Teräsvilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teräsvillaa

Teräsvilla on ohuista teräslangoista tehtyä mattoa, jota käytetään pintojen hiomiseen ja puhdistukseen.

Langat valmistetaan höyläämällä pyöreä teräslanka poikkileikkaukseltaan monikulmion muotoiseksi. Leikkuutavasta riippuen saadaan monenlaisia lankoja, joissa koko langan pituudelta voi olla esimerkiksi kolme tai neljä särmää; yhtä hyvin poikkileikkaus voi olla vaikkapa sirpin muotoinen. Särmien kulma eli terävyys, kuten myös käytetyn teräksen kovuus vaikuttaa teräsvillan karkeuteen. Karkeampi teräsvilla on myös tehty paksummista langoista kuin hienompi.

Leikkaamisessa ei ole pakko käyttää öljyä, jolloin saadaan täysin puhdasta teräsvillaa. Vastaavaa villaa myös valmistetaan pehmeämmistä metalleista, kuten pronssista tai alumiinista[1][2]

Teräsvillan etu verrattuna hiekkapaperiin on se, että langanmyötäiset kaapivat särmät eivät aiheuta pintaan naarmuja yhtä helposti, kuin hiekanjyvästen pistemäiset kärjet.

Teräsvillalaadut karkeimmasta hienoimpaan ovat: 4 - 3 - 2 - 1 - 0 - 00 - 000 - 0000. Teräsvillaa käytetään yleensä maalin hiomiseen. Sitä voidaan käyttää myös puhdistukseen, jolloin siihen voi olla sekoitettuna myös saippuaa. Joskus yhdistelmää kutsutaan saippuavillaksi.

Hieno teräsvilla on helposti syttyvää ja märkänäkin palavaa. Se tulee suojata kipinöiltä ja pitää erossa virtalähteistä, sillä jo 9 voltin pariston riittää kuumentamaan hienon villan syttymispisteeseen. Ominaisuutta voi myös hätätapauksessa hyödyntää käyttämällä teräsvillaa taulana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charasteristics & material Nippon Steel Wool. Viitattu 15.3.2018.
  2. How Steel wool is made Madehow.com. Viitattu 15.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]