Pitsi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Reticella-pitsiä

Pitsi on langasta tehtyä verkkomaista koristetta, jossa erikokoiset silmukat tai pistot muodostavat kuvioita.[1] Se on usein nauhamaista ja kiinnitetään liinavaatteen tai vaatekappaleen reunaan, mutta voi olla myös itsenäinen esine (pitsiliina) tai kaksiulotteisesti kangasmainen(esimerkiksi morsiushuntuna).

Pitsiä tehdään käsin muun muassa ommellen eli neulalla kirjontaa muistuttavalla tekniikalla, mutta myös irrallisena ilman pohjakangasta, virkkaamalla, nypläämällä, tai neulomalla. Aluksi pitsiä tehtiin ommellen Italiassa, Ranskassa ja Flanderissa. Flanderissa kehittyi myös nypläys, jossa puisiin nypylöihin kiinnitettyjä lankoja solmitaan ja palmikoidaan yhteen.[2] Nyplätty ja ommeltu pitsi luetaan nk. aitopitseihin, joita pidetään pitseistä arvokkaimpina. Muita tekniikoita ovat muun muassa käpypitsi l. frivolitee-pitsi ja Batternbergin l. renessassipitsin nimellä tunnettu nauhapitsi, jossa kapeaa nauhaa ommellaan koristeellisiin muotoihin. Myös kangaspuilla voi tehdä pitsipoimintaa. Kutoessa loimilankoja kierretään yhteen, jolloin kankaaseen muodostuu reikiä. Solmeilulla, kuten fransuilla ja makramee-tekniikalla, saa aikaan myös pitsimäisiä koristuksia.[3]

Nykyään pitsiä valmistetaan pääasiassa koneellisesti. Suomen ensimmäisen koneellisen pitsin ja nauhojen kudontatehtaan perusti Pietarsaareen vuonna 1911 Anders Lassfolk.

Erityisen tunnettuja pitsejä ovat Suomessa Rauman nyplätyt pitsit.[4] Kansainvälisesti tunnettuja ovat Venetsian, Brysselin ja Ranskan pitsilaadut.[5]

Käpypitsi l. frivolitee-pitsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käpypitsin työvälineenä on yleensä käpy tai sukkula. Tekniikka perustuu kaksoissolmuihin, joita tehdään langan ympärille sukkulaa apuna käyttäen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pitsisivusto Savonlinnan OKL:n opiskelijoiden sivut
  2. Pitsit Pieni tietosanakirja
  3. Saramäki, Rinna; Honkimäki Riina & Jormalainen Emmi: Pitsikirja, WSOY, 2010, s. 42.
  4. Pitsit Rauman museo. Viitattu 2.6.2012.
  5. Lace Origins Seabastian Hubpages

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pitsi.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koskennurmi-Sivonen, Ritva. (toim.) Lankatekniikoiden käsikirja. Helsinki: Tammi, 2013.(Käpypitsi s.186–193).
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.