Taekwondo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taekwon-do
COOK (GBR) VS ZHU (CHN) BM -80KGM12.JPG
Tunnetaan myös nimillä Taekwon-Do
Tae Kwon-Do
Tae Kwon Do Taekwondo
Perustettu

11. huhtikuuta 1955

saapunut Suomeen vuonna 1979
Alkuperämaa Korea
Perustaja(t) Choi Hong Hi
Vaikutteet Taekkyeon, subak, shotokan, karate ja muita vanhoja kiinalaisia taistelulajeja
Karatedo.svg
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta

Taekwondo (myös taekwon-do tai tae kwon do) on korealainen kamppailulaji. Suomeksi nimi taekwondo on käännetty muotoon "jalan ja käden tie". Taekwondoharrastajasta käytetään nimitystä taekwondoin. Laji on kehittynyt nykyiseen muotoonsa 1950-luvulla.

Sanalla 'taekwondo' viitataan kahteen melko erilaiseen kamppailulajiin – World Taekwondo (WT) Kukkiwonin hallinnoimaan taekwondoon ja International Taekwon-Do Federationin (ITF) hallinnoimaan taekwon-doon. WT-tyylinen taekwondo-ottelu on olympialaji.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taekwondo kehittyi saaden vaikutteita jopa 2 000 vuotta vanhoista korealaisista taisteluperinteistä, sellaisista kuten tae kyon (potkutaistelu) ja su bak gi (vrt. japanilainen jujutsu tai korealainen hapkido). Näiden lajien vaikutus on tosin verraten pieni, sillä taekwondo on saanut eniten vaikutteita Shōtōkan-karatesta. Ensimmäinen Kwan-koulu perustettiin Koreassa 1975, mutta yhtenä lajin merkittävimmistä kehittäjistä pidetään kenraali Choi Hong Hitä (1918–2002), joka alkoi kehittää Odogwanista moderninselvennä kaltaista lajia Korean armeijan 29. divisioonassa. Vuonna 1955 komitea nimesi lajin taekwondoksi ja aloitti lajin levittämisen yliopiston ja armeijan keskuuteen. Choi Hong Hi perusti 1966 International Taekwon-Do Federationin ja jatkoi lajin levittämistä kamppailulajina maailmalle. Poliittiset syyt johtivat World Taekwondo Federationin perustamiseen 1973. On huomattava, että WT on urheilulajin kattojärjestö, kun taas Kukkiwon vastaa lajin opetuksellisesta sisällöstä. ITF on kamppailulajin organisaatio sekä kilpailuissa että lajin sisällössä. Aikojen saatossa molemmista järjestöistä on lohjennut pienempiä järjestöjä.

Taekwondon toi Suomeen korealainen mestari Dae Jin Hwang vuonna 1979. Suomen Taekwondoliitto perustettiin 1980. Suomen Taekwondoliitto liittyi 1982 Maailman Taekwondoliittoon (nyk. World Taekwondo, WT) ja Euroopan Taekwondoliittoon (ETU).[1] Suomen ITF-liiton perustivat vuonna 1987[2] entiset WTF-harrastajat Tampereelta, Hämeenlinnasta ja Vantaalta.

Taekwondo-ottelu on nykyään osa olympialaisia. Kuva Pekingistä 2008.

WT:n säännöin käytävä taekwondo-ottelu saavutti olympiastatuksen Sydneyssä 2000 oltuaan ensin näytöslajina Soulissa 1988 ja Barcelonassa 1992.[3] Suomalaisista taekwondourheilijoista on olympialaisiin osallistunut Sydneyssä Kirsimarja Koskinen ja Veera Liukkonen, Ateenassa 2004 Teemu Heino, sekä Lontoossa 2012 Suvi Mikkonen.[4]

Nykyään taekwondo on maailman harrastetuin kamppailu-urheilulaji. Kaikki urheilulajit huomioiden taekwondo on maailman 10. harrastetuin urheilulaji. Vuonna 2015 lajin harrastajamääräksi arvioitiin 70-80 miljoonaa ihmistä noin 200 maassa, Tokion olympialaisten 2020 lajiesittelyn mukaan noin 80 miljoonaa yli 200 maassa.[5][6] Laji on Etelä-Koreassa kansallisurheilun asemassa ja pakollinen alakoulun oppiaine esimerkiksi Kiinan väkirikkaissa Hunanin ja Sichuanin maakunnissa.[5] Taekwondon arvokisat ovat kansainvälisimpiä urheilukilpailuita kaikki urheilulajit huomioon ottaen. MM-kisoissa on parhaimmillaan ollut yli 120 maata.lähde?. Suomessa on noin 8000 Taekwondon harrastajaa (Suomen taekwondoliiton syksyn 2020 harrastajamäärän keräystiedot seuroilta).

