Säilöntäaine

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Säilöntäaine on luonnollinen tai synteettinen aine, jota lisätään tuotteisiin, kuten elintarvikkeisiin, lääkeaineisiin, maaleihin ja biologisiin näytteisiin. Sillä pyritään ehkäisemään tuotteen pilaantuminen.

Elintarvikkeiden säilöntäaineita käytetään usein joko pelkästään tai yhdessä muiden elintarvikkeiden säilöntätapojen kanssa. Aineet voidaan jakaa antibakteerisiin, jotka estävät hyönteisten, bakteerien ja sienten kasvun, ja antioksidantteihin, jotka ehkäisevät ruoan ainesosien hapettumista tai muita entsymaatisia muutoksia. Myös elintarvikkeiden happamuudensäätöaineilla voi olla säilöviä ominaisuuksia.

Kemiallinen säilöntä tarkoittaa sitä, että elintarvikkeeseen lisätään jotakin kemiallista ainetta säilyvyyden parantamiseksi. Säilöntäaineet vähentävät mikro-organismien, kuten bakteerien, homeiden ja hiivojen kehitystä ja kasvua. Mikro- organismit aiheuttavat muuten mätänemistä, homeenmuodostusta ja käymistä. Kemiallinen säilöntä vähentää myrkyllisten aineiden syntymisriskiä, joita bakteerit ja homeet voivat muodostaa.

Säilöntäaineiden E-koodeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliherkkyysepäilyjä aiheuttavat aineet on merkitty tähdellä(*).

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malline:Www webpaps webapp evira 2 dataproducts 1303797828482-e-koodisuomi ok 20.4.2011.net.5 pdf.