Luettelo Kiinan hallinnollisista alueista väkiluvun mukaan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartta Kiinan maakuntatason hallinnollisista alueista väestönlaskennan 2010 tulosten mukaisesti väritettynä. Luvut kuvaavat maakunnan väkilukua (miljoonaa asukasta). (englanniksi)

Tässä on luettelo Kiinan maakuntatason hallinnollisista alueista väkiluvun mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Taulukon väestömäärät ja osuudet ovat Kiinan tilastokeskuksen ilmoittavia alustavia vuoden 2010 väestönlaskennan (1.11.2010) tietoja.[1]

On huomattava, ettei taulukon kokonaisväkiluku ei sisällä erityishallintoalueiden (Hongkong ja Macao) väkilukua. Näiden tilastoviranomaisen julkaisema väkiluku (Hongkongista 2011 väestönlaskennan arvo,[2] Macaosta 2010 viimeisen neljänneksen väestöarvio[3]) on kuitenkin ilmoitettu taulukossa. Erityishallintoalueiden itsensä julkaisemia väkilukutietoja on pidetty oikeampina kuin Kiinan tilastokeskuksen julkaisemaa lukuja[4], koska jälkimmäiset ovat hieman suurempia kuin mitä erityishallintoalueet itse kertovat väestökehityksestään.

Taiwan ei ole mukana taulukossa, vaikka Kiina lukee sen joskus provinssikseen.[4] Käytännössä se on eri valtio: Kiinan tasavalta.

Sijoitus Hallinnollinen alue Väkiluku
(2010)[1]
Väestö-
osuus (%)
(2010)[1]
Kiina &&&&&01339724852.&&&&001 339 724 852 100,00
1 Guangdong &&&&&&0104303132.&&&&00104 303 132 7,79
2 Shandong &&&&&&&095793065.&&&&0095 793 065 7,15
3 Henan &&&&&&&094023567.&&&&0094 023 567 7,02
4 Sichuan &&&&&&&080418200.&&&&0080 418 200 6,00
5 Jiangsu &&&&&&&078659903.&&&&0078 659 903 5,87
6 Hebei &&&&&&&071854202.&&&&0071 854 202 5,36
7 Hunan &&&&&&&065683722.&&&&0065 683 722 4,90
8 Anhui &&&&&&&059500510.&&&&0059 500 510 4,44
9 Hubei &&&&&&&057237740.&&&&0057 237 740 4,27
10 Zhejiang &&&&&&&054426891.&&&&0054 426 891 4,06
11 Guangxi3 &&&&&&&046026629.&&&&0046 026 629 3,44
12 Yunnan &&&&&&&045966239.&&&&0045 966 239 3,43
13 Jiangxi &&&&&&&044567475.&&&&0044 567 475 3,33
14 Liaoning &&&&&&&043746323.&&&&0043 746 323 3,27
15 Heilongjiang &&&&&&&038312224.&&&&0038 312 224 2,86
16 Shaanxi &&&&&&&037327378.&&&&0037 327 378 2,79
17 Fujian &&&&&&&036894216.&&&&0036 894 216 2,75
18 Shanxi &&&&&&&035712111.&&&&0035 712 111 2,67
19 Guizhou &&&&&&&034746468.&&&&0034 746 468 2,59
20 Chongqing2 &&&&&&&028846170.&&&&0028 846 170 2,15
21 Jilin &&&&&&&027462297.&&&&0027 462 297 2,05
22 Gansu &&&&&&&025575254.&&&&0025 575 254 1,91
23 Sisä-Mongolia3 &&&&&&&024706321.&&&&0024 706 321 1,84
24 Shanghai2 &&&&&&&023019148.&&&&0023 019 148 1,72
25 Sinkiang3 &&&&&&&021813334.&&&&0021 813 334 1,63
26 Peking2 &&&&&&&019612368.&&&&0019 612 368 1,46
27 Tianjin2 &&&&&&&012938224.&&&&0012 938 224 0,97
28 Hainan &&&&&&&&08671518.&&&&008 671 518 0,65
29 Hongkong1 &&&&&&&&07071576.&&&&007 071 5761
30 Ningxia3 &&&&&&&&06301350.&&&&006 301 350 0,44
31 Qinghai &&&&&&&&05626722.&&&&005 626 722 0,41
32 Tiibet3 &&&&&&&&03002166.&&&&003 002 166 0,22
33 Macao1 &&&&&&&&&0540600.&&&&00540 6001
# Kansan vapautusarmeijassa
tms palvelevat
&&&&&&&&02300000.&&&&002 300 000
# Väestö, joiden kotipaikkaa
ei pystytty määrittelemään
&&&&&&&&04649985.&&&&004 649 985
1 Erityishallintoalueet[1]
  • Hongkong1 (noin 7 097 600 as.[4] Hongkongin väestönlaskenta 2011: 7 071 576)[2] ei sisälly taulukon 2010 kokonaisväkilukuun,
  • Macao1 (552 300 as.[4], Macaon itse ilmoittama väestöarvio 2010 viimeiselle vuosineljännekselle: 540 600[3]) ei sisälly esitettyyn Kiinan vuoden 2010 alustavaan väkilukuun.
2 Kunta
3 Autonominen alue

Taiwan (23 162 123 as.) ei myöskään sisälly, vaikka Kiina joskus tilastoi sen aluevaatimuksiensa mukaisesti osakseen.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d National Bureau of Statistics of China: Communiqué of the National Bureau of Statistics of People's Republic of China on Major Figures of the 2010 Population Census[1 (No. 1)] (Kiinan 6. kansallisen väestönlaskennan (2010) alustavia tuloksia) 29.4.2011. National Bureau of Statistics of China, stats.gov.cn. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)
  2. a b Population Census Office, Census and Statistics Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region: Population by Nationality, 2001, 2006 and 2011 (A105) (Hongkongin väestönlaskennan (2011) tuloksia) 28.4.2011. census2011.gov.hk. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)
  3. a b Government of Macao Special Administrative Region, Statistics and Census Service: Demographic Estimates of population. Population estimate by gender, Total, in '000 (Vuodet 2010- löytyvät taulukon 2. sivulta. Macaon väestöarvio neljännesvuosittain, 2010 viimeisen neljänneksen lukema= 540 600 ja 2011 ensimmäisen neljänneksen lukema 545 100) dsec.gov.mo. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)
  4. a b c d e National Bureau of Statistics of China: Communiqué of the National Bureau of Statistics of People's Republic of China on Major Figures of the 2010 Population Census[1 (No. 2)] (Kiinan 6. kansallisen väestönlaskennan (2010) alustavia tuloksia) 28.4.2011. National Bureau of Statistics of China, stats.gov.cn. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]