Seitan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vegaaninen seitanista tehty BBQ-lavish.

Seitan on vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta. Buddhalaiset munkit aloittivat seitanin valmistuksen 1000-luvulla Kiinassa.[1] Sitä käytetään paljon myös muualla Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Ruoan toi länteen japanilainen George Ohsawa, joka myös keksi nimen ”seitan” 1960-luvulla.[2]

Suomessa seitan on vähemmän tunnettu lihankorvike kuin tofu, mutta se muistuttaa itse asiassa paljon enemmän lihaa sitkeän rakenteensa ansiosta.

Seitantuotteet kaupoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa myytävää taiwanilaista mock duckia. Ankan- ja kananlihajäljitelmiä valmistaa useampi yritys.

Vehnägluteenista valmistettuja elintarvikkeita on yleisesti myynnissä ruokakaupoissa. Marketeissa on saatavilla muun muassa seitanista tehtyjä makkaraa muistuttavia leikkeleitä ja kasvisnakkeja.

Etnisissä ruokakaupoissa ja erikoiskaupoissa on myynnissä muun muassa mock duckia, joka on seitanista tehtyä realistista ankan lihan jäljitelmää (muistuttaa kanapaloja). Lisäksi myydään sianlihankorviketta, kanapaloja, useita ulkomailta tuotuja seitanmakkaralaatuja sekä jopa seitanista tehtyjä merikorvan eli abalonin lihajäljitelmiä.

Suomessa tehdään seitanista kebabin kaltaisia lastuja.[3]

Seitanin valmistustapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään seitanin valmistus ei ole enää työlästä, sillä gluteenijauhoa voi ostaa kaupasta suoraan. Kuvassa havainnollistetaan historiallista valmistustapaa.

Kotioloissa seitania voidaan valmistaa joko vehnäjauhosta tai suoraan vehnägluteenijauhosta. Gluteenijauhoja on mahdollista ostaa tai tilata ekokaupoista ja muista erikoiselintarvikeliikkeistä sekä leipomoista. Valmista seitania voi ostaa säilykkeenä luontaistuote-, etno- tai ekokaupoista.

Historiallinen valmistustapa vehnäjauhoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla seitania valmistettiin tavallisista vehnäjauhoista, sillä valmista gluteenijauhoa ei ollut saatavilla kaupoista.

Tavallista vehnäjauhoa käytettäessä seitanin valmistus aloitetaan tekemällä vedestä ja vehnäjauhosta kiinteä taikina, jonka jälkeen taikinaa puristellaan vuoron perään kylmän ja kuuman veden alla, kunnes veteen ei enää liukene valkoista tärkkelystä. Gluteenijauhoja käytettäessä veden alla huuhteleminen ei ole tarpeellista, pelkkä taikinan muodostaminen riittää. Tämän jälkeen seitanmassaa keitetään mausteliemessä, jolloin se turpoaa ja samalla myös sen rakenne kiinteytyy. Keittämisen jälkeen seitan on valmis ruoanlaittoa varten. Seitania voi kypsentää keittämisen lisäksi myös uunissa tai pannulla paistamalla.

Valmistaminen gluteenijauhoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään lähes poikkeuksetta seitan valmistetaan kotioloissa valmiista vehnägluteenijauhosta. Jauhoon lisätään usein kikhernejauhoa, soijajauhoa, korppujauhoa tai vastaavaa muuta kasvisproteiinia parantamaan rakennetta halutunlaiseksi. Jauhoihin lisätään kuivat mausteet ja suola. Yleisesti käytettyjä mausteita ovat muun muassa savupaprikajauhe, valkosipulijauhe, kuivattu kasvisliemijauhe, garam masala mausteseos ja jeera. Puhtaita gluteenijauhoja käytettäessä kannattaa maustaminen tehdä jo taikinan muodostamisen aikana, esimerkiksi lisäämällä jauhoihin runsaasti suolaa ja mausteita ja veteen maustekastikkeita tai lientä. Seitania maustetaan ja suolataan usein, koska se sellaisenaan on varsin miedon makuinen.

Tämän jälkeen valmistetaan nesteosuus. Nestekulhoon tai -astiaan lisätään vettä, öljyä sekä mausteita. Usein käytettyjä mausteita ovat muun muassa soijakastike, nestemäinen savuaromi ja tomaattipyree. Nesteet sekoitetaan hyvin. Tämän jälkeen jauhot ja neste yhdistetään ja siitä vaivataan pallo tai pötkylä käyttötarkoituksesta riippuen. Seitanpala voidaan pilkkoa pieniksi kuutioiksi, suikaleiksi, takoa pihvinuijalla pihveiksi tai siitä voidaan muotoilla iso seitanpaisti tai ”seitanjoulukinkku”. Seitan voidaan nyt laittaa marinadiin marinoitumaan pariksi tunniksi tai yön yli. Marinointi lisää makua.

Saatu seitan voidaan valmistaa monella tavalla:

  • Keittämällä: Seitania keitetään maustetussa liemessä. Usein käytettyjä mausteita ovat soijakastike, balsamico ja erilaiset viinietikat ja aromit.
  • Uunissa: Seitan kääritään folioon ja laitetaan uuniin. Näin valmistetaan muun muassa seitanjoulukinkut ja seitanmakkarat.
  • Paistamalla: Keitettyä tai uunissa valmistettua seitania voidaan paistaa pannulla.
  • Grillaamalla: Seitan voidaan valmistaa avonuotiolla tai kaasugrillissä.
  • Seitan kestää hyvin myös uppopaistamista ja pakastamista.

Seitania voidaan syödä sellaisenaan lämpimänä tai kylmänä. Se soveltuu ruoan proteiiniosaksi, leivänpäälle tai syötäväksi sellaisenaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehtovaara, Tatu: Vaihtoehdot lihalle : nyhtökaura, härkis, mifu ja muut. Helsinki: Minerva, 2017. ISBN 9789523124318.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtovaara 2017, s. 13
  2. Baker, Emily: Exclusive: ‘World Seitan Day’ Declared By Vegan Meat Brand Plant Based News. 23.4.2021. Viitattu 13.8.2021.
  3. Sundell, Petra: Suomalainen uutuuskebab viedään käsistä – tänä vuonna ruokakauppoihin, jatkossa Euroopan markkinoille! MTV3 Uutiset Ruoka. 10.10.2017. Viitattu 20.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Seitan.