Falafel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Falafel-pyöryköitä

Falafel (arabiaksi: فلافل, falāfil; hepreaksi: פלאפל, falafel) on Lähi-idästä kotoisin oleva härkäpavuista tai kikherneistä valmistettu friteerattu pyörykkä.[1] Ruokalaji on lähtöisin Egyptistä mutta suosittu myös monissa muissa Lähi-idän maissa, kuten Israelissa, Libanonissa ja Palestiinassa, missä se on likimain kansallisruokaa, sekä näiden lisäksi se on virallisesti Syyrian kansallisruoka. Falafel on pikaruokana merkittävä kasvisruoka, myös Suomessa.

Falafelin valmistuksessa käytetään tyypillisesti papujen ja kikherneiden lisäksi sipulia, persiljaa, mausteita ja suolaa. Joskus pyöryköiden pinnalle lisätään seesaminsiemeniä. Variaatioita on runsaasti. Ainekset jauhetaan hienoksi tahnaksi ja tahnasta tehdään pyöryköitä, jotka uppopaistetaan rasvassa.

Falafel tarjotaan tyypillisesti pitaleipään käärittynä ja erilaisten lisukkeiden, kuten salaatin, tahini-kastikkeen ja tulisen kastikkeen, kera.[2] Falafel-pyöryköitä voidaan tarjota myös riisin tai ranskalaisten perunoiden kera.[3]

Suomessa falafel kuuluu usein kebab-ravintolan valikoimaan ja on erityisesti kasvissyöjien suosiossa. Se maistuu voimakkaasti roomankuminalta ja korianterilta mutta ei ole niin tulinen kuin monet muut kebab-ravintoloiden ruokalajit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Falafel Encyclopedia Britannica. Viitattu 7.3.2015.
  2. Falafelit ja lisukkeet Ruokala. Viitattu 7.3.2015.
  3. Esim. Onur (Arkistoitu – Internet Archive) menu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.