World Taekwondo hanmadang on World Taekwondon ja Kukkiwonin järjestämä maailman suurin taekwondon lajifestivaali kilpailuineen.[7][8] Sen kesto on 4-5 (5-7) päivää. Korean kielen hanmadang, 한마당, tarkoittaa festivaalia. Taekwondo-festivaaleilla laji näyttäytyy monipuolisesti.[8] Vuodesta 1992 lähtien järjestetty tapahtuma on kansainvälisesti arvostettu.[9] Yhteen festivaalitapahtumaan osallistuu vuosittain noin 5 000 kilpailijaa ja lajiosallistumisia on noin 8 000 kpl ympäri maailman. Eri maita mukana on 50-60.[7][8] Suomi osallistui ensimmäisen kerran näihin kilpailuihin vuonna 2018.[10]

Kilpailusäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten WT-taekwondon 49 kg:n sarjan ottelua Asian Games -kisoissa 23. elokuuta 2018. Punainen ottelija prossimitalin saanut Nahid Kiani (Iran).

WT-ottelu on täyskontaktiurheilua, jossa pyritään voittamaan vastustaja keräämällä tätä enemmän pisteitä tai tyrmäämällä tämä. Lyönnit päähän ovat kiellettyjä, joten pisteitä kerätään pääasiassa potkuilla, jotka on sallittu täydellä kontaktilla vyötärön yläpuolelle – myös päähän. WT-ottelussa käytetään suojia päässä, suussa, jaloissa ja käsissä sekä vartalossa. Perinteisesti pisteitä WT-tyylin ottelussa ovat jakaneet 3-4 piste-, eli kulmatuomaria, mutta erilaisia elektronisesti pisteosumat tunnistavia järjestelmiä panssarissa, pääsuojaassa ja ns sähkösukissa käytetään nykyään aina EM- ja MM-turnauksia myöten. Olympialaisissa on toistaiseksi pitäydytty perinteisessä tuomaripisteenannossa, mutta toukokuussa 2011 maailman taekwondoliitto (WT) ilmoitti vuoden 2012 olympiakilpailuissa käytettävän elektronisesti potkut tunnistavia rintasuojuksia ja nykyään myös elektronisia pääsuojuksia. Keskustuomarin tehtävä on ottelun hallinta ja turvallisuus.

WT-taekwondossa kilpailuissa potkusta vartaloon panssarialueelle saa 2 pistettä ja kierähtävästä potkutekniikasta 2 lisäpistettä, potkusta päähän saa 3 pistettä ja kierähtävästä potkutekniikasta 2 lisäpistettä. Suorasta lyönnistä panssarialueelle saa 1 pisteen ja tuomitusta virheestä menee vastustajalle 1 piste. Ideana ottelussa on nopea liike ja erittäin nopeat, terävät ja hallitut liikkeet. Pistealueeseen kuuluvat pää, rintakehä ja kyljet eli panssarialue. Tekniikoita ei saa suorittaa vyön alle ja päähän ei saa lyödä.

ITF:n säännöin käytävässä taekwondo-ottelussa kontakti on rajoitettu hallittuihin suorituksiin, ja liian kova kontakti on kielletty. ITF-ottelussa käytetään suojia käsissä ja jaloissa. Juniorit saavat käyttää kypärää, lapsilla se on pakollinen. Vartalopanssareita ei käytetä ITF- otteluissa.

Asian Gamesin naisten yksilöliikesarjakilpailun (19.8.2018) kultamitalisti Defia Rosmaniar (Indonesia).

Liikesarja on molemmissa taekwondoliitoissa kilpailulajina. WT:llä nimityksenä on poomsae ja ITF:llä tul. Liikesarjoissa vaaditaan erittäin hyvää tekniikan osaamista ja etenkin oikean suoritustavan hallintaa. Esiintyminen on myös tärkeä osa suoritusta. Kuusi tuomaria ja yleisö seuraavat suoritusta tarkalla silmällä. Kilpailumuoto kehittää paitsi kilpailijan fyysisiä ominaisuuksia ja taitoa, myös itsevarmuutta ja esiintymistä. Suoritusten hiominen kehittää lisäksi pitkäjännitteisyyttä kun suorituksia hiotaan huippuunsa viimeistä piirtoa myöden.

