Sichuan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sichuan
安徽省
Ānhuī Shěng
Sichuanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Sichuanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 21 yksikköä
Piirikuntataso 181 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Chengdu
Pinta-ala 488 000 km² (5.)
Väkiluku (2001) 86 400 000 (3.)
 – Väestötiheys 177 as/km²
BKT (2002) 488 mrd. RMB
 – asukasta kohti 5 640 RMB
www.sc.gov.cn

Sichuan (kiina: 四川; pinyin: Sìchuān) on Kiinan maakunta maan eteläosassa.

Sichuanin nimi tarkoittaa ”neljää jokea”, jotka ovat Jangtse, Keltainenjoki, Mekong ja Salween – kaikki virtaavat Sichuanin kautta. Sichuanin vanha suomenkielinen nimi on Setšuan. Myös vanhaa latinisaatiota Szechuan käytetään edelleen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelevien läänitysvaltioiden kaudella Shu- ja Ba-valtiot olivat nykyisen Sichuanin alueella. Itäisen Han-dynastian aikaan, vuonna 184, Sichuanissa nousi merkittävä talonpoikaiskapina, joka kuitenkin kukistettiin melko nopeasti.lähde? Kolmen kuningaskunnan kaudella Shu Han -kuningaskunta oli Sichuanissa.

Sichuanin lakkoilu ja kapinamieliala toimi taustatekijänä Wuchangin kansannousulle, joka kaatoi Qing-dynastian ja perusti Kiinan tasavallan, sillä mantšuarmeija lähetettiin Wuhanista Sichuanin lakkoa kukistamaan.selvennälähde?

Vuonna 2008 maakunnassa tapahtui tuhoisa maanjäristys.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan naapurit ovat: pohjoisessa Gansu, koillisessa Shaanxi, idässä Chongqing, kaakossa Guizhou, etelässä Yunnan, lännessä Tiibetin autonominen alue ja luoteessa Qinghai.

Sichuan on vuorten ympäröimä, länsipuolella on Himalaja, pohjoisessa Qingling-vuoristo ja etelässäkin vuoristoinen Yunnan. Niinpä vanha kiinalainen sanonta toteaakin, että ”tie Sichuaniin on hankalampi kuin taivaaseen nouseminen”.lähde?

Ilmastoltaan Sichuan kuuluu subtrooppiseen vyöhykkeeseen, mutta suurten korkeuserojen vuoksi ilmasto maakunnan sisällä on kovin vaihteleva. Jangtsen laaksojen matalassa ilmanalassa kuuma ilma tapaa jäädä paikalleen ja kesälämpötilat nousevat lähelle 40 astetta.lähde?

Osa Sichuanin vuorista on yli 5 000 metriä merenpinnasta, ja niillä on pysyvä lumipeite vuoden ympäri. Muutoinkin hieman korkeammilla alueilla, esimerkiksi maakunnan koillisosissa, lämpötila on keskimäärin 15 ja 20 asteen välillä, talvisin on myös lunta. Alin koskaan mitattu lämpötila Sichuanissa oli –36 astetta.lähde?

Sichuanilaisista luonnosuojelualueista Jiuzhaigou ja Huanglong ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sichuanin ilmasto on maanviljelylle suotuisa ja aluetta kutsutaan joskus myös Kiinan vilja-aitaksi.lähde? Alueella on myös paljon teollisuutta, ja suurten kaupunkien lähistöllä ympäristö on pahoin saastunut. Kolmen rotkon pato sijaitsee osin Sichuanin alueella, ja viimeinen osa valmistui lokakuussa 2010. Padon toivotaan ratkaisevan seudun energiapulan ja tuovan myös helpotusta aluetta säännöllisesti koetteleviin tulviin. Hanketta on kritisoitu voimakkaasti, sillä veden pinnan noustessa tuhoutuu merkittäviä arkeologisia kohteita ja kiinalaista kulttuurimaisemaa. Padon arvostelijat pitävät virallisia laskelmia myös ekologisesti kestämättöminä.

Xichangin avaruuskeskus sijaitsee Sichuanissa lähellä Xichangia.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sichuan on jaettu kolmeen autonomiseen prefektuuriin, 17 prefektuuritason kaupunkiin ja Chengdun kaupunkiin joka on suoraan maakunnan hallinnon alaisena. Ne jakautuvat yhteensä 181 piirikuntaan, kaupunkialueeseen, piirikuntatason kaupunkiin.[1]

Prefektuuritason kaupungit:


Kaupunki:

Autonomiset prefektuurit:

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han-kiinalaiset ovat ylivoimainen enemmistö Sichuanissa, heitä on väestöstä yli 95 %. Loput kuuluvat johonkin yli 40 vähemmistökansasta.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sichuanilaisessa keittiössä käytetään paljon mausteita ja tofua.

Unescon maailmanperintökohteet:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Administrative Division of Sìchuān citypopulation.de. Viitattu 10.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]