Lumipallo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo lumesta muodostetusta pallosta. Muista sanan merkityksistä katso lumipallo (täsmennyssivu).
Palloilla sotimisen vastapainoksi niistä voi rakentaa vaikka lumilyhdyn.

Lumipallo on nimensä mukaisesti lumesta muodostettu pallo. Se tehdään yleensä kauhomalla suojalunta kinoksesta tai hangesta ja muokkaamalla se nyrkinkokoiseksi palloksi. Lumipalloja voi heitellä yksinäänkin, mutta vasta lumisodassa ne pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Lumipallokeli on ihanteellinen kun lunta sataa hienokseltaan ja lämpötila on asettunut muutaman celsiusasteen tasolle.

Lumipallon voi jäädyttää, kastella tai sisään voi lisätä kiviä, jolloin se näyttää vaarattomalta vaikkei olisikaan. Tällaiset lumipallot ovat heitettäessä vaarallisia. Lumipalloja voi käyttää myös lumilyhtyjen rakennusmateriaalina.

Lumipalloa lumessa pyörittämällä saa sopivalla kelillä (noin +/-5 astetta celsiusta) tehtyä isomman lumipallon, josta voi tehdä isompia rakennelmia. Yleensä näitä rakennelmia varten tarvitaan monta isoa lumipalloa. Näitä rakennelmia kutsutaan lumilinnoiksi. Lumilinnoja voi kuitenkin tehdä myös kerääntyneeseen lumikasaan kaivamalla esimerkiksi lapiolla.

Lumiukon teko onnistuu tekemällä kolme isoa lumipalloa, joista yleensä alin olisi hyvä olla isoin ja keskimmäisen pienempi ja ylimmän pienin läpimitaltaan.

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.