Chiasalvia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chiasalvia[1]
Salvia hispanica kz2.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit Lamiaceae
Suku: Salviat Salvia
Laji: hispanica
Kaksiosainen nimi

Salvia hispanica
L.[2]

Chiasalvia eli chia [tʃiːɑ][3] (Salvia hispanica) on salvioiden sukuun kuuluva siemenkasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois- ja Keski-Amerikassa.

Chia oli asteekkien kolmanneksi tärkein ravintokasvi maissin ja papujen jälkeen.[4]

Paljon kuituja, antioksidantteja, proteiinia ja mineraaleja sisältäviä chiansiemeniä markkinoidaan terveysruokana[5]. Ne sisältävät kuitenkin suhteellisen paljon siittiöille, sikiöille ja keskushermostolle haitallista alumiinia[6][7], minkä vuoksi niitä ei suositella nautittavan yli 15 grammaa päivässä[8]. Chiansiemenet sisältävät myös nikkeliä, jota kolmannes työikäisistä suomalaisista saa yli EFSA:n määrittämän siedettävän päiväsaannin enimmäisarvon[9].

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiasalvia kasvaa noin metrin korkuiseksi. Sen kukinnot ovat sinisiä, pystyasentoisia, tähkämäisiä.[10]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiasalvia on kotoisin Meksikosta ja Keski-Amerikasta. Sitä viljellään nykyisin myyntiin näiden alueiden lisäksi myös Australiassa.[11] Aloittaakseen kukinnan alkuperäinen kasvi tarvitsee lyhyen päivän, mutta siementen kehittyminen vaatii pitkän kasvukauden. Chiasalviasta on jalostettu lajikkeita, jotka tuottavat siemeniä myös Yhdysvaltojen eteläosissa.[12]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiahyytelöjälkiruoka.

Chiansiemenet valmistetaan tyypillisesti liottamalla erilaisissa nesteissä, jolloin siementä ympäröivä kalvo turpoaa ja muodostaa pehmeän limakerroksen. Näin saatava hyytelö edistää ruoansulatuksen toimintaa. Saman mekanismin vuoksi siementen syöminen kuiviltaan voi johtaa suolistotukoksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomen Lajitietokeskus: Chiasalvia – Salvia hispanica Viitattu 7.1.2021.
 2. ITIS
 3. Kielitoimiston sanakirja
 4. Chia USDA. Viitattu 5.5.2016.
 5. Currier, Jessica: The Real Scoop on Chia Seeds nutrition. 2012. American Society for Nutrition. Viitattu 5.5.2016.
 6. Usein kysyttyä öljykasvien siemenistä. https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/valvonta/tutkimukset-ja-projektit/vierasaineisiin-liittyvia-hankkeita/oljysiementen-kartoitus--ja-valvontahanke/usein-kysyttya-oljykasvien-siemenista/
 7. EFSA Advises on the Safety of Aluminium in Food European Food Safety Authority. 15.7.2008. Viitattu 20.3.2020. (englanniksi)
 8. ELINTARVIKKEIDEN TURVALLISEEN KÄYTTÖÖN LIITTYVIÄ YLEISIÄ OHJEITA Ruokavirasto. Päivitetty tammikuussa 2019. Sivu 10. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/turvallisen-kayton-ohjeet/ruokavirasto_turvallisenkaytonohjeet.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
 9. Riskinarviointi suomalaisten aikuisten altistumisesta elintarvikkeiden ja talousveden raskasmetalleille sekä alumiinille. Ruokaviraston tutkimuksia 2020. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/julkaisut/julkaisusarjat/tutkimukset/riskiraportit/ruokaviraston_tutkimuksia_1_2020_finaali.pdf
 10. How to Plant Salvia Hispanica SF Gate. Viitattu 5.5.2016.
 11. What is Chia? About Food. Viitattu 5.5.2016.
 12. Cheryl Kaiser & Matt Ernst: Chia Univeristy of Kentucky. Arkistoitu 15.1.2017. Viitattu 5.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]