Tähkä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vehnäntähkiä

Tähkä on kasvin kukinnon muoto ja se koostuu useista tähkylöistä. Tähkämäisiä kukintoja muodostavat etenkin osa heinäkasvien (Poaceae) sekä sarakasvien (Cyperaceae) heimojen lajeista. Heinien ja sarojen tähkien tähkylät ovat kuitenkin rakenteeltaan hieman erilaiset.

Sarakasvien heimoon kuuluvilla saroilla (Carex) kukinto on usein usean tähkän muodostama tähkistö. Tähkistön kaikki tähkät voivat ovat keskenään samannäköisiä, jolloin sara on yhtäläistähkäinen, tai erinäköisiä, jolloin sara on erilaistähkäinen. Yhtäläistähkäisillä saroilla yhdessä tähkässä on sekä hede- että emikukkia, kun taas erilaistähkäisillä saroilla hede- ja emikukat ovat omissa, erillisissä tähkissään, Erilaistähkäisten sarojen hede- ja emitähkät ovat ulkonäöltään yleensä selvästi erinäköiset; hedetähkät ovat usein ohuempia ja sijaitsevat varressa korkeammalla kuin emitähkät. Joillakin saroilla voi olla myös tähkiä, joissa hede- ja emikukat ovat jakautuneet tähkän eri päihin, minkä myötä tähkän alapää ja yläpää voivat olla hyvinkin erinäköiset. Suomessa tavattavista saralajeista yhtäläistähkäisiä ovat esimerkiksi jänönsara ja harmaasara ja erilaistähkäisiä esimerkiksi vesisara ja pullosara.

Tähkämäisen kukinnon muodostavilla heinäkasveilla kukinto koostuu usein yhdestä tähkästä, kuten esimerkiksi vehnällä, timoteilla ja nurmipuntarpäällä. Kuitenkin joillakin lajeilla kukinto voi koostua myös useammasta tähkästä, jolloin kukintoa kutsutaan kerrannaistähkäksi. Kerrannaistähkän muodostavia lajeja on esimerkiksi maissi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P. 1993: Biologian sanakirja. Otava. Keuruu. ISBN 951-1-11390-9
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.