Laama

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laama
Lama2.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Kamelit Camelidae
Suku: Laamat Lama
Laji: glama
Kaksiosainen nimi
Lama glama
(Linnaeus, 1758)[1]
Levinneisyyskartta
Laaman levinneisyys
Laaman levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Laama Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Laama Commonsissa

Laama (Lama glama) on Etelä-Amerikassa kuljetusjuhdaksi jalostettu sorkkaeläin. Laama kuuluu laamaeläinten sukuun. Siihen kuuluvat laaman lisäksi alpakka, guanako ja vikunja. Laamaeläimet ovat kamelieläinsuku, jonka eri lajit elävät Etelä-Amerikassa, lähinnä Andien ylängöillä. Ne ovat sukua yksikyttyräiselle kamelille eli dromedaarille ja kaksikyttyräiselle kamelille. Etelä-Amerikan kulttuurikansat käyttivät laamoja kantojuhtina jo 5 000 vuotta sitten. Laaman luonnonvarainen kantamuoto on guanako.

Ulkonäkö ja tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laamoja on kahta eri tyyppiä: wooly-laama ja klassinen laama. Wooly-laamalla karva on pitempää kuin klassisella laamalla. Ensin mainittu on myös kooltaan pienempi ja lähinnä villantuottajana käytetty. Wooly-laamaa voidaan käyttää myös kantoeläimenä. Woolyista on olemassa myös silky- ja suri-nimiset muunnokset. Silkyn karva on erittäin hienoa, surin taas nyörimäistä.

Klassinen laama on kuormajuhdan perikuva: isokokoinen ja pitkäjalkainen. Klassisen laaman turkki on kaksinkertainen: sillä on päällysvilla ja pohjavilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Lama glama Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 18.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.