen poika Eric vuonna 1965.

Vuonna 1964 Norris kohtasi pian tämän jälkeen kuuluisuuteen nousseen Bruce Leen Kalifornian Long Beachillä. Vuonna 1968 Norris saavutti keskisarjan karatemestaruuden. Vuonna 1969 hän voitti karaten kolmoiskruunun vuoden eniten voittoja saavuttaneena kilpailijana sekä Black Belt -lehden myöntämän Vuoden ottelija -palkinnon. Chuck Norris oli voittamaton karaten keskisarjan maailmanmestari vuosina 1968–1974, kunnes luopui tittelistä.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norrisin ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1969 Dean Martinin elokuvassa Matt Helm kultaloukussa. Norris kohtasi henkilökohtaisen menetyksen vuonna 1970, kun hänen nuorempi veljensä Weiland kuoli Vietnamissa. Norris omisti myöhemmin esiintymisensä toimintaelokuvissa veljensä muistolle. Vuonna 1972 hän esiintyi Bruce Leen elokuvassa Lohikäärmeen tie. Tuolloin Norris ei vielä varsinaisesti kiinnostunut näyttelemisestä, mutta sai elokuvan jälkeen kaksi pientä roolia vuosina 1973 ja 1974. Kolme vuotta myöhemmin Norris esiintyi viidennessä elokuvassaan Murskaajat, jossa hän esiintyi ensimmäistä kertaa pääosassa. Sittemmin Norris on esittänyt sankaria, joka ei kaihda kovien otteiden käyttöä, vaan turvautuu useasti taistelulajeihin tai tuliaseisiin. Uransa alkuvaiheessa Norrisin esittämät hahmot käyttivät aseinaan pelkästään kamppailutaitojaan. Sittemmin Yksinäinen susi McQuade elokuvan myötä Norrisin hahmot turvautuivat myös tuliaseisiin.

Norrisin tuottoisin tähdittämä elokuva on Suoraa toimintaa, joka tuotti Yhdysvalloissa yli 22 ja puoli miljoonaa dollaria.[5] Sitä ennen elokuva Yhden miehen armeija oli hänen ensimmäinen elokuvansa, joka ylitti 20 miljoonan dollarin tuoton.

Norris esiintyi vuonna 1993 televisiosarjassa Walker, Texasista, joka oli kahdeksan vuoden ajan CBS-televisioyhtiön tuotannossa, ja sitä esitettiin myöhemmin myös muiden televisioyhtiöiden kanavilla. Norris päätti näyttelijäuransa elokuvaan The Cutter, jossa hän esiintyi yhdessä Daniel Bernhardtin kanssa. Elokuva julkaistiin suoraan DVD:lle vuonna 2005. Heinäkuussa 2011 Norrisin ilmoitettiin palaavan takaisin elokuvien pariin The Expendables 2 myötä, jossa hän esiintyy muun muassa Sylvester Stallonen, Bruce Willisin ja Arnold Schwarzeneggerin kanssa. Elokuva sai ensi-iltansa elokuussa 2012.[6]

Norrisilla on myös tähti Walk of Famella.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norris avioitui Dianne Holechekin kanssa vuonna 1958. Heidän ensimmäinen lapsensa Mike syntyi vuonna 1963. Vuonna 1964 syntyi tytär Dina ja kuopus Eric vuonna 1965. Vuonna 1988 Norris ja Holechek erosivat kolmenkymmenen vuoden avioliiton jälkeen. Kaksi vuotta myöhemmin 1990 Norris perusti voittoa tuottamattoman organisaation Kick Drugs Out of America, joka tunnetaan nimellä KICKSTART. Norris avioitui uudelleen vuonna 1998 malli Gena O'Kelleyn kanssa. Vuonna 2001 pariskunnalle syntyi kaksoset: poika Dakota Alan Norris ja tytär Danilee Kelly Norris.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chuck Norris vuonna 1976.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Who's Who in Tang Soo Do Tang Soo Do World Viitattu 17.1.2012 (englanniksi)
  2. Chuck Norris EthniCelebs Viitattu 10.8.2012 (englanniksi)
  3. The Greats of Tae Kwon Do Chuck Norris lacancha.com Viitattu 18.10.2011 (englanniksi)
  4. Brazilian Jiu-Jitsu Instructors and Students Web Archive 2006. Viitattu 7.2.2012 (englanniksi)
  5. Chuck Norris - Box Office Data Movie Star The Numbers Viitattu 6.8.2011 (englanniksi)
  6. Kulttinäyttelijä Chuck Norris palaa valkokankaalle Iltalehti 30.7.2011 Viitattu 1.1.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Chuck Norris.