Lumipallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo lumesta muodostetusta pallosta. Muista sanan merkityksistä katso lumipallo (täsmennyssivu).
Lumilyhtyjä.

Lumipallo on nimensä mukaisesti lumesta muodostettu pallo. Se tehdään yleensä kauhomalla suojalunta kinoksesta tai hangesta ja muokkaamalla se nyrkinkokoiseksi palloksi. Lumipallosää on ihanteellinen, kun lunta sataa hienokseltaan ja lämpötila on asettunut muutaman celsiusasteen tasolle.

Lumipallon voi jäädyttää, kastella tai sen sisään voi lisätä kiviä, jolloin se näyttää vaarattomalta. Tällaiset lumipallot ovat heitettäessä vaarallisia. Lumipalloja voi käyttää myös lumilyhtyjen rakennusmateriaalina.

Lumipalloa lumessa pyörittämällä saa sopivalla säällä (noin +/-5 astetta celsiusta) tehtyä isomman lumipallon, josta voi tehdä isompia rakennelmia. Yleensä näitä rakennelmia varten tarvitaan monta isoa lumipalloa. Näitä rakennelmia kutsutaan lumilinnoiksi. Lumilinnoja voi kuitenkin tehdä myös kerääntyneeseen lumikasaan kaivamalla esimerkiksi lapiolla.

Lumiukon teko onnistuu tekemällä kolme isoa lumipalloa, joista yleensä alin olisi hyvä olla isoin ja keskimmäisen pienempi ja ylimmän pienin läpimitaltaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.