Reppu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Selkäreppu
Sveitsin armeijan reppu

Reppu tai pidemmittäin selkäreppu on selässä kannettava kuljetusväline. Reppu on suunniteltu helpottamaan tavaroiden kantamista pitkillä matkoilla. Se myös mahdollistaa suurempien painojen kuljettamisen kuin mitä on käsin kannettavissa. Tämä johtuu repun painopisteen edullisesta sijainnista ruumiin osien suhteen. Repun painopiste on lähellä raskaita ruumiinosia ja repun massakeskipisteen liike ruumiin massakeskipisteen suhteen on vähäistä. Reppu on hyvin yleinen etenkin retkeilijöiden ja koululaisten keskuudessa.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reppu on pussimainen. Pussin suuaukon ympärillä on kiristysnaru tai vetoketju, jolla repun voi sulkea tiiviisti siten, että sisältö ei putoa repusta. Suuaukon päällä voi olla kansiläppä, joka kiinnitetään hihnalla repun etupuolella olevaan solkeen. Repussa voi olla myös sivutaskuja pieniä ja usein tarvittavia tavaroita varten. Reppukangas on paksua, vahvaa ja kulutusta kestävää. Repun kangas voi olla vedenpitävä. Silloin repun sisällä olevia tavaroita ei tarvitse pakata vedenpitävästi erikseen.

Repussa on kantohihnat, jotka asetetaan henkilön olkapäille. Hihnan lenkki kiertää olkapäitten ympäri ja tulee takaisin kainaloiden alta kylkien kohdalla. Suurissa repuissa voi olla lannevyö. Osa repun painosta jakautuu sen kautta lanteille. Lanteet kantavat painoa hartioita paremmin. Repun painopiste siirtyy entistä lähemmäs ruumiin painopistettä. Reppu on silloin tukevammin selässä ja vääntöä tulee vähemmän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Nahkapussista rinkkaan (kirj. Teppo Korhonen)”, Tekniikkaa, taidetta ja taikauskoa : kirjoituksia aineellisesta kansankulttuurista, s. 210-239. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1999. ISBN 951-746-009-0.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aulio, Olli: Suuri retkeilykirja. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 1990. ISBN 951-20-5862-6.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]