Tofu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuoreesta tofusta valmistettu keitto
Tofukuutioita

Tofu (jap. 豆腐, tōfu, kiin. 豆腐, doufu), jota kutsutaan myös nimellä soijajuusto, on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.

Tofua valmistetaan juoksettamalla soijamaito ja valuttamalla tai puristamalla pois ylimääräinen neste. Valmistukseen voidaan käyttää esivalmistettua soijamaitoa, mutta yleensä valmistukseen käytetään soijapavuista liottamalla, jauhamalla, keittämällä ja puristamalla valmistettua tuoretta soijamaitoa.

Tofun valmistaminen muistuttaa tekniikaltaan juuston valmistamista, mutta käyttö ja maku ovat erilaiset. Kiinteää, kuutioitua tofua käytetäänkin enemmän kanan tapaan, mutta pehmeää tofua voi käyttää esimerkiksi kakuissa. Tofu sellaisenaan on hyvin mauton, mutta se imee itseensä tehokkaasti makuja mausteliemistä ja kastikkeista. Vehnän proteiinista eli gluteenista valmistettua seitania, jota käytetään aasialaisessa keittiössä sekä kasvisruuassa, kutsutaan toisinaan virheellisesti tofuksi.lähde?

Valikoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tofua löytyy laaja valikoima niin länsimaista kuin idästä. Tofua on kahdenlaista: tuoretofu valmistetaan tuoreesta soijamaidosta ja prosessoitu tofu valmistetaan tuoreesta tofusta.

  • Tuoretofu pakataan umpinaiseen pakkaukseen, jonka neste pitää tofun kosteana.
(Silken juokseva tofu tai kiinteä tofu)
  • Prosessoitu tofu – valmistuksen päämäärä joko pitkä säilyvyys tai tofun esimaustaminen.
(esimarinoitu tofu)

Tofua käytetään myös maidottoman jäätelön raaka-aineena.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tofu.