WT-liikesarjakilpailuissa pisteytys tehdään WT-sääntöjen mukaisesti. Lähtöpisteet jokaisessa poomsessa on 10,0. Arvioinnissa tarkkuuden osuus on 4,0 pistettä: Tarkkuus teknisesti, eli perusliikkeiden tarkkuus ja tasapaino. Pistevähennykset -0,1 pieni virhe, -0,3 tekniikan puuttuminen tai väärä liike. Esittämisen osuus on 6,0 pistettä. Esityksestä arvioidaan kolme osa-aluetta erikseen, kukin 0-2 pisteellä. Osa-alueet ovat Nopeus ja teho, Voima / nopeus ja rytmi sekä Energinen ilmaisu. Jokainen tuomari antaa omat pisteensä. Viiden tuomarin ollessa paikalla, poistetaan pisteistä paras ja heikoin pistelukema; kolmen muun tuomarin pisteet huomioidaan tuloksessa.

Kukkiwonin voimamurskausnäytöstä 20. World Taekwondo Hanmadang -tapahtuman avajaisissa Etelä-Koreassa (28.2.2012).

Murskaus kuuluu myös molempiin tyylisuuntiin eli WT ja ITF kilpailulajeihin. Murskaukset on jaettu voima-, nopeus- ja erikoistekniikkamurskauksiin, sekä rata- ja ryhmämurskauksiin. Murskausmateriaalina on yleensä kilpailuissa muovisia uudelleen koottavia levyjä (focuslevy), puumateriaalia joka on usein liimapuumäntylevyä, kattotiiliä, seinätiiliä tai jotain muuta kisamateriaalia. Laudat ovat yleensä kiinni murskauksia varten tehdyssä telineessä, pois lukien WT:n ryhmäkilpailu ns freestyle ja joukkue esityskilpailut. Kilpailija aloittaa usein suorituksensa paikaltaan valmiusasennosta sekä päättää suorituksensa samaan valmiusasentoon. Osuma materiaaliin on tultava oikealla kehon osalla, muutoin suoritus hylätään ja säännöt on erittäin tarkkoja muutenkin. Murskaus on erittäin näyttävä ja taitoa vaativa laji. Voittaja on se, joka on murskannut eniten materiaalia oikealla tekniikalla ja oikeassa ajassa tai hypännyt korkeimmalle, kauimmaksi tai esiintyminen on osa-alueiltaan ok.

Uusina lajeina WT-taekwondoon on tullut mukaan beach poomsae eli rannalla tapahtuva liikesarjakilpailu, freestyle eli vapaa ohjelma, missä pakollisia tekniikoita sisällytetty ohjelmaan.[11][12][13][14] Vähän harvinaisempia ovat esimerkiksi erilaiset ryhmäkilpailut, missä on mukana erilaisia taekwondon osa-alueita mukana ja esitys sisältää koreografian.lähde?

Vyöarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taekwondossa käytetään vyöarvojärjestelmää, jonka tarkoitus on kuvata taekwondon filosofista merkitystä sekä ilmoittaa oppilaan taso.[15] Värivöitä käyttetään oppilas- eli kup-arvoissa, ja värivyöjärjestelmä vaihetee jonkin verran niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, sillä esimerkiksi lajin eteläkorealainen keskus Kukkiwon ei ole pitänyt tarpeellisena oppilastason täsmällistä säätelyä.[16] Suomessa yleisimmin käytetyssä värivyöjärjestelmässä värit ovat oppilastasoilla seuraavat: valkea (9 kup, alkeiskurssilainen), keltainen (8-7 kup), vihreän (6-5 kup) ja sinisen (4-3 kup) kautta punaiseen vyöhön (2-1 kup).[15]

Taekwondon kolme ensimmäistä vyön väriä (valkoinen, keltainen ja vihreä) lainautuvat karatesta. Loput (sininen, punainen ja musta) ovat Korean kuningashuoneen värit.

