Päiväntasaaja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
World map with equator.jpg

Päiväntasaaja eli ekvaattori on Maan pinnalla, napojen puolivälissä sijaitseva ympyrä. Toisin sanoen se on Maan pyörimisakselia vastaan kohtisuora isoympyrä. Maantieteellisinä koordinaatteina ilmaistuna päiväntasaajan leveysaste on nolla ja se on samalla pisin leveyspiiri. Muut leveyspiirit ovat päiväntasaajan suuntaisia, napoja lähestyttäessä yhä pienempiä ympyröitä. Päiväntasaajan pituus on noin 40 075 kilometriä. Päiväntasaajalla ei ole päivän ja yön pituuden vaihtelua, vaan kumpikin on aina kaksitoista tuntia pitkä – tästä on peräisin sen suomenkielinen nimi.

Myös kaikilla muilla akselinsa ympäri pyörivillä taivaankappaleilla voidaan sanoa olevan päiväntasaaja (ja sen kautta kulkeva taso), joka on puolivälissä ja kohtisuorassa pyörimisakselia. Usein minkä tahansa pallon keskilinjaa kutsutaan leikillisesti sen "päiväntasaajaksi".

Päiväntasaajan merkki Ilhéu das Rolasin lomakohteessa São Tomé ja Príncipella.

Päiväntasaaja on abstrakti käsite, jota ei vastaa mikään maanpiirre. Kevätpäiväntasauksen ja syyspäiväntasauksen aikana Aurinko on keskipäivällä päiväntasaajalla zeniitissä, suoraan yläpuolella. Lisäksi päivä ja yö ovat silloin samanpituiset eli noin 12 tuntia pitkät. Yöllä tähdet nousevat kohtisuoraan ylös taivaalle ja näennäisesti jättävät peräänsä puoliympyräjäljet, joiden keskikohta on zeniitin kautta kulkevalla taivaankaarella etelästä pohjoiseen. Maapinnan pyörimisliike on nopeinta päiväntasaajalla. Siellä maanpinnalla kehänopeus Maan akselin suhteen on runsaat 1 650 km/h eli 463 m/s. Tämän nopeuden aiheuttama keskipakovoima on auttava tekijä avaruusaluksia ja satelliitteja matkaan lähetettäessä, koska sekin on suurimmillaan juuri päiväntasaajan kohdalla. Pakonopeus kokonaan Maan vetovoimasta irti pääsyyn on noin 11 km/s.

Tropiikissa ja ekvaattorilla vuodenajat poikkeavat huomattavasti vuodenajoista ja lämpötiloista, joita esiintyy muualla maapallolla, varsinkin navoilla. Monilla trooppisilla alueilla ihmiset tuntevat kaksi vuodenaikaa, kostean ja kuivan, mutta useimmissa paikoissa lähellä päiväntasaajaa on kosteaa ympäri vuoden, vaikkakin vuodenaikojen välillä voi olla eroja riippuen monista tekijöistä kuten etäisyydestä mereen ja korkeudesta meren pinnasta.

Jotkut klimatologit määrittelevät tietyn paikan ilmaston ekvaattoriseksi mieluumminkin kuin pelkästään trooppiseksi jos keskilämpötilat poikkeavat lämpimimmän ja kylmimmän välillä 3 °C (5,4 °F) tai vähemmän. Klimatologi Vladimir Köppen asetti alkuperäisesti vuosittaisen lämpötilavaihteluvälin rajaksi 5 °C (9 °F) ekvaattorisille ilmastoille. Hän sijoitti i kirjaimen soveltuvien luokittelunimien jälkeen (Af, Am, Aw tai As) niille ilmastoille, jotka täyttivät edellä mainitun lämpötilavaihteluehdon. Tämä lämpötilavaihteluväli muutettiin myöhemmin 3 °C:een, jotta termit "ekvaattorinen ilmasto" ja "trooppinen ilmasto" olisivat maantieteelliseltä kooltaan lähempänä toisiaan. Ekvaattori sijaitsee suurimmaksi osaksi merialueilla.

Monissa paikoissa ekvaattorin linjalle on pystytetty näyttäviä maamerkkejä, kuten tämä "Mitad del Mundo" -niminen monumentti Ecuadorissa.

Päiväntasaajalla sijaitsevat valtiot ja meret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväntasaaja kulkee 14 valtion alueen ja kolmen valtameren kautta. Ne ovat lännestä itään luettuina seuraavat, alkaen päivämäärärajalta:

Koordinaatit Valtio tai meri Huomautus
0°N, 180°W Tyynimeri
0°0′N, 91°35′W Ecuadorin lippu Ecuador Isabela, yksi Galápagossaarista
0°0′N, 91°13′W Tyynimeri
0°0′N, 80°6′W Ecuadorin lippu Ecuador Kulkee Quiton ohi 24 kilometrin päässä sen pohjoispuolella
0°0′N, 75°32′W Kolumbia Ei kulje Perun kautta, mutta rajan pohjoisin kohta on 4,3 km päiväntasaajalta etelään
0°0′N, 70°3′W Brasilian lippu Brasilia Kulkee Amazonasin, Roraiman, Parán ja Amapán osavaltioiden kautta
0°0′N, 49°20′W Atlantin valtameri
0°0′N, 6°31′E São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe Ilhéu das Rolas
0°0′N, 6°31′E Atlantin valtameri Guineanlahti
0°0′N, 9°21′E Gabon
0°0′N, 13°56′E Kongon tasavalta Kulkee Makouan kaupungin kautta.
0°0′N, 17°46′E Kongon demokraattinen tasavalta
0°0′N, 29°43′E Ugandan lippu Uganda
0°0′N, 32°22′E Victoriajärvi Kulkee joidenkin Ugandaan kuuluvien saarten kautta
0°0′N, 34°0′E Kenia
0°0′N, 41°0′E Somalian lippu Somalia
0°0′N, 42°53′E Intian valtameri Kulkee kuuluvan Huvadhun atollin ja Fuvahmhulahin saarten välitse Malediivien lippu Malediiveilla
0°0′N, 98°12′E Indonesia Batusaaret, Sumatra ja Linggasaaret
0°0′N, 104°34′E Karimatansalmi
0°0′N, 109°9′E Indonesia Borneo
0°0′N, 117°30′E Makassarinsalmi
0°0′N, 119°40′E Indonesia Sulawesi (Celebes)
0°0′N, 120°5′E Tomininlahti
0°0′N, 124°0′E Molukkienmeri
0°0′N, 127°24′E Indonesia Kayoa ja Halmahera
0°0′N, 127°53′E Halmaheranmeri
0°0′N, 129°20′E Indonesia Gebesaaret
0°0′N, 129°21′E Tyynimeri Kulkee 13 km Aranukan atollin eteläpuolitse Kiribatissa ja

21 km Bakerin saaren eteläpuolitse

Päiväntasaajan Guinea ei nimestään huolimatta sijaitse päiväntasaajalla. Siihen kuuluva Annobónin saari on päiväntasaajan eteläpuolella, muu osa maata sen pohjoispuolella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]