Pitsi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitsinnypläystä rullatoimisella nypläystyynyllä.

Pitsi on langasta tehty verkkomainen kangas, jossa erikokoiset silmukat tai pistot muodostavat kuvioita.[1] Asusteena käytettäessä se usein on nauhamaista ja kiinnitetään liinavaatteen tai vaatekappaleen reunaan, mutta voi olla myös itsenäinen esine (pitsiliina), vapaamuotoinen koriste esimerkiksi upotuksena, tai kangasmainen (esimerkiksi morsiushuntuna).

Pitsiä tehdään käsin muun muassa ommellen eli neulalla kirjontaa muistuttavalla tekniikalla, mutta myös irrallisena ilman pohjakangasta, virkkaamalla, nypläämällä, tai neulomalla. Aluksi pitsiä tehtiin ommellen Italiassa, Ranskassa ja Flanderissa. Flanderissa kehittyi myös nypläys, jossa puisiin nypylöihin kiinnitettyjä lankoja solmitaan ja palmikoidaan yhteen.[2] Nyplätty ja ommeltu pitsi luetaan niin kutsuttuihin aitopitseihin, joita pidetään pitseistä arvokkaimpina. Muita tekniikoita ovat muun muassa käpypitsi eli frivolitee-pitsi ja batternbergin- eli. renessassipitsin nimellä tunnettu nauhapitsi, jossa kapeaa nauhaa ommellaan koristeellisiin muotoihin. Myös kangaspuilla voi tehdä pitsipoimintaa. Kutoessa loimilankoja kierretään yhteen, jolloin kankaaseen muodostuu reikiä. Solmeilulla, kuten fransuilla ja makramee-tekniikalla, saa aikaan myös pitsimäisiä koristuksia.[3]

Nykyään pitsiä valmistetaan pääasiassa koneellisesti. Suomen ensimmäisen koneellisen pitsin ja nauhojen kudontatehtaan perusti Pietarsaareen vuonna 1911 Anders Lassfolk.

Battenberginpitsiä, jossa lehden muotoon sommiteltu kapea nauha on ompelemalla kiinnitetty muotoonsa ja osittain täydennetty tylliä jäljittelevin ompelein.
Yksityiskohta aitoon tylliin virkkaamalla kirjaillusta kuviosta.

Suomessa erityisen tunnettuja pitsejä ovat Rauman nyplätyt pitsit.[4] Kansainvälisesti tunnettuja ovat Venetsian, Brysselin ja Ranskan pitsilaadut.[5]

 • käpypitsi eli frivoliteepitsi: solmuilla päällystetyistä lankalenkeistä muodostuva pitsi. Kävyllä eli pienellä sukkulalla solmimisen lisäksi frivoliteepitsiä voidaan valmistaa neulalla tai virkkuukoukulla.
 • nyplätty pitsi: lukuiset langat solmitaan ja punotaan yhteen nuppineulojen avulla monimutkaisiin muotoihin.
 • irlanninpitsi: irtonaiset virkatut pitsiaiheet kuten kukkaset ja lehdet sommitellaan kuvioiksi ja yhdistetään virkkaamalla niiden välille verkkoa.
 • tyllipitsi: tyllipohjalle ommellaan tai virkataan kuvioita.
 • nauhapitsi: kapeaa ohutta nauhaa sommitellaan ommellen lenkeiksi ja kiemuroiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pitsisivusto. Savonlinnan OKL:n opiskelijoiden sivut.
 2. Pitsit Pieni tietosanakirja
 3. Saramäki, Rinna; Honkimäki Riina & Jormalainen Emmi: Pitsikirja, WSOY, 2010, s. 42.
 4. Pitsit Rauman museo. Viitattu 2.6.2012.
 5. Lace Origins Seabastian Hubpages

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Koskennurmi-Sivonen, Ritva. (toim.) Lankatekniikoiden käsikirja. Helsinki: Tammi, 2013. (Käpypitsi s.186–193).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pitsi.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.