Ningxia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ningxia
宁夏回族自治区,
Níngxià Huízú Zìzhìqū
Ningxian (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Ningxian (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 5 yksikköä
Piirikuntataso 21 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi autonominen alue
 – Hallinnollinen keskus Yinchuan
Pinta-ala 66 400 km² (27.)
Väkiluku 5 620 000 (30.)
 – Väestötiheys 84,6 as/km²
BKT (2002) 33 mrd. RMB
 – asukasta kohti 5 310 RMB
www.nx.gov.cn

Ningxia (yksinkertaistetut merkit: 宁夏; perinteiset merkit: 寧夏; pinyin: Níngxià) on autonominen alue Kiinassa. Kiinan autonomiset alueet ovat jotakin vähemmistökansallisuutta varten varattuja, Ningxia on varattu hui-kansalle, minkä vuoksi alueen muodollinen nimi on Ningxia Hui-kansan autonominen alue. Myös nimeä Ningsia-Hui on käytetty.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ningxia on pinta-alaltaan yli 66 400 neliökilometriä. Sen naapurit ovat Sisä-Mongolia pohjoisessa, Shaanxi lännessä ja Gansu muissa suunnissa. Alueen läpi virtaa Keltainenjoki. Ningxian pääkaupunki on maakunnan pohjoisosissa sijaitseva Yinchuan. Maaperä on vuoristoista ja keskimääräinen korkeus merenpinnasta on yli tuhat metriä.lähde?

Ningxian kesät ovat viileät ja lyhyet kun taas talvet pitkät ja kylmät.lähde? Vuoden keskilämpötila on 5–10 celsiusastetta. Ilmasto on kuivaa ja vuotuinen sademäärä on 200–600 millimetriä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1032–1227 alueella oli tanguttien Xixia-valtio (Läntinen Xia, erotuksena Xia-dynastiasta). Mongolit valtasivat senkin ja yhdistivät Yuan-dynastian Kiinaan.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ningxia on jaettu viiteen prefektuuritason kaupunkiin, jotka jakautuvat edelleen yhteentoista piirikuntaan, kahdeksaan kaupunkipiiriin ja kahteen piirikuntatason kaupunkiin.[2]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ningxian väkiluku on noin 5,6 miljoonaa, josta hui-kiinalaisia, eli Kiinan muslimeita on yksi kolmasosa. Loput ovat etupäässä han-kiinalaisia, mutta Ningxiassa asuu myös useita pienempiä etnisiä ryhmiä, kuten mongoleja, maneja, dongxiangeja, tujia ja zhuangeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Kiina”, Otavan iso Fokus, 3. osa (Ip-Kp), s. 1813. Otava, 1973. ISBN 951-1-00051-9.
  2. Administrative Division of Níngxià citypopulation.de. Viitattu 11.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]