Kasvukausi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kasvukausi on se aika vuodesta, jolloin kasvit kasvavat. Tarkempi nimitys kasvukaudelle on terminen kasvukausi. Kasvukausi on eri mittainen jokaisena vuotena ja kasvukausi käynnistyy ja päättyy eri ajankohtina eri vuosina, mutta tilastollisesti havainnoista voidaan muodostaa keskiarvoja ja vaihteluvälejä.

Suomessa kasvukausi on Etelä-Suomessa hieman pidempi kuin Pohjois-Suomessa. Terminen kasvukausi on ollut keskimäärin vuosina 1981–2010 etelä- ja lounaisrannikolla yli 185 vrk, eteläisessä Suomessa sekä länsirannikolla 175–185 vrk ja muualla Suomessa 105–175 vrk. Helsingissä kasvukausi oli vuonna 2001 181 päivää, mutta Lapissa Utsjoella vain 121 päivää. Suomessa pisin kasvukausi on Ahvenanmaalla ja toiseksi pisin Lounais-Suomessa. Kasvukausi käynnistyy sisämaassa keväällä nopeasti mutta vastaavasti päättyy aikaisemmin syksyllä.

Suomessa kasvukausi määritellään alkaneeksi silloin, kun lumipeite on kadonnut aukeilta paikoilta, vuorokauden keskilämpötila on vähintään viitenä päivänä peräkkäin yli +5 °C ja paikallinen tehoisa lämpösumma ylittää 20 vuorokausiastetta sitä seuraavan viiden päivän aikana.

Vastaavasti kasvukausi määritellään päättyneeksi, kun vuorokausien keskilämpötila on alle +5 °C viidestä kymmeneen päivää peräkkäin. Myös syksyn kovat yöpakkaset (jolloin lämpötila on ollut alle –10 °C monta yötä peräkkäin) tai lumipeite saattavat katkaista kasvukauden. Näin tapahtuu toisinaan eri puolilla Suomea.

Mitä lähemmäksi päiväntasaajaa siirrytään, sitä pidempi kasvukausi on. Päiväntasaajan läheisyydessä se kestää koko vuoden. Tropiikissa kasvukautta ei ole järkeä laskea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahti, Kimmo & Rönkä, Antti: Biologia: Ympäristöekologia. Helsinki: WSOY oppimateriaalit, 2006. ISBN 951-0-29702-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]