Mustien vöiden dan-arvot alkavat ensimmäisestä ja päättyvät yhdeksänteen daniin.[15] Kunkin dan-tason vähimmäisvaatimukset on Kukkiwan määritellyt käsikirjassaan.[16]

Mustassa vyössä on 9 dania, koska 9 on suurin yksinumeroinen luku ja 3 x 3 = 9.[17] Lisäksi numero kolme kirjoitusmerkki muistuttaa kiinan kielessä kuningasta tarkoittavaa kirjoitusmerkkiä, ja näihin liittyy oma symboliikkansa.[17]

Vyön sidontamalli vaihtelee. ITF-tyylissä vyö sidotaan yhden kerran vyötärön ympäri, WTF-tyylissä vyö on pidempi, ja se kietaistaan vyötärän ympäri kahdesti.[18] ITF-tyylin sidotatapa otettiin käyttöön heinäkuussa 1985. Tavan perustellaan symbolisoivan harrastajan sitoitumista vain yhteen päämäärään ja yhteen mestariin. Lisäksi viitataan kamppailuvoiton saavuttamiseen yhdellä tekniikalla.[18]

Oppilasarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppilasarvojen vöiden värit vaihtelevat liitoittain ja koulukunnittain. Perinteiset ja yleisimmät vöiden värit on lueteltu alla olevassa taulukossa.lähde? Myös muita värijärjestelmiä on käytössä.

Gup ITF WT ATA[19]
10. valkoinen valkoinen
9. valkoinen, keltainen raita/ natsa valkoinen, keltainen raita/natsa valkoinen
8. keltainen keltainen oranssi
7. keltainen, vihreä raita/natsa keltainen, vihreä raita/natsa keltainen
6. vihreä vihreä maastoväritys
5. vihreä, sininen raita/natsa vihreä, sininen raita/natsa vihreä
4. sininen sininen purppura
3. sininen, punainen raita/natsa sininen, punainen raita/natsa sininen
2. punainen punainen ruskea
1. punainen, musta raita/natsa punainen, musta raita/natsa punainen

Dan-arvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestari ja kisälli: Yhdysvaltalainen suurmestari Brenda Sell ohjaamassa.
ITF:n presidentti, suurmestari Choi Jung Hwa opettamassa Melbournen seminaarissa (2006).

Dan-arvot (musta):[20]

 • 1–3 dan, oppilas (WT: kyosanim, ITF: boo sabumnim: apuopettaja)
 • 4–6 dan, opettaja (sabumnim)
 • 7–8 dan, mestari (WT: kwanjanganim, ITF: sahyunnim)
 • 9-10 dan, suurmestari (saseongnim, 10 dan on WT:n ja ATA:n käyttämä kunnia-arvo)

WT-taekwondo ja Amerikan Taekwondoliitto ATA on myöntänyt muutaman 10 danin kunnia-arvon, osalle lajin legendoista postuumisti.[20] Lisäksi - paljon karaten japanilaisia kunnianosoitustapoja mukaellen - on voitu myöntää kunnia-dan-arvoja mustine vöineen. Tälläisen diplomaattisen kunnianosoituksen myöntämisestä on uutisoitu tiedotusvälineissä joidenkin valtionpäämiehen tai kansainvälisten järjestöjen johtajien Etelä-Koreaan suuntautuneen (valtio)vierailun yhteydessä. Esimerkiksi Venäjän presidentti Putinille, Filippiinien presidentti Dutertelle ja Yhdysvaltain presidentti Obamalle sekä Sri Lankan valtionjohdolle on myönnetty 9 danin kunnia-arvo.[21][22][23] 10 danin kunnia-arvo on myönnetty ainakin kolmelle kansainvälisen olympiakomitean johtajalle, Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moonille ja paavi Franciscusille.[24][25][5][26]

ITF:ssä 4–9 dan -arvoiset opettajat erottaa housujen ja hihojen sivussa olevasta mustasta pystysuorasta raidasta. Mustat vyöt tunnistaa vyön lisäksi takin helmassa olevista mustista nauhoista. Nauhat kuvastavat ”kuningashuoneen asemassa olevaa, aatelista”. Myös ITF myöntää kunnia-dan-arvoja.[27]

Urheilijan saavuttaman mustan vyön tunnustaminen toisen tyylisuunnan liitossa ei aina ole itsestäänselvää. Parhaiten liitot tunnustavat WT-liiton keskuksessa Kukkiwonissa myönnetyt mustat vyöt.[28]

Erityispiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potkut ovat taekwondossa merkittävässä osassa verrattuna moniin muihin itämaisiin kamppailulajeihin. Perusharrastajalle molemmat taekwondoliitot tarjoavat potkujen lisäksi myös kattavan määrän torjuntoja ja lyöntejä, jotka tekevät taekwondosta tehokkaan ja suoraviivaisen itsepuolustus- ja taistelulajin.

