Emi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Luotti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvianatomiaa. Katso täsmennyssivu emin muista merkityksistä.
Emi
Kiertotattaren emi hedelmöityksen aikana. Emin pääosat ovat sikiäin fw, vartalo g ja luotti n. Muut osat ovat fs emin varren kaltainen kanta, fu funiculus on siemenaiheen sikiäimeen kiinnittävä rakenne, fw sikiäin on laajentunut osa, josta kehittyy hedelmä, cha kalatsa kiinnittää siemenaiheen istukkaan, nu nukellus on siemenaiheen sydän, mi on siitereikä, ii integumentti on kalvo, josta muodostuu siemenkuori; ii on sisempi kalvo ja ie ulompi kalvo, e alkiorakko, ek alkiorakon keskustuma, ei munasolu synergidisoluineen, an kolme antipodisolua ovat nukleiinihappovarastoja, g vartalo, n luotti ottaa vastaan siitepölyhiukkaset, p siitepölyhiukkanen, ps siiteputki.

Emi tarkoittaa koppisiemenisten kasvien naaraspuolisia siitoslehtiä. Emi muodostuu yhdestä tai useammasta emilehdestä. Emin alempi, paisunut osa eli sikiäin sisältää yhden tai useampia onteloita, joiden sisällä ovat siemenaiheet. Yläosa on muodostunut luotiksi, joka ottaa vastaan siitepölyhiukkaset ja valmistaa niille kasvualustan. Luotin ja sikiäimen välillä voi olla lyhyempi tai pidempi vartalo.

Vastaava koiraspuolinen siitoslehti on hede. Yksikotisilla kasveilla on samalla kasviyksilöllä sekä heteitä että emejä, usein samassa kukassakin, kaksikotisilla kasvilajeilla taas heteet ja emit ovat eri kasviyksilöissä. Saman kukan emit yhdessä muodostavat emiön.

Paljassiemenisillä kasveilla kuten havupuilla on varsinaisten emien asemesta vain yksinkertaisia emilehtiä. Niissä ei ole sikiäintä, vaan siemenaiheet ovat emilehden pinnalla paljaina.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.