Hunan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hunan
湖南
Hunan
Hunanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Hunanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 14 yksikköä
Piirikuntataso 122 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Changsha
 – Maakunnan ministeri Xu Shousheng
www.hunan.gov.cn

Hunan (kiina: 湖南; pinyin: Húnán) on Kiinan maakunta. Nimi tarkoittaa järven eteläpuolta, sillä maakunnan pohjoispuolella on Dongting-järvi. Maakuntalyhenne Xiang viittaa maakunnan läpi virtaavaan Xiang-jokeen.selvennä

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunan sijaitsee Jangtse-joen etelärannalla sen keskivirran paikkeilla. Sieltä on noin 1 000 km Shanghaihin, 1 200 Pekingiin ja 500 km Kantoniin. Naapurimaakunnat ovat Hubei, Chongqing, Guizhou, Guangxi ja Jiangxi.

Hunanin sijainti on välillä 109°–114° itäistä pituutta ja 20°–30° pohjoista leveyttä. Maakunnan itä-, etelä- ja länsipuolet ovat vuorten ja kukkuloiden saartamat. Koko maakunnan pinta-alasta on vuoria ja kukkuloita 80 prosenttia, loput alle 20 prosenttia on tasankoa.lähde?

Dongting-järvellä Hunanin pohjoisosassa Xiangjiang, Yuanjiang, Zijiang ja Lishui-joet kohtaavat Jangtse-joen.

Wulingyuanin alue on maailmanperintökohde.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäistä kertaa Hunanista kirjoitettiin Taistelevat läänitysvaltiot -kaudella noin 350 eaa., jolloin nykyinen Hunan kuului Chu-valtioon. Siihen saakka Hunan oli metsien peittämä ja siellä asuivat miaot, tujiat, dongit ja yaot, vasta sen jälkeen han-kiinalaiset alkoivat virrata pohjoisesta. He hävittivät suurimman osan metsistä ja alkoivat viljellä riisiä laaksoissa ja tasangoilla. Monet Hunanin pienten kylien nimet ovat edelleen niihin ensimmäisinä muuttaneiden han-kiinalaisten sukunimiä.lähde?

Yhdessä Hubein, Guangdongin ja Guangxin kanssa Hunan muodosti Huguang-maakunnan ennen Qing-dynastiaa.

Koska maakunta sijaitsee Jangtse-joen varrella ja sen läpi rakennettiin keisarillinen maantie eteläisen ja pohjoisen Kiinan välille, Hunanista tuli tärkeä kuljetuskeskus. Koska se on hyvin viljavaa seutua, sadot riittivät ruokkimaan muitakin Kiinan osia. Väestö kasvoi 1800-luvulle saakka, jolloin Hunan oli liikakansoitettu ja siellä syttyi talonpoikaiskapinoita.lähde?

Taiping-kapina, joka alkoi Guanxista vuonna 1850 levisi Hunaniin ja edelleen itään, mutta sen kaatoi lopulta hunanilainen armeija Zeng Guofanin johdolla 1864.

Vuonna 1927 Hunanissa syttyi (osittain spontaanisti talonpoikaiskapinana) Syyssadonkorjuukapina, jonka johtoon päätyi Hunanista kotoisin oleva Mao Zedong. Kapinan jälkeenkin kommunistit jatkoivat toimintaansa maakunnassa vuorilla Hunanin ja Jiangxin rajalla kunnes Kuomintang ajoi heidät kuuluisalle Pitkälle marssilleen 1934.

Japania vastaan käydyssä sodassa Kuomintangin joukot puolustivat pääkaupunki Changshata vuoteen 1944 saakka. Kiinan sisällissota Japanin antautumisen jälkeen ei aiheuttanut suurta tuhoa Hunanissa.lähde?

Mao Zedongin kotimaakuntana Hunan tuki innokkaasti kulttuurivallankumousta 1966–76 ja suhtautui muita maakuntia vastahakoisemmin Deng Xiaopingin uudistuspolitiikkaan Maon kuoleman jälkeen.lähde?

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes 90 prosenttia Hunanin väestöstä on han-kiinalaisia. Maakunnassa on 40 vähemmistökansallisuutta, muun muassa tujiat, miaot, dongit, yaot, hui-kiinalaiset, bait, zhuangit ja uiguurit.lähde?

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunanin prefektuurit

Hunan on jaettu yhteen autonomiseen prefektuuriin ja 13 prefektuuritason kaupunkiin. Nämä jakautuvat edelleen piirikuntiin, kaupunkialueisiin ja piirikuntatasoisiin kaupunkeihin. Piirikuntatason yksiköitä Hunanissa on yhteensä 122, ja ne jakautuvat edelleen 2 587 kuntaan.[1]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Administrative divisions of Hunan Viitattu 4.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]