Nimi taekwondo tulee korean kielen sanoista tae (jalka, hyppy, potku, murskaaminen jalalla), kwon (nyrkki, käsi, lyönti, isku, murskaaminen kädellä) ja do (ajatus, tie, tapa, taito, periaate). Suomeksi taekwondo on käännetty ”jalan ja käden tieksi”. Kukkiwon translitteroi sanan 'taekwondo' ilman väliviivaa, kun ITF käyttää muotoa 'taekwon-do'.

Kukkiwon puhuu taekwondon hengestä termillä hongik-ingan, jolla tarkoitetaan taipumatonta, rauhaa rakastavaa ja rehellistä asennetta. ITF:n harjoittelijan pääperiaatteet ovat: kohteliaisuus, rehellisyys ja uutteruus, itsehillintä sekä lannistumaton henki.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hintsanen, s. 58.
 2. Hintsanen, s. 63.
 3. Annual Report 2018-2019 (pdf) (s. 3) World Taekwondo, worldtaekwondo.org. Viitattu 2.1.2021. (englanniksi)
 4. Mitalistit Suomen Taekwondoliitto ry., suomentaekwondoliitto.fi. Viitattu 2.1.2021.
 5. a b c David Owen: World Taekwondo Federation President battling to use sport for greater good insidethegames.biz. 23.8.2015. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 6. Taekwondo Tokyo2020, tokyo2020.org. Viitattu 4.1.2021. (englanniksi)
 7. a b World Taekwondo Hanmadang - Introduction kukkiwon.or.kr. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 8. a b c 2019 Pyeongchang World Taekwondo Hanmadang (videolla vilahtaa Suomen lippu) 29.7.2019. taekwondotimes.com. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 9. World Taekwondo Hanmadang - Review of the Past kukkiwon.or.kr. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 10. Lohjalainen Timo Jansson Etelä Koreaan kisoihin 21.7.2019. ykkoslohja.fi. Viitattu 3.1.2021. (suomeksi)
 11. Max Winters: Vietnam win men's team title on final day of inaugural World Beach Taekwondo Championships insidethegames.biz. 6.5.2017. Dunsar Media, UK. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 12. Rhodes 2018 World Taekwondo Beach Championships, 25.-28.4.2018 Taekwondo Magazine, 2019 (106): 146-153, via insidethegames.biz. 2019. Dunsar Media, UK. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 13. Mike Rowbottom: Freestyle poomsae athletes claim medals on day one of World Taekwondo Beach Championship insidethegames.biz. 11.10.2019. Dunsar Media, UK. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 14. Sahl Hasseesh 2019 WT Beach Championships, 11-13.10.2019 Taekwondo Magazine, 2020 (107): 154-162 , via insidethegames.biz. 2020. Dunsar Media, UK. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 15. a b c Vyöjärjestelmä Budokwai Taekwondo, budokwai.fi. Viitattu 2.1.2021.
 16. a b Hintsanen, s. 67.
 17. a b System of rank ITF Taekwon-Do Condensed Encyclopedia. 6.8.2019. itf-tkd.org. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 18. a b Hintsanen, s. 68.
 19. Belts American Taekwondo Association, ataonline.com. Viitattu 2.1.2021. (englanniksi)
 20. a b Belts taekwondo-guide.com. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 21. Ryan Craggs: Vladimir Putin Earns 9th Degree Black Belt In Taekwondo, Because That’s What Vladimir Putin Does headshot 13.11.2013 (16.11.2013). Huffington Post, huffpost.com. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 22. Duterte, Go get honorary Blackbelts from World Taekwondo HQ 5.6.2018. Philippine News Agency, pna.gov.ph. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 23. President of the World Taekwondo Federation in Sri Lanka Sunday Observer, sundayobserver.lk. 26.1.2020. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 24. Peter Rutherford: Enter The Diplomat - U.N.'s Ban gets black belt 6.6.2013. Reuters, reuters.com. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 25. Liam Morgan: IOC President awarded honourary 10th Dan black belt in taekwondo by WTF insidethegames.biz. 20.8.2015. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 26. Pope Granted Honorary Taekwondo Black Belt at Meeting in Vatican worldtaekwondoeurope.org. 11.5.2017. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 27. ITF Honorary Dan itf-tkd.org. 26.1.2020. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 28. What is the difference between the WTF, ITF and ATA Taekwondo systems? taekwondo-guide.com. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta taekwondo.