Luonnonkuidut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luonnonkuitu on kuitu, jota ei ole luotu kemiallisesti. Luonnonkuitujen alkuperä on kasvi- tai eläintuote. Eläinkuidut valmistetaan yleensä erilaisten eläinten karvasta, mistä poikkeuksena on lähinnä silkkiperhosten toukkakoteloista kehrättävä silkki. Kasvikuituja valmistetaan erilaisista kasvinosista kuten varresta ja lehdistä. Myös muuntokuidut valmistetaan luontoperäisistä aineista kuten puusellusta, mutta teollisen kemiallisen prosessin vuoksi ne lasketaan tekokuituihin.

Kasvikuidut jakautuvat esimerkiksi runkokuituihin (pellava, hamppu, rami ja nokkonen), siemenkuituihin (puuvilla), lehtikuituihin (sisali ja manilla) sekä hedelmäkuituihin (kookos). Muita kasvikuituja ovat esimerkiksi juutti ja tupasvilla.

Eläinkuituja ovat muun muassa villa, alpakka, angora, mohair, pashmina, kamelinkarva sekä silkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.poistotekstiilit.fi/DowebEasyCMS/Sivusto/Dokumentit/TTY%20tekstiilikierr%C3%A4tysesitys%2022112011.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. http://theseus17-kk.lib.helsinki.fi/bitstream/handle/10024/55608/Javaja_Miia.pdf?sequence=1 (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.