Auringonkukansiemen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla kuorittu, oikealla kuorimaton

Auringonkukansiemen on auringonkukan siemen. Yleisesti käytettyjä auringonkukansiemeniä on kolmenlaisia: linoli-, oleiinihappo- ja auringonkukkaöljysiemeniä. Jokaisella lajikkeella on omat ainutlaatuiset kertatyydyttymättömien, tyydyttyneiden ja monityydyttymättömien rasvojen tasot.

Auringonkukansiemenistä valmistetaan auringonkukkaöljyä.

Auringonkukansiemenet ovat proteiinipitoisia, ja niissä on magnesiumia, seleeniä, sinkkiä ja tiamiinia. Ne sisältävät paljon tyydyttymättömiä rasvoja - sadassa grammassa kuorittuja siemeniä on 56 grammaa rasvaa, josta 51,2 g tyydyttymätöntä[1] Ne ovat kuitenkin omegoiden osalta omega-6-painotteisia. Siksi on suositeltavaa syödä auringonkukansiementen ohella myös muitakin siemeniä.[2] Siemeniin voi kuitenkin kertyä paljon raskasmetalleja. siksi siementen kokonaismäärä ravinnossa on syytä pitää kohtuullisena.[3]

Auringonkukat kylvetään esikasvatusta varten huhtikuussa ja suoraan maahan, kun maa on lämmennyt (toukokuussa). Siemenet laitetaan noin 5 cm syvyyteen ja taimivälin tulee olla vähintään 20 cm. Nimensä mukaan auringonkukka viihtyy aurinkoisessa paikassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sunflower seed