Soijarouhe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tummaa soijarouhetta

Soijarouhe on teksturoitua soijapavuista valmistettua kasviproteiinia (TVP = textured vegetable protein) jota käytetään ihmisravintona lihankorvikkeena jauhelihan tapaan.

Sitä käytetään myös kotieläinten rehuna tyydyttämään valkuaistarvetta. Soijarouhe säilyy hyvin ja siinä on proteiinia noin 52 prosenttia painosta, minkä vuoksi sitä käytetään korvaamaan lihaa. Lisäksi se sisältää runsaasti kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. [1].

Soijarouhe valmistetaan leikkaamalla soijapavut hiutaleiksi, joista poistetaan öljy uuttamalla maaöljystä valmistettavan heksaaniliuottimen avulla. Kun liuotin on poistettu haihduttamalla, rasvattomista hiutaleista saadaan käyttökelpoista soijaproteiinia. Hiutaleet voidaan myös jauhaa soijajauhoksi jossa myös on runsaasti proteiinia.[2][3]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soijarouheesta valmistettu pihvi, jonka punertava väri on peräisin punajuuresta.

Soijarouhetta käytetään jauhelihan tavoin muun muassa murekkeisiin, pihveihin, peruna- ja makaronilaatikoihin, lasagneen, pizzoihin ja pataruokiin. Sillä joko korvataan koko liha tai käytetään sen lisänä. Tyypillinen valmistustapa on liottaa soijarouhe mausteliemessä ennen paistamista. Soijarouheen voi kuitenkin valmistaa myös lisäämällä se kuivana pannulle ja paistamalla öljyssä sekä mausteissa ja lisäämällä vettä pannulle sitä mukaa, kun rouhe imee nestettä. Soijarouhetta voi myös keittää, esimerkiksi lisäämällä sellaisenaan keittoihin.

Soijarouhe ei itsessään maistu juuri miltään, joten mausteita lisätään usein halutun lopputuloksen varmistamiseksi. Soijarouhe imee itseensä helposti aromeja ja makuja ruoanlaittoprosessin aikana. Jotta soijarouhe maistuisi lihan kaltaiselta, siihen voi lisätä glutamaattia esimerkiksi soijakastikkeen muodossa.

Soijarouhetta voi käyttää myös leivonnaisiin, esimerkiksi korvaamalla neljännes vehnäjauhoista soijarouheella. Sitä voi lisätä sellaisenaan myös jugurtteihin ja mysleihin.

Keveytensä ja korkeiden ravintopitoisuuksien vuoksi soijarouhe sopii retkimuonan raaka-aineeksi, sillä repussa on kevyintä kantaa kuivattuja elintarvikkeita, joihin lisätään vesi ennen valmistusta.

Soijarouheesta on valmistettu myäs tonnikalaa jäljittelevä valmiste.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Soijarouhe, vaalea tai tumma fineli.fi. Viitattu 26.7.2016.
  2. Mats-Eric Nilsson: Aitoa ruokaa. Kirja.
  3. https://bakerpedia.com/ingredients/soya-flour/
  4. https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/c5722897-c648-443c-b098-63707f7d39ce