Villa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee materiaalia. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Pitkä- ja lyhytkuituista villaa.

Villa (lyhenne WO[1], engl. wool) on lampaasta saatavaa tekstiilikuitua. Villaksi saatetaan nimittää myös alpakasta, vikunjasta, laamasta, kamelista, kashmirvuohesta, angoravuohesta tai angorakanista saatavia kuituja. Karvoiksi nimitetään puolestaan muista eläimistä saatavia kuituja.[2]

Villa on hyvä lämmöneriste, joten villaa käytetään erityisesti neuleisiin ja talvivaatteisiin. Siitä voidaan myös huovuttaa lämpimiä vaatteita.

Villakankaasta tehdään myös pukuja.

Villa-nimitystä käytetään myös, kun aine muistuttaa rakenteeltaan villaa: esimerkiksi lasivilla, teräsvilla.

Villa materiaalina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villa on eläinkuitu. Villakuidut ovat keratiinia, noin sadasta molekyylirakenteeltaan erilaisesta valkuaisaineesta syntyneitä molekyyliketjuja. Villa on valkuaisainetta, proteiinia eli samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset. Neulelankoja valmistetaan muun muassa villasta, puuvillasta ja tekokuiduista. Sekoitelangoissa yhdistetään yhtä tai useampaa luonnonkuitua tekokuituihin. Villasekoitelanka on kestävämpää kuin 100 % villalanka.

Villalangan parhaita ominaisuuksia ovat lämpimyys ja kosteudenimemiskyky. Villasukka pitää jalan lämpimänä ulkoillessa - luistimissa, hiihtomonoissa, saappaissa, jne. Villakuidun kiharuus ja sen sitoma ilmakerros aiheuttavat sen, että villa on hyvä lämmöneristin. Villa lämmittää erityisesti mentäessä sisältä lämpimästä ulos kosteaan ilmaan.

Villavaatteen hoito-ohje[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villaa voi venyttää jopa 70 % pituudestaan ja se palautuu entiseen mittaansa. Villakuitu on suomuinen, jonka takia villavaate vanuu helposti. Kun villa kastuu, suomut aukenevat. Jos kosteaa villaa hangataan, kuitusuomut takertuvat toisiinsa, jolloin tapahtuu vanuminen. Vanumista tapahtuu etenkin silloin, jos villavaatteen pesee liian kuumassa vedessä tai jos tekee lumipalloja ja lumiukkoja villakäsineillä.

Käyttövaatteiden materiaalina villa on suosittu, sillä vaatteena villa on lämmin, joustava, pehmeä, se ei ole sähköinen, lika irtoaa siitä helposti, se ei syty helposti ja sammuu itsestään eikä se rypisty helposti. Jos näin kuitenkin käy, villa oikenee helposti tuuletettaessa ulkona ja kosteassa ilmassa. Villavaatteita kannattaa säilyttää väljästi laskostettuna ja tuulettaa usein – raitis ilma ja aurinko ovat koin vihollisia.

Pesun jälkeen villatuote on usein ryppyinen, ja se siliää kuivuttuaan huonosti. Villa kellastuu helposti auringossa ja etenkin likaisena se on koin herkkua. Villa vioittuu helposti kemikaaleista, eikä se siedä klooripitoisia pesu- ja valkaisuaineita.

Villatuotteiden peseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villatuotteet tulee pestä varoen korkeintaan 40 °C:ssa vedessä. Pesuaineen tulee olla neutraalia tai erityistä villan pesuainetta.[3] Villavaatetta ei saa koskaan kuivata rumpukuivaimessa, koska kuuma ilma kutistaa villan. Mikäli konepesumerkkiä ei vyötteestä löydy tai olet pesun suhteen epävarma, tee näin:

  • 1. Lisää (hieno)pesuaine haaleaan (30–40 °C) veteen, ja anna sen liueta.
  • 2. Upota villavaate pesuveteen ja anna sen imeä itseensä tarpeeksi vettä. Pese vaatetta varovasti puserrellen, älä väännä äläkä nostele vaatetta, sillä se on painava.
  • 3. Huuhtele vaate haaleissa, tasalämpöisissä vesissä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta – muista varovainen käsittely!
  • 4. Lisää viimeiseen huuhteluveteen huuhteluainetta, ja anna vaatteen olla siinä hetken. Puristele vesi vaatteesta pois, älä väännä vaatetta.
  • 5. Nosta vaate paksun froteepyyhkeen päälle, suorista alkuperäiseen muotoonsa ja kokoonsa. Kierrä pyyhe vaatteineen rullalle – painele varovasti. Näin liika vesi imeytyy pyyhkeeseen. Aseta vaate uudestaan kuivalle pyyhkeelle, anna kuivua huoneenlämmössä – käännä vaatetta, jolloin kuivuminen nopeutuu.

Villaneule latistuu silitettäessä, joten neule kannattaa mieluummin pingottaa vaakasuoralle alustalle ja levittää sen päälle kostea liina. Villakangasvaatteen voi silittää, mutta silitysraudan lämpö voi olla 110 °C. Silitettäessä kannattaa käyttää kosteaa liinaa, jonka läpi silitetään.

Useimmiten villasukat neulotaan villasekoitelangasta, joka on konepestävää (maskintvättbar/machine washable/masinpesukindel). Ellei tiedossasi ole, millaista lankaa olet sukkiisi käyttänyt, on parempi pestä sukat käsin edellä olevan ohjeen mukaisesti. Huolehdi siitä, että käsittelet villasukkiasi koko ajan saman lämpöisessä vedessä, sillä veden lämpötilan vaihtelu aiheuttaa villan huopumisen (tätä menetelmää käytetäänkin huovuttamisessa).

Merinovilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merinovilla keritään merinolampaista. Kaikki villat, joiden hienous on alle 23 mikronia luokitellaan merinovillaksii. Maailmalla tuotetusta villasta vain 15 % lukeutuu superhienoksi. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ginetex inspecta.com.
  2. Markula, R.: Tekstiilitieto, s. 75-76. Porvoo: WSOY, 2003. ISBN 951-0-23028-6.
  3. Kuituopas Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry Finatex. Arkistoitu 8.2.2011. Viitattu 27.2.2011.
  4. Miksi merinovilla on erinomainen vaatteiden materiaalina Tam-Silk. Viitattu 7.2.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Villa.