Kangas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tekstiilimateriaalista. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Kangas on tekstiilitasorakenne, joka on valmistettu joko langoista tai kuiduista. Langoista valmistettuja kankaita ovat kudokset, neulokset, punokset, tyllit, pitsit ja verkkorakenteet eli havakset. Kuiduista valmistettuja kankaita ovat kuitukankaat, vanut ja huovat.[1]

Kankaiden valmistusmateriaaleja ovat kasvi- ja eläinperäiset luonnonkuidut kuten puuvilla, pellava, hamppu, villa ja silkki, tekokuidut kuten akryyli, polyesteri ja polyamidi, luonnokuitujen ja tekokuitujen sekoitteet (sekoite- tai yhdistekankaat). Kankaita voidaan värjätä luonnonväreillä tai synteettisillä väriaineilla sekä pinnoittaa tai käsitellä käyttötarkoituksen mukaan esimerkiksi kestävyyden, likaa hylkivyyden, paloturvallisuuden tai kosteussuojauksen takia (esim. enstex-kangas).[1]

Kankaista valmistetaan vaatteita ja asusteita, sisustus- ja käyttötekstiilejä, sairaalatekstiilejä ja hygieniatuotteita sekä teknisiä tekstiilejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Marianne Hornberger, Roland Kilgus, Dieter Menzer ja Werner Ring, suom. Pirjo Luoto ja Irma Boncamper: Ammattina vaate, s. 68. Alkuteos Fachwissen Bekleidung. WSOY, 2002. ISBN 951-0-26522-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Markula-Teivaanmäki, Raija: Tekstiilitieto. Helsinki: WSOY, 1999.
  • Boncamper, Irma: Tekstiilioppi: kuituraaka-aineet. Hämeenlinna: Hämeen ammattikorkeakoulu, 2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.