Hollywood Walk of Fame

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kermit-sammakon tähti Hollywood Walk of Famella
Hollywood Walk of Fame

Hollywood Walk of Fame on osa Hollywood Boulevardin ja Vine Streetin jalkakäytäviä Hollywoodissa, Los Angelesissa. Näiden katujen jalkakäytävällä on yli 2 500 viisisakaraista tähteä, joista jokainen on omistettu jollekin julkisuuden henkilölle hänen työstään viihdeteollisuuden hyväksi. Palkitut saavat nimensä tähteen saavutuksista elokuva-, teatteri-, radio-, televisio- tai musiikkialalla. Joillain palkituilla on monia tähtiä saavutuksista useilla mainituista aloista. Ainoa jokaisella viidellä alalla palkittu on Gene Autry.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walk of Fame rakennettiin vuonna 1958, ja 1978 Los Angelesin kaupunki nimitti sen kulttuuri- ja historiakohteeksi. Ensimmäinen tähti nimettiin Joanne Woodwardin kunniaksi 9. helmikuuta 1960. Alkuperäisellä Walk of Famella oli 2 500 tyhjää tähteä, joista 1 558 oli nimetty ensimmäisen kuudentoista kuukauden aikana.lähde? Siitä lähtien tähtiä on myönnetty hitaammin, noin kaksi kuukaudessa. 1994 yli 2 000 alkuperäistä tähteä oli nimetty, ja tähtiä lisättiin edelleen. Uusista nimistä päättää Hollywoodin kauppakamari. Apollo 11:n astronauteille on myönnetty tähtien sijaan täysikuuta muistuttavia muistolaattoja. Tähtien sijainnit eivät välttämättä ole lopullisia, vaan niitä on toisinaan jouduttu siirtämään esimerkiksi rakennustöiden takia.

John Lennonin tähti Hollywood Walk of Famella.

Tähtiä on myönnetty myös kuvitteellisille hahmoille kuten kolmelle koiralle, Lassielle sekä mykkäelokuva-aikakauden Strongheartille ja Rin Tin Tinille[1] sekä joillekin piirroshahmoille: Mikki Hiiri (Mickey Mouse), Aku Ankka (Donald Duck), Väiski Vemmelsääri (Bugs Bunny), Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker), Nalle Puh (Winnie the Pooh), Helinä-keiju (Tinkerbell Fairy) ja Simpsonit (The Simpsons) sekä yhdelle nukkehahmolle: Kermit. Tähti on myönnetty myös Godzillalle.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 100 Icons of Century Variety100.com. Viitattu 24.8.2009. (englanniksi)
  2. Walk of Fame Directory Hollywood Chamber of Commerce. Viitattu 18.12.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hollywood Walk of Fame.