Soijarouhe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tummaa soijarouhetta

Soijarouhe on teksturoitua kasviproteiinia (TVP = textured vegetable protein). Se on vaaleaa tai tummaa soijasta tehtyä rouhetta, joka syntyy soijaöljyn uuttamisen sivutuotteesta, rasvattomasta soijajauhosta.[1] Sitä käytetään ihmisravintona jauhelihan tapaan. Sitä käytetään myös kotieläinten rehuna tyydyttämään valkuaistarvetta. Soijarouhe valmistetaan soijapavuista kylmäpuristamallalähde? soijaöljy pois ja haihduttamalla vesi. Jäljelle jää erittäin proteiinipitoinen osa, joka säilyy varsin hyvin ja kypsyy. Tavanomaisesti kuivassa soijarouheessa on proteiinia noin 52 prosenttia painosta[2], minkä vuoksi sitä käytetään korvaamaan liha. Lisäksi se sisältää myös runsaasti kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Soijarouhe ei sisällä väri- eikä lisäaineita, mutta sen valmistamiseen käytetään heksaania, joka poistetaan haihduttamalla ja kierrätetään prosessissa uudelleen käytettäväksi.

Mats-Eric Nilssonin kirjan Aitoa ruokaa mukaan soijarouhe valmistetaan näin: Soijapavut muutetaan mekaanisesti hiutaleiksi, joista poistetaan öljy käsittelemällä ne heksaani-nimisellä liuottimella. Kun liuotin on poistettu haihduttamalla, rasvattomista hiutaleista tulee käyttökelpoista soijaproteiinia. Samalla syntyy soijajauhoa, jota esimerkiksi kasvishampurilaisissa kutsutaan teksturoiduksi kasviproteiiniksi.

Kasviproteiinia valmistetaan myös muun muassa vehnästä, herneestä ja härkäpavusta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soijarouheesta valmistettu pihvi, jonka punertava väri on peräisin punajuuresta.

Soijarouhetta käytetään jauhelihan tavoin muun muassa murekkeisiin, pihveihin, peruna- ja makaronilaatikoihin, lasagneen, pizzoihin ja pataruokiin. Sillä joko korvataan koko liha tai käytetään sen lisänä. Tyypillinen valmistustapa on liottaa soijarouhe mausteliemessä ennen paistamista. Soijarouheen voi kuitenkin valmistaa myös lisäämällä se kuivana pannulle ja paistamalla öljyssä sekä mausteissa ja lisäämällä vettä pannulle sitä mukaa, kun rouhe imee nestettä. Soijarouhetta voi myös keittää, esimerkiksi lisäämällä sellaisenaan keittoihin.

Soijarouhe ei itsessään maistu juuri miltään, joten mausteita lisätään usein halutun lopputuloksen varmistamiseksi. Soijarouhe imee itseensä helposti aromeja ja makuja ruoanlaittoprosessin aikana. Jotta soijarouhe maistuisi lihan kaltaiselta, siihen voi lisätä glutamaattia esimerkiksi soijakastikkeen muodossa.

Soijarouhetta voi käyttää myös leivonnaisiin, esimerkiksi korvaamalla neljännes vehnäjauhoista soijarouheella. Sitä voi lisätä sellaisenaan myös jugurtteihin ja mysleihin.

Keveytensä ja korkeiden ravintopitoisuuksien vuoksi soijarouhe sopii retkimuonan raaka-aineeksi, sillä repussa on kevyintä kantaa kuivattuja elintarvikkeita, joihin lisätään vesi ennen valmistusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Soy applications in Food
  2. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Soijarouhe, vaalea tai tumma fineli.fi. Viitattu 26.7.2016.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.