Seitan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pala seitania.

Seitan on vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta. Seitanin uskotaan olevan peräisin Kiinasta, ja sitä käytetään paljon myös muualla Itä- ja Kaakkois-Aasiassa.

Kotioloissa seitania voidaan valmistaa joko vehnäjauhosta tai vehnägluteenijauhosta. Tavallista vehnäjauhoa käytettäessä seitanin valmistus aloitetaan tekemällä vedestä ja vehnäjauhosta kiinteä taikina, jonka jälkeen taikinaa puristellaan vuoron perään kylmän ja kuuman veden alla, kunnes veteen ei enää liukene valkoista tärkkelystä. Gluteenijauhoja käytettäessä veden alla huuhteleminen ei ole tarpeellista, pelkkä taikinan muodostaminen riittää. Tämän jälkeen seitanmassaa keitetään mausteliemessä, jolloin se turpoaa ja samalla myös sen rakenne kiinteytyy. Keittämisen jälkeen seitan on valmis ruoanlaittoa varten. Seitania voi kypsentää keittämisen lisäksi myös uunissa tai pannulla paistamalla.

Seitania maustetaan ja suolataan usein, koska se sellaisenaan on varsin miedon makuinen. Myös marinointi on hyvin suosittu tapa lisätä seitaniin makua. Puhtaita gluteenijauhoja käytettäessä kannattaa maustaminen tehdä jo taikinan muodostamisen aikana, esimerkiksi lisäämällä jauhoihin runsaasti suolaa ja mausteita ja veteen maustekastikkeita tai lientä.

Gluteenijauhoja on mahdollista ostaa tai tilata ekokaupoista ja muista erikoiselintarvikeliikkeistä sekä leipomoista. Valmista seitania voi ostaa säilykkeenä luontaistuote-, etno- tai ekokaupoista.

Suomessa seitan on vähemmän tunnettu lihankorvike kuin tofu, mutta se muistuttaa itse asiassa paljon enemmän lihaa sitkeän rakenteensa ansiosta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Seitan.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.