Omega-6-rasvahapot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruokien rasvat
Fat structural formulae.svg
Katso myös
Linolihappo on yksi yleisimmistä omega-6-rasvahapoista. Sitä on monissa kasvisöljyissä, kuten maissiöljyssä.

Omega-6-rasvahapot ovat moni­tyydyttymättömiä rasva­happoja, joiden hiiliketjun ensimmäinen kaksoissidos metyyliryhmän päästä laskettuna on kuudennessa hiili-hiili-sidoksessa.

Yleisin omega-6-rasvahappo on linolihappo, joka kuuluu välttämättömiin rasva­happoihin. Myös lihassa ja kananmunassa esiintyvä arakidonihappo on omega-6-rasvahappo.

Omega-6-rasvahapolla on suotuisia vaikutuksia ja se on elimistön välttämätön rasvahappo, mutta länsimainen ruokavalio sisältää usein liiallisen määrän omega-6-rasvahappoa jolloin omega-6-rasvahapon epäsuotuisat vaikutukset saattavat tulla esiin. Omega-3-rasvahapon on arveltu kumoavan omega-6-rasvahapon haitallisia vaikutuksia, joten olisi tärkeää huolehtia oikeasta rasvahappojen suhteesta ravinnossa.

Omega-6-rasvahapot vaikuttavat verenpaineeseen ja erilaisiin immuunireaktioihin. Niiden arvellaan lisäävän joitakin tulehdussairauksia. Tutkimuksessa on havaittu ainakin linolihapon ja arakidonihapon mahdollinen vaikutus tulehduksellisten suolistotautien puhkeamiseen.[1][2]

Liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti voi lisätä kuolleisuutta. British Medical Journalissa vuonna 2013 julkaistun raportin mukaan Sydney Diet Heart Study -seurantatutkimuksen (1966–73) osanottajien kokonaiskuolleisuus, sydän- ja verisuonitautikuolleisuus sekä sepelvaltimotautikuolleisuus lisääntyivät ryhmässä, joka vaihtoi tyydyttynyttä rasvaa sisältävän voin omega-6-rasvahappoja sisältäviin öljyihin ja margariineihin.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lihan ja kasviöljyjen rasvahappo voi altistaa paksusuolitulehdukselle 29.5.2012. YLE. Viitattu 12.2.2013.
  2. Healthy fat link to bowel disease 24.7.2009. BBC News. Viitattu 12.2.2013.
  3. Christopher E Ramsden, Daisy Zamora, Boonseng Leelarthaepin, Sharon F Majchrzak-Hong, Keturah R Faurot,Chirayath M Suchindran, Amit Ringel, John M Davis, Joseph R Hibbeln,: Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis 5.2.2013. British Medical Journal. Viitattu 6.2.2013.
  4. Voin vaihtaminen margariiniin ei välttämättä tee hyvää terveydelle, varoittavat amerikkalaistutkijat. 6.2.2013. MTV3. Viitattu 6.